Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA PLANURI....PLANURI....PLANURI.....

In aceasta sectiune se pot introduce planuri de constructie a echipamentelor si utilajelor folosite in apicultura.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Pavilion stupi ME

Mesajde ignatius » 27 Oct 2013, 14:59

Va salut
Am avut odata o remorca cu palet cu 10 stupi ME. erau in pat rece dar nu am fost incantat de sistem si de modul de lucru si am vandut-o. Acum ma gandesc sa imi iau un pavilion dar nu am vazut pe nimeni cu pavilion cu stupi ME in pat cald. Consider ca pe orice remorca sau pavilion cand stupii sunt unul langa altul, in pat rece, cel mai usor se lucreaza in pat cald. Intrebarea mea este daca ati vazut pe cineva cu pavilion cu stupi ME ( nu vreau sa va abateti de la subiect si sa ne concentram pe pat cald sau pat rece, ci doar pe pavilion cu stupi ME)
Am vazut la rusi niste pavilioane , baterii, stupii sunt ME pe 3 corpuri 3/4 cu 8 rame fiecare, dar fiecare corp se trage ca pe un sertar iar constructia este un pic aparte de ce stim noi.
Mi-a zis cineva ca la Cislau la ICDA ar avea pavilioane cu ME. Acu pavilionul ma gandesc sa fie pe 2 randuri , 2x3/4 + cat 1/2+ cat1/2 rezerva. problema cea mai mare la stupii ME in pavilion ar fi modul de ridicare si tragere a corpului nu a intregului stup, iar ridicarea fiecarui corp cu o lisa sau ceva de genul acesta este destul de greoaie. ideal ar fi un sistem sertar cu care sa tragi stupii spre interval.
Pareri?
Acu daca tot s-a discutat asa de mult despre stupul ME , de ce sa nu discutam si despre pavilion cu stupi ME?
Multumesc

p.s. Sunt constient ca pana in prezent cel mai fiabil si folosit stup pe pavilion a ramas stupul dadant cu 16 rame pat cald + cat 1/2 pe 10 rame.
Multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Re: Pavilion stupi ME

Mesajde ignatius » 07 Noi 2013, 12:16

la Cislau la statiunea de cercetare a ICDA sunt 2 pavilioane ME, cu cabina pe mijloc si cu cabina in capat, stupi pe 2 corpuri, pe 3 randuri, stupi in pat rece. ca mod de lucru mi se pare putin mai complicat, se trage pe culoar fiecare stup si se lucreaza a stup apoi se introduce in baterie. La stupii ME se lucreaza greu in spatii mici, eventual o imbunatatire ar fi daca acestia ar fi in pat cald si sa dispui de un lift cu care sa ridici corpurile individual sau stupul intreg astfel incat sa nu fii nevoit sa ridici corpurile cu forta fizica, pentru ca si datorita spatiului stramt este aproape imposibil. de multe ori ma intreb cum lucreaza cei care au stupii asezati pe paleti in pat rece. Stupii sunt unii langa altii si efectiv nu ai cum sa bagi mana sa ridici corpurile.
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde un OM » 07 Noi 2013, 20:14

Pavilioanele cu verticali de 10 rame au fost facute in pat rece din "zgarcenia"apicultorilor, de, intrau mai multi decat in cazul patului cald.Cam la fel au gandit si cei cu pavilionul de ME. Sincer un pavilion de ME cu doar doua corpuri de familie, este bun doar pentru roiuri, nu familii de productie. Pentru asta ar trebui cel putin 3 corpuri si eventual inca unul de 1/2. Daca te hotarasti totusi sa lucrezi cu ME la un viitor pavilion sa-l fagi cu doua randuri, fiecare cu 3 corpuri, in pat rece, fii zgarcit. Construieste si o "lisa -macara" pentru o mai usoara manipulare.
Cei care au paleti au oarecare distanta intre stupi, data de capace, iar in cazul in care capacele sunt la aceeasi cota cu stupul, nu uita ca magaziile sunt apucate din spate si din fata, nu din lateral.
un OM

Mesajde ignatius » 08 Noi 2013, 00:22

salut
Tocmai ca sunt apucate din fata si din spate si sunt foarte greu de manipulat atunci cand stai in spatele lazii. daca erau in pat cald atunci apucai din laterale, stanga-dreapta si ar fi mai usor cu conditia sa iti intre mana in lateralele stupului, daca nu intra mana, atunci trebuie un fel de macara sau o lisa cu care sa tragi stupul pe culoar.
Asa cum am mai spus cred ca cu ME pe pavilion se lucreaza destul de greu, cred ca cel mai greu, ideal ar fi ca fiecare corp sa fie ca un sertar dar cred ca asa ceva ar fi foarte greu de construit la milimetru.
Varianta ideala ar fi sa nu umbli in cuib pe primele doua corpuri decat in primvara, dupa ce ai pus si al treilea corp cu gratie, adio lucru in cuibul din cele 2 corpuri.
Interesant este ca un confrate sustine ca cuibul de ME pe 2 corpuri este prea mare pentru o matca.
Altfel cred ca cel mai practic si usor ramane pe pavilion stupul dadant de 16 rame si cat de 1/2 cu 10 rame cu gratie haneman.
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde jenica67 » 08 Noi 2013, 09:30

Varianta lui nea Marin mi se pare cea mai comod. Si rusii au pavilioanele la fel. Scoti ce rama vrei, de unde vrei, nu ai probleme de greutate.
jenica67

Mesajde ignatius » 08 Noi 2013, 09:44

Salut, la care varianta a lui nea Marin te referi? cea cu pavilioanele din rusia ME cu 8 rame , pe 3 corprui si corpurile asezate ca niste sertare care se trag in spate si care se inchid cu obloane transparente?

Nu mi-am dat seama exact cum sunt construite, mi se pare ca in fata si spate , inaltimea scandurii este mai mica tocmai pentru a permite tragerea corpului ca un sertar si pentru a nu strivi albina, asa este? ca mod de lucru mi se pare usor dar ca realizare mi se pare mai greu.
Cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde un OM » 08 Noi 2013, 17:12

Este vorba de colegul Marinlm64.
un OM

Mesajde Cristian IONITA » 08 Noi 2013, 17:29

tare curios sunt sa aflu ce anume a dus la stuparitul (cu sau fara pavilion) in ME cu doar 2 etaje? .... am vazut cateva stupine in acest sistem .... iar singura explicatie retinuta pana acum este ca prin ani 80 la nivel "centralizat" si ca urmare a indicatiilor venite de sus a fost impus stuparitul in ME (ca la americani), numai ca la noi nu prea aprins cel cu 3 corpuri (deh nu aveam nici selectia si nici flora amercanilor) si ca buni romani ce suntem ne-am adaptat.

acum ca a trecut (sau cel putin asa ne place sa credem) timpurile "indicatiilor" poate ar trebui totusi sa mai si gandim inainte de a face una alta.
Mircea_63 - bosorog senil si isteric
lucky5strike - parvenit si profitor
Cristian IONITA

Mesajde ignatius » 10 Noi 2013, 14:19

ASa cum se observa, cochetez cu ideea de a cumpara un pavilion pe care sa il transfrom in pavilion cu cabina pe mijloc, o cabana ceva mai mica decat cele de pe majoritatea pavilioanelor, pentru ca vreau ma maresc totusi numarul de stupi.
Dupa ce il voi cumpara ezit in a alege tipul de stup: daca va fi ME, cum sa il fac? in pat rece sau in pat cald? ( in pat cald se lucreaza mult mai usor); sau poate voi face orizontali de 16-17 rame cu cat de 1/2 cu 10 rame si izgonitor, cu gratie haneman pentru stup orizontal (verticala -ca o diafragma) cu ajutorul careia voi limita matca in timpul culesului pe ultimele 7 rame dinspre culoar.

Incerc sa fac totul in concordanta cu topicul de la Intretinerea albinelor- Stuparitul industrial, interventii minimale.
Ce parere aveti? va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Cristian IONITA » 10 Noi 2013, 22:04

stuparitul industrial si pavilion nu prea isi gasesc sensul in aceeasi propozitie
Cristian IONITA

Mesajde ignatius » 10 Noi 2013, 22:07

eu inteleg stuparit industrail ca fiind atunci cand ai randament maxim, poti sa ai si 50 de stupi si sa ai un randament, o eficienta foarte mare. cu stima
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde Cristian IONITA » 10 Noi 2013, 22:21

pai .... si care ar fi definitia "randamentului"?

ca si productie de miere / stup banuiesc ca sunteti constient ca pavilionul este codas, adaugam faptul ca e foarte greu spre imposibil ca in pavilion sa mentii cat de cat o uniformitate in dezvoltarea familiilor si cred ca sunteti si dvs de acord ca pierdem vremea discutand aceasta abordare (stuparit industrial in pavilioane).
Cristian IONITA

Mesajde ignatius » 14 Noi 2013, 11:51

da, asa este poate la pavilion faci mai putina miere decat varsati ( zic unii), dar pare mai simplu pentru unii, nu? , depinde de gusturi, parerile sunt impartite, nu cred ca asta e subiectul topicului.
Cu privire la ME, pentru a fi manipulati cel mai usor in pat rece sau in pat cald, ideal ar fi sa lasi loc in lateral sa bagi mana intre stup si rastel si sa-i apuci de manerele din lemn dispuse pe toata latura stupului, asta daca nu vrei sa tragi stupul pe interval cu o,lisa ceva..
Oricum banuiesc ca nu conteaza ce tip de stup ai pe pavilion dpdv al productiei, toti fac miere, conteaza cred doar modul lor de manipulare, la unii e foarte usor-orizontalul in pat cald, la altii e ceva mai greu.
multumesc, cu stima
Ignatius
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 21 Noi 2013, 12:38

Fabrica, o fabrica pe la resita daca nu ma insel MEDRO- denumirea remorcii, cauta pe google si o sa gasesti fotogrfii
cu bine

p.s. la ce iti trebuie?
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 21 Noi 2013, 13:31

sa stii ca nu era sa grozava totusi suspensia respectiva, in opinia mea cele mai bune sunt remorcile cu 2 axe si cu eventual amortizoare si arcuri.
48 ani, stupi verticali
ignatius

Înapoi la PLANURI....PLANURI....PLANURI.....