Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Apicultura montana

Mesajde Badea Alin » 31 Aug 2013, 22:46

la mine principala problemă este timpul. Mi-aș dori să am timp să stau mai mult cu albinele, dar intervin serviciul, familia și alte neprevăzute. Când am spus că logistica este mai complexă mă refeream în special la vremea capricioasă și la faptul că trebuie să fie în permanență cineva în zonă. Eu la f.s. am dus-o f. bine. Am stat din 25 iunie până pe 10 august. Impropriu am stat pentru că eu, nu cred că am depășit 5-6 zile efectiv; dar după cum spuneam, am avut găzduire, mergeam la extracție și la controale. Și locația a fost super, la liziera pădurii, bătea soarele până pe la 10 dimineața. Totuși gândul meu rămâne la munte ...
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde incepator12 » 10 Noi 2013, 17:41

Vreau sa stiu cu exactitate daca din 1 mai pana prin 20 septembrie pot sa fac productie si sa supravietuiesc cu albinele pana anul urmator la altitudinea de 650m ,unde am doar flora ;cu varietate enorma ?Vara ar trebui sa le dau apa cand e naduseala ?iar cand nu mai au cules sin jumatatea lunii septembrie asa bogat este bun Dulcovit-ul ,ca stiu ca zaharul e groaznic..nu se mai inmultesc.Detin 5 hactare la respectiva altitudine si sunt din Bihor .Oradea..Zona de care vorbesc este pe valea Finis-Huta.As planta pe viitor si salcami dar nu stiu daca o sa le mearga cu inghetul??.Eu vreau sa am o colaborare ,daca este cineva interesat de amplasarea unei stupine.Stupii care ii voi avea vor fi din polistiren extrudar de 4 cu sipci pe interior,exterior cu masa plastica capsata..daca cineva e interesat vb. pe mess sebibojan@yahoo.com /0359441875.
incepator12

Mesajde dorindafi » 10 Noi 2013, 18:15

salutare 12
,, altitudinea de 650m ,unde am doar flora ;cu varietate enorma ? "

pai daca ai flora buna pt ce mai folosehti Dulcovitul ?
ai spus suprafatza de teren , locatzia , ceace ai in plan sa faci shi modelul de stupi pe care vrei sa te dezvoltzi DAR ,
nu ai spus cate familii de albine ai , casatorit ori nu , copii , amante s. a. mai departe
dorindafi

Mesajde incepator12 » 10 Noi 2013, 18:59

spun mai tarziu ,sorry
incepator12

Mesajde popageorgian » 10 Noi 2013, 19:23

incepator12 scrie:ca stiu ca zaharul e groaznic..nu se mai inmultesc..

adica? :shock:
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde dorindafi » 10 Noi 2013, 19:47

incepator12 scrie:spun mai tarziu ,sorry

nu tzin neaparat sa ma laud , dar uite ce inseamna muntele la peste 1400m altitudine
Fişiere ataşate
007 (855 x 642).jpg
dorindafi

Mesajde ionut vlv » 10 Noi 2013, 20:05

anul asta,Dorine,anul asta.dar la anu....?
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde Badea Alin » 10 Noi 2013, 23:20

dorindafi scrie:
incepator12 scrie:spun mai tarziu ,sorry

nu tzin neaparat sa ma laud , dar uite ce inseamna muntele la peste 1400m altitudine

superb
La mai mare! .... și mai multe reușite!!!
Badea Alin

Mesajde incepator12 » 11 Noi 2013, 00:28

https://www.youtube.com/watch?v=lejM5rvF9G4

Aici explica de ce nu se mai inmultesc ,numai bine.
incepator12

Mesajde Badea Alin » 11 Noi 2013, 20:47

din câte știu eu se găsește din belșug Iulișca pe valea Crișului Negru. Unii numai pe așa ceva iernează.
Badea Alin

Mesajde State » 18 Noi 2013, 23:09

Mircea_63 scrie:Logica? Are un cules special si intins. Esti montaniard?

Nici nu iti inchipui cat de devreme este infloritul la inaltimile alea. Iarna, cand jos e ger de nu te vezi, acolo sunt cateva ore calde!!!
Te-ai incalzit de la soare pe partia de schii? Toamna, cand la campie e frig, acolo sunt 2-3 ore de caldura. Noaptea frig de nu stii cum te cheama, chiar si vara. Ziua la tricou si pantaloni scurti si noaptea faci focul.

Varful Semenic, zapada, cald :!: , si lanuri intregi de flori. Era zapada si insule de flori. Pozele sunt chiar de acolo. La campie nicio floare.
Imagine
Cine sunt polenizatorii? Fara polenizatori, ce sens ar avea florile?

Poate in zona alpina are omul un cules super ecologic. Productivitate? Nu stiu. Calitate? Sigur!

Nu stiu daca e bine sau nu, poate prin preajma e satul lui, poate are un fix, dar ca montaniard stiu atat:
muntii sint insule de caldura -la anumite ceasuri- cand la ses e frig permanent sau canicula permanent. Exista flora bogata si curata. Florile si albinele traiesc impreuna.

Diferentele de temperatura le cunosc doar din timpul verii. Iarna nu-mi place sa urc pe munte, nu conteaza de ce..

Cu toate ca s-a vorbit foarte putin spre deloc despre apicultura montana, anul ce vine vreau sa urc 2-3 stupi in faneata. Am pus candva niste fotografii pe pagina mea personala cu acele locuri.
In momentul de fata, albinele mele culeg tot din fanete, pentru ca altceva nu este in zona mea, in afara de pomii fructiferi din primavara. Este si ceva salcam dar depinde de vreme. Distanta pana la faneata este destul de mare- peste 2km. Cu toate astea...fac miere. Ca nu ma invrednicesc eu sa o iau cand trebuie, e alta poveste, alta discutie. :lol:

Acum referitor la schimbarile de temperatura(extreme as zice eu). Intr-o scorbura naturala, stiu ele mai bine cum sa se adaposteasca, sa-si organizeze cuibul, altfel nu le-am intanli in padure, nu ?
Sa le tii in stup in varful muntelui , ar trebui cumva ferite de curentii de aer. Degeaba e soare afara daca vantul bate de te darama. Frigul se simte cu tot cu soare. Ca sunt si zile senine si calduroase , e adevarat, insa majoritatea sunt nefavorabile. Clima se schimba de la o ora la alta. Acum e soare si cald, peste o ora ploua de rupe. Cam asta am inteles eu din tot ce inseamna munte.
De fapt, cam asta ma intereseaza pe mine si anume: cum anume trebuie sa le protejam cand le expunem la diferente mari de temperatura. :idea:

Eu merg pe ideea "putin si bun". Daca ai manacat pana acum miere de faneata, stii sigur ce vreau sa spun.
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde Badea Alin » 19 Noi 2013, 23:11

și pe mine mă interesează subiectul. Mai multe ne-ar putea spune dorindafi, el a „făcut” munte anul acesta. Cert este că trebuie neapărat să fie cineva prin preajmă, împotriva sălbăticiunilor.
Badea Alin

Mesajde State » 19 Noi 2013, 23:18

Tie de salbaticiunile padurii ti-e frica ? :? Mai salbatici sunt oamenii.
State

Mesajde Badea Alin » 19 Noi 2013, 23:46

nu am specificat care sălbăticiuni. Sunt mai periculoase cele în 2 picioare, pentru celelalte este deajuns un gard electric. Sau cel puțin așa știu eu.
Badea Alin

Mesajde State » 19 Noi 2013, 23:57

Gard electric pe munte ? Pentru animale hai sa zicem...dar raman salbaticiunile.

Gandeam(rar mi se intampla) un mod de amplasare astfel incat sa nu fie vizibil pentru cercopiteci. In primul rand stupii sa fie nevopsiti, doar ulei de in si atat. Sa fie cocotati la 3-4m in copac si sub ei, pe trunchiul copacului infasurata sarma ghimbata alaturi de niste sulite indreptate catre sol, ceva gen: /I\
Stiu...complicat dar in capul meu e asa: lasati acolo tot timpul anului. Tratamente daca e cazul, hrana daca e cazul si in rest doar culesul mierii. :D Miere doar pentru sufletelul meu, atat.
State

Mesajde Badea Alin » 20 Noi 2013, 00:24

o să-ți fie la fel de greu să extragi ca și hoților să-i fure.
Să zicem că merge pentru 5, 7, poate 10 bucăți, dar dacă ai 50? Eu tot rămân la idea că trebuie păziți.
Badea Alin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE