mihailazar scrie: Atunci aveam 30 de stupi iar acum numarul lor a ajuns la 250 si pot afirma ca mare dreptate a avut!
Parerea mea e ca cel mai bine e sa fii angajat si pe langa sa ai si 30 -40 de stupi, atat cati poti duce cu investitii mimime.
B-father scrie:pune-o in borcane, fa primele 10 jumatati de kil cadou si daca e de calitate clientii o sa fie calare pe tine
mihailazar scrie:Cu ani in urma, discutam cu un domn aproape de pensie in biroul dumnealui din institutul pentru apicultura din Bucuresti. A vazut multe si cunoaste ,,pulsul" acestei indeletniciri inca din anii 60. In 1974 a lucrat la mai multe ferme din America, etc. La un moment dat, ii spun ca intentionez sa renunt la serviciu in favoarea stuparitului. A reactionat prompt, traserind parca la auzul cuvintelor mele, exclamand: sa nu faci asta! Tara noasta nu ofera conditiile necesare! ( infrastructura, logistica, baza melifera, etc) . Sigur ca nu am vrut sa-i urmez sfatul, si m-am facut stupar. Atunci aveam 30 de stupi iar acum numarul lor a ajuns la 250 si pot afirma ca mare dreptate a avut! Sigur, numarul acesta de familii pot asigura un trai decent pe moment dar peste 20 de ani unde esti? Se ridica unele semne de intrebare: Mai poti munci pe rupte ca acum( e vb de munca fizica grea, in asalt, perioade f solicitante) . Castigi suficient astfel incat sa-ti platesti asigurarile sociale? Iti vei permite peste ani sa mai faci investitiile necesare retehnologizarii, stiind ca an de an trebuie sa tot investesti dupa cum bine stiti in cutii noi, materiale,in mijloace de transport care se demodeaza, etc.
Parerea mea e ca cel mai bine e sa fii angajat si pe langa sa ai si 30 -40 de stupi, atat cati poti duce cu investitii mimime. Sigur, exista sute sau poate mii de familii care traiesc din apicultura, dar nu am vazut persoana in varsta sa se mai poata ocupa de 150 de stupi , sa traiasca din asta si sa nu aiba alte venituri.
mihailazar scrie:... apicultorii ...baieti destepti experti in atragerea fondurilor comunitare, intr-adevar, se traieste f bine din apicultura .
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 79 vizitatori