ignatov andrei scrie:
1. Asa si cu "matcile de schimbare linistita"! Exista, da, dar foarte rar! Si raman la parerea mea: sunt simple "accidente" constatate de unii si pomenite in hrisoave!
2. O aleg, sau "se alege", adica exista toate motivele ca acea matca sa fie cea mai buna! Daca spui ca are rezultate, atunci sigur lasa albinele sa hotarasca! De ce crezi ca nu culege si "roii prapaditi"?!? Pai omul nu vrea sa riste. El stie ca albinele si-au ales "cumatra" cea mai buna din ce aveau. Daca ar prinde si "prapaditii", matcile din acel roi ar face prapad prin stupina. Iar omora matcile pe care le-au ales albinele!
La punctul unu am vreo 4 familii care schimba de vreo 10 - 12 ani numa linistit ( chestia nasoala ii ca nu trag mai mult de 2 max 3 in cazuri exceptionale) deci nu sunt doar simple constatari scrise in niste hrisoave ( aici mai e si cu ce se imperecheaza matcile alea si prin Romania slabe sanse de zone izolate 100% ).
La punctul 2 fara interventia stuparului sa aleaga el ce botci sa ramana in stup si din care va iesi urmatoarea regina va ramane cea mai prapadita matca in 90% din cazuri pentru ca aia va ecloza prima ( dat cu capu la greu la inceput de aspectu asta), deci pica chestia cum ca albinele isi aleg singure cumatra cea mai buna!!!
Eu raman in continuare si sutin afirmatia ca matcile de roire sunt cele mai proaste matci deoarece in momentul respectiv in stup este stare de anarhie !!! Nu prea e ok nici transvazarea cu ..... prin mutarea larvei prin atingere , cea mai ok este cu decuparea fagurelui cu larva si mutarea in cupula sau cutia nicot numa ca mai tre facute niste operatii in plus pentru asta , asa ca sa lasam afirmatiile unora cum ca metodele amintite de mine ar fi pentru incepatori ca nu sunt chiar deloc asa, sunt printre cele mai bune!!!