pai de-un Cotnar imi arde si mie buza...
sa ti-o zic eu si mai rau: sunt acum in patria votcii, dar eu nu beau votca... deloc !!

ce poate fi mai crud de-atat??
LucianZ, pai tocmai asta e schema, de aia se rascoala lumea, pentru ca a fost facut un "contract" de cacao, cu niste conditii de secolul 17-19 in India sau in Nigeria, ca se foloseste o tehnologie care in toate tarile civilizate (inclusiv la ei in batatura) e deja depasita moral, in multe locuri chiar interzisa ei clasificat drept potential foarte periculoasa ... (ultima data cand citeam eu despre cianuri, parca nu le folosea nimeni la udat iarba... )
Contractul cu GC, Esmeralda, si toate care mai sunt in acest consortiu-companie, s-a semnat prin 94-95, sau cel putin atunci au venit baietii calare pe cangur sa miroasa depozitul, sa ia probe, etc. . Stiu asta de la unul din inginerii lor, cu care am lucrat in Rusia si fusese in Ro vre-o 6 luni.
Mai exista o posibilitate - daca noi nu stopam folosirea cianurilor, atunci va garantez ca o va face Ungaria (sau cel putin isi va da silinta), pentru faptul ca nu ar vrea sa se repete nenoreocirea de acum cativa ani (cu toata regia lor cu tot.. ) . Dar daca se ajunge aici, cred eu ca ar fi rusinos pt noi ca popor...
TOtusi, trebuie sa avem o viziune realista, sa nu ne imaginam ca noi romanii stam calare pe Fort-Knox-ul Europei, nici pe departe... Exista locuri cu aur muuult mai mult decat acolo. In momentul de fata, o alta companie Australo-Canadiana, Ivanhoe Mining, dezvolta un proiect similar in Mongolia, unde zacamantul este cu foarte mult mai mare..
Pe mine ma roade ideea ca ne iau de prosti (inca) si daca ne fac niste casute, un web-site si 3 reclame, ne aburesc total... Cum am spus - redeventa de 4 (6) % in conditiile in care ulterior ramanem cu iazul de cianuri la noi in curte, si site pe care va trebui sa il administram noi pentru generatii.... e o gluma tare numai sa incerce sa ma faca sa ii ascult....
Deci... votati , ca deocamdata asta e un prim pas pe care il putem face...
Un PET dispare in 800 de ani. Un nesimtit nu dispare niciodata, desi e biodegradabil !!!