Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Explicatie?????

Mesajde danusor » 25 Dec 2013, 19:18

Pt CristiTm stupul nu e vopsit pe interior, intre corp si cele 2 magazii era pusa gratia haneman cum au defapt toti stupii mei
Numai bine si astept in continuare idei , dezbateri, etc. referitor la pozele postate
danusor

Mesajde peterneamt » 25 Dec 2013, 19:35

Ce e aşa greu de priceput ? :roll:
ALBINELE RĂCESC STUPUL REGURGITÂND APĂ PE O SUPRAFAŢĂ DIN DREPTUL URDINIŞULUI . ;)
ps. vatra de stupină este lîngă o apă şi astfel cade roa dimineaţa şi seara......
peterneamt

Mesajde ignatov andrei » 25 Dec 2013, 22:11

danusor scrie:Uitati si video-ul....
http://youtu.be/C4hw52xhJgI

Cand creem o situatie "anapoda" si dorim sa inchidem gura colegilor...
Intrebarea mea ar fi alta:
- acel "mascarici in apicultura" si-a pus intrebarea daca se pricepe la ceva???????????

Inainte de a invata situatiile "neconforme", cred ca mai simplu (dar si eficient) ar fi sa invatam comportamentul normal al albinelor, cat si comportamentul anormal al apicultorului!
ignatov andrei

Mesajde proapis13 » 25 Dec 2013, 22:39

In A.B.C. Apicol partea intaia sau a doua nu sunt sigur,aceasta miscare de dute-vino a albinelor
este asociata cu manifestarea de satisfactie a albinelor ca matca s-a intors la stup fecundata
Asta mi-am adus aminte,poate ma insel asupra sursei insa asta am citit

Cert este ca am observat asta la introducerea roiului sau la o transvazare
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde gica.mosu » 25 Dec 2013, 22:52

Ceva de genul asta am avut la un stup care a vrut sa roiasca(matca avea o aripa taiata,am gasit-o jos linga scindura de zbor0)si dupa ce am dat cu apa,pocnitori,albinili s-au intors inapoi buluc si au intrat dupa un timp singure in stup ;) ....o parere doar :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde ignatov andrei » 25 Dec 2013, 23:01

Poate ca de data asta am dovedit ca nu am simtul umorului...
ignatov andrei

Mesajde Adi Hodis » 26 Dec 2013, 11:40

peterneamt scrie:Ce e aşa greu de priceput ? :roll:
ALBINELE RĂCESC STUPUL REGURGITÂND APĂ PE O SUPRAFAŢĂ DIN DREPTUL URDINIŞULUI . ;)
ps. vatra de stupină este lîngă o apă şi astfel cade roa dimineaţa şi seara......

Domnule Peterneamt, sinteti dispus sa acceptati ca ati putut emite o parere gresita ?.
Eu sint dispus sa accept ca pot gresi dar, am urmarit atent ce fac albinele si, in timpul respectiv ( mai mult de o ora ) albinele care erau la exterior, nu si-au parasit locul de munca. Iar gusha lor nu cred ca poate contine cantitatea de apa necesara pentru o suprafata de aprox. 4 cm patrati, pentru mai mult de o ora ca sa aplice pelicula de apa.
M-am dus sa vad si in zilele urmatoare ... si dupa ce au terminat, iar suprafetele respective aratau doar lustruite.
Dintre albinele culegatoare, unele aduceau propolis, altele polen samd ... dar acestea intrau in stup, inclusiv cele care aveau in ghusa nectar s-au apa.
Nu am observat ca sacagitele sa se opreasca la urdinis s-au pe peretele stupilor unde se exectuta acea activitate. De curatzenie, zic eu.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde alexx » 26 Dec 2013, 11:51

O situatie cam similara mi sa intamplat si mie dar vara la 40 de grade un stup full de albina cred ca era ceva normal
alexx

Mesajde Dila Daniel » 26 Dec 2013, 12:13

sunt doua situatii diferite cand sunt albine multe(la o familie de albine) la urdinis si pe peretele stupului
1-din cauza temperaturii ridicate in stup.Albinele ventileaza puternic si ocupa partea incinsa de soare.Poate sa fie fatza stupului(in majoritatea cazurilor) dar pot sa ocupe parte din fatza stupului si/sau o laterala.Ventileaza puternic si fac un "scut" cu trupurile lor,pentru a "racorii"peretele cel mai incins de soare.
2-cand toate,aproape simultan au o miscare inainte-inapoi,dar fara sa desprinda piciorusele de sol(de lada).In acest caz,personal nu am o explicatie batuta in cuie si deaceea nu vreau (consider ca nu este bine)sa mi-o exprim.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde lucky5strike » 26 Dec 2013, 13:00

danusor scrie:Are cineva cunostinte de un asa comportament al albinelor??

Am mai surprins astfel de manifestari rarisime, in iunie. Se manifesta la un stup din 50.

Am legat-o de caldura excesiva si de caderea brusca a culesului.

Familii in rest normale.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde peterneamt » 26 Dec 2013, 13:11

Adi Hodis scrie:
peterneamt scrie:Ce e aşa greu de priceput ? :roll:

Domnule Peterneamt, sinteti dispus sa acceptati ca ati putut emite o parere gresita ?.
Eu sint dispus sa accept ca pot gresi dar, am urmarit atent ce fac albinele si, in timpul respectiv ( mai mult de o ora ) albinele care erau la exterior, nu si-au parasit locul de munca. Iar gusha lor nu cred ca poate contine cantitatea de apa necesara pentru o suprafata de aprox. 4 cm patrati, pentru mai mult de o ora ca sa aplice pelicula de apa.
M-am dus sa vad si in zilele urmatoare ... si dupa ce au terminat, iar suprafetele respective aratau doar lustruite.
Dintre albinele culegatoare, unele aduceau propolis, altele polen samd ... dar acestea intrau in stup, inclusiv cele care aveau in ghusa nectar s-au apa.
Nu am observat ca sacagitele sa se opreasca la urdinis s-au pe peretele stupilor unde se exectuta acea activitate. De curatzenie, zic eu.

Da accept . Din observaţiile mele albinele acoperă cu o peliculă fină de propolis doar interiorul stupului (inclusiv leaţurile ramelor băgate la crescut capătă o nuanţă gălbuie....) urdinişul şi cîţi va centimetrii din plăcuţa de zbor. În cazul de faţă albinele se mişcă sincron inainte şi inapoi cu " limba scoasă " şi fără să ventileze. Dacă înlături albinele şi pui mîna pe faţa stupului acesta este rece. DECI...
ps. consider că mai am multe de învăţat din această cauză tot citesc forumul..... ;)

Când temperatura în stup este ridicată albinele de cuib împrăştie apă pe o suprafaţă mare şi prin ventilaţie elimină vaporii de apă şi micşorează temperatura în stup ( temperatură ce poate fi şi cu 10 grade celsius mai mică decît afară.ex Egipt ) Dacă umiditatea aerului este ridicată ( umiditate admosferică, nectar nematurat zone cu suprafeţe de apă ex. deltă)şi în acelaş timp şi temperatura, atât noi cât şi celelalte vieţuitoare suportăm mult mai greu căldura din cauză că evaporarea apei nu prea mai are loc. Deci facem saună pe uscat (transpirăm abundent fără a reuşi să scădem temperatura corpului. Dar dacă aerul este uscat şi mai bate şi vântul facem extracţia la 40 C la floarea soarelui de dimineaţa până seara. :D

Am mai observat că la floarea soarelui când este caniculă şi mai este ceva cules de întreţinere (deci nu sa instalat furtişagul adică albinele nu caută pe la site ) albinele nu căpăcesc mierea maturată ci se folosesc de ea pentru a reduce temperatura..... ;)
peterneamt

Mesajde gh.pana » 27 Dec 2013, 10:40

Domnilor, vad ca va dati toti cu parerea . Ati omis insa un "detaliu " foarte important pe care il sesizez eu acum.
Observati va rog, culoarea corpului de stup pe care se agita albinele, este...... ALBASTRA. S-a gandit cineva ca albinele vor sa transmita astfel
un mesaj in sensul ca si in viitor situatia va fi tot albastra ??
LA MULTI ANI CU SANATATE TUTUROR !!
gh.pana

Mesajde MIHALACHE » 27 Dec 2013, 18:49

Este posibil sa fie si culoarea de vina:
Fişiere ataşate
22062013195.jpg
MIHALACHE

Mesajde MIHALACHE » 27 Dec 2013, 18:50

Din vara:
Fişiere ataşate
22062013209.jpg
MIHALACHE

Mesajde ves.lucian.zabrani » 27 Dec 2013, 19:00

am avut aceeasi manifestare si pe stup de culoarea alba !!!
explicatia , nicaieri !!!
:P :P :P
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde popik50 » 27 Dec 2013, 19:10

Au iesit sa protesteze. E clar ca ceva nu le convine, dar ce anume ramane de cercetat... ;)
popik50

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE