Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puterea familiilor

Mesajde joohny » 14 Ian 2014, 19:20

Va salut.Am trimis sursa de infirmatie d-lui Proapis 13.In curind o sa vina cu lamuriri.Ce pot sa spun e ca informatia e din carte.Sanatate.
joohny

Mesajde joohny » 14 Ian 2014, 19:25

Va salut. Am gasit.Sursa de informatie este din STUPARITUL NOU DE HRISTEA EDITIA a-2-A DIN ANUL 1979,capitolul IERNAREA ALBINELOR,pag 280.Este vorba cum ierneaza stuparul fruntas G. Calinescu.Sanatate.
joohny

Mesajde proapis13 » 14 Ian 2014, 20:06

joohny scrie: in primavara se pot aseza 2 rame goale in mijlocul cuibului pt. puiet.
Aceasta metoda se foloseste la stupii Laynes.
joohny scrie:Va salut.Am trimis sursa de infirmatie d-lui Proapis 13.In curind o sa vina cu lamuriri.Ce pot sa spun e ca informatia e din carte.Sanatate.

Ce scrie in carte;
.....,,Stuparul fruntas G.Calinescu,care are stupi Layens cu rama inalta,de peste 25 de ani
ierneaza coloniile pe 4 faguri plini cu miere capacita plus 2 faguri goi la margine...
...comprima coloniile fie cat de puternice la 4 rame pline cu miere........
.....La 10-12 februarie introduce in mijloc cei 2 faguri goi pentru ouatul matcii....''

Mea culpa deoarece am trecut peste aceasta informatie pretioasa insa la mine este pardonabil deoarece NU am Layensi

Problema se pune altfel;eu unul nu vad vreun posesor de Layens citov la cap sa faca ce scrie in carte
Sa nu uitam insa ca si in ziua de astazi sunt apicultori ce ,,pun barbi'' la cate o info iar incepatorii o iau ca atare
Cred ca marele Cristea a preluat astfel info si a dus-o mai departe fara sa o analizeze;pentru mine asa ceva nu se pupa

Rog un posesor de Layens sa ne scoata din nebuloasa asta si pe mine sa ma scuzati daca nu cred ca se poate asa ceva
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde teinegru64 » 14 Ian 2014, 21:38

Stuparul G.Calinescu cand spunea de patru faguri plini cu miere probabil ierna pe rame ca in foto.Cunoastem ca pana la 15 februarie consumul de miere in Layens e nesemnificativ.Pe atunci nu cred ca regina isi permitea sa ponteze pe rama marginasa(acum avem diafragmele de polistiren si le mai pacalim),asa ca era obligat ca la acea data sa,,deblocheze" cuibul pentru a permite ponta reginei.Si ca fapt divers...noi astia cu Layens cand vorbim de o rama goala...respectiva rama are totusi vreo 0,5 kg de miere in coroana.E goala doar pentru regina.
P1070227.JPG
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde lucky5strike » 14 Ian 2014, 21:48

Colosal, sublim, arta! Noi avem hiba ramei mai late decat inalte. Ar trebui lasat magazinul peste corpul Dadant !?!
----

Vad ca se vorbeste de restrangeri, spargeri in sezonul rece, ghemuri sferice...

Oameni buni, lasati bietele gaze in pace. Si bagati la cap ca nu exista ghem sferic, exista ghem-elipsa !!

:o
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 14 Ian 2014, 21:48

Asta am vrut sa spun si eu. Poate o rama goala jos, unde sa inceapa ouatul, dar care sa aiba cel putin jumate miere deasupra. Oricum totul se trage de la exprimarea in limba romana care este foarte interpretabila si de aceia incelege fiecare ce vrea. Neamtu daca spunea acesta, spunea "o rama, jumate plina cu miere sus" si toate acestea intr-un singur cuvant si atunci nu se mai putea interpreta nimic. :lol:
jenica67

Mesajde lucky5strike » 14 Ian 2014, 21:56

Ca tot suntem la puterea familiilor, ghemul in pat cald e de obicei mai extins decat ghemul in pat rece.

O familie puternica in pat rece sta pe 6-7 intervale. Una in pat cald ar trebui sa aiba 7-8 intervale.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde joohny » 14 Ian 2014, 22:31

Va salut.D-le lucky5stricke. nu confundati suprafata cu volumul.Eu stiam ca matca oua in forma de elipsa iar ghemul este in forma de sfera.Cautati in geometria plana si o sa vedeti diferenta intre elipsa si sfera.Sanatate.
joohny

Mesajde State » 14 Ian 2014, 22:58

lucky5strike scrie:Oameni buni, lasati bietele gaze in pace. Si bagati la cap ca nu exista ghem sferic, exista ghem-elipsa !!

L5S , hai sa nu fim rai. :P
Nu toata lumea deschide stupii in plina iarna sa observe cum s-a format ghemul...
In carte scrie ceva de genul:
In stupii cu rame scunde si late, ghemul se formeaza in forma unei elipse, cu diametrul mare paralel cu fundul stupului. In stupii multietajati sau primitivi, ghemul se formeaza tot in forma unei elipse dar cu diametrul mare perpendicular pe fundul stupului. In cazul vreunei familii slabe, ghemul se formeaza aproape mereu in forma sferica.
Tot acolo scria ca albinele incep sa-si formeze ghemul pe fagurii unde au crescut ultimul rand de puiet din toamna, de langa urdinis.

Eu acum nu stiu exact cum isi formeaza ele ghemul, pentru ca n-am deschis niciodata un stup in plina iarna. Citind prin carti, pot asimila informatia cum este ea data acolo. Daca as avea vreo 200 de stupi, poate nu mi-ar fi "jena" la buzunar sa arunc o privire la doi din ei. :lol:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde joohny » 14 Ian 2014, 23:23

Va salut.Stie cineva care este formula volumului elipsei,dar a sferei?Sanatate.
joohny

Mesajde jenica67 » 14 Ian 2014, 23:30

Mai la sfera este simplu V=4xPIxR3/3. A se citi R3, adica Raza la puterea a 3-a. La Elipsoid este complicat ca depinde de centrele elipsei. In cazuri mai particulare e mai usor. In cazul particular cand a=b=c elipsoidul este sfera.Citeste aici.
jenica67

Mesajde gabi bee » 14 Ian 2014, 23:35

cunosc un coleg de forum , ce nu mai posteaza[dar citeste], care practica metoda cu introdusul ramelor goale pt ouat primavara devreme si culmea nu in sistem layens ci dadant ! deci cand altii restrang cuibul primavara el sparge cu una sau doua rame goale pt ouat ! acum ca e goala goluta sau ca are o farama de coroana , cred ca tot aia e ! deci sistemul functioneaza dar sunt cateva conditii ! ;)
Ultima oară modificat de gabi bee pe 14 Ian 2014, 23:42, modificat 1 dată în total.
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde gabi bee » 14 Ian 2014, 23:41

lucky5strike scrie:Ca tot suntem la puterea familiilor, ghemul in pat cald e de obicei mai extins decat ghemul in pat rece.

O familie in puternica in pat rece sta pe 6-7 intervale. Una in pat cald ar trebui sa aiba 7-8 intervale.

Domnule profesor , explicati putin de ce se intampla asta in cele doua variante de asezare a ramelor ! inteleg ca o familie cu 2 kg de albina formeaza ghemul pe mai putine rame in pat rece si aceeasi familie formeaza ghemul pe mai multe rame in pat cald ?
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde teinegru64 » 14 Ian 2014, 23:50

joohny scrie:Va salut.Stie cineva care este formula volumului elipsei,dar a sferei?Sanatate.

Nu ai inteles nimic din citatul la care ai facut trimitere.....acolo ghemul avea forma dreptunghiulara.
Vorbesc serios.
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

Mesajde Mircea_63 » 15 Ian 2014, 00:08

joohny scrie: Cautati in geometria plana si o sa vedeti diferenta intre elipsa si sfera.Sanatate.

Colegii, nu cumva v-ati pierdut in detalii nesemnificative? Era extrem de interesant subiectul!
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde Florin Dobre » 15 Ian 2014, 00:54

teinegru64 scrie:Si ca fapt divers...noi astia cu Layens cand vorbim de o rama goala...respectiva rama are totusi vreo 0,5 kg de miere in coroana.E goala doar pentru regina.

O rama goala, adica o rama buna de ouat...adicatelea o rama cu coroana.
Am scris asta ca sa fim mai exacti.
Eu intelesesem initial prin rama goala buna de ouat chiar o rama goala(fara pic de miere). E mare diferenta.
In cazul asta tehnica apicultorului fruntas citat imi pare in regula.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR