alt stupar scrie:Poate nu ar strica sa mai recitim odata...
Ioan Guist scrie:Iernarea albinelor, mentinerea in inactivitate a acestora are un rol extrem de important in zona noastra.
La prelungirea perioadei de pauza ,la startarea familiilor in perioada oportuna, rolul stuparului este tot mai accentuat.
Fiinca stuparul devine tot mai..."rensponsabil" de ceea ce se intampla in colonia ce trece iarna, rezultatele sunt pe masura.
Sa detaliez
O familie lasata salbatic in aceasta perioada intr-un an complicat si cam extrem, nu percuteaza imediat ce simte un ...ghiocel.
In stupinile de curte, pregatirea de iernare, impachetarile, turtele sunt factori declansatori pe perioade extreme cum este ceea ce am trecut-o si ...ce-o mai fi.
In acest an se vad cu varf si indesat in comparatie cu alti ani in care palele de caldura sunt mai slabe si mai reduse, orice interventie sau greseala din partea stuparilor.Aceasta situatie ar fi bine daca in fiecare dintre noi naste dorinta de a mai invata ceva.
1 "umflarea " stupiilor cu maxim de hrana duce la acoperirea perioadelor neprevazute
2 Impachetarea stupilor nu se reflecta in perioada nov-martie.
3 Sitele AV au un rol important pe langa eliminarea paduchilor sau ventilatia din timpul verii si pastrarea familiei in contact direct cu ce este afara.
4 atministrarea de hrana (de oricare) in extra sezon lasa urme adanci in colonia pusa la hibernare.
Da, merită să mai citim odată acest mesaj.
Dar nu pentru a găsi acum soluții la spaimele care ne încearcă pe unii vizavi de căldura anormală din această perioadă, ci pentru a pregăti totdeauna familiile de albine pentru iernare astfel încât să treacă în siguranță orice fel de iarnă ar urma. Se poate așa ceva ?
Da, se poate !
Îmi permit să ”traduc” ce vrea să spună colegul Ioan Guist aici
1 "umflarea " stupiilor cu maxim de hrana duce la acoperirea perioadelor neprevazute:dacă la sfârșit de august-început de septembrie completăm rezervele pentru iernare la nivel de rame pline NU GREȘIM ! Astfel mătcile sunt obligate să oprească ponta, până în decembrie nu consumă prea mult iar acum : a) dacă iarna s-ar fi instalat serios din noiembrie-sigur aveau hrană până la primăvară, iar b) dacă vremea ar fi caldă-mătcile nu au spațiu prea mare de ouat. În orice situație , avantaj stuparul, nu ?
Dar de, unii țin mai mult la teoria că iernează mai bine pe ramele doar parțial pline. Poate, dar nu și în cele două cazuri extreme, sigur, mai rare dar cu puține soluții de remediere în miez de iarnă.
Unii spun să le dăm ceva hrană acum, doar nu le-om lăsa să moară. Eu n-am dat niciodată hrană înainte de 1 februarie și în 25 de ani de stupărit nu mi-a murit nici o familie de foame iarna!
Poate trebuie și aici un pic de ”traducere”( cel puțin pentru inițiatorul topicului)
2 Impachetarea stupilor nu se reflecta in perioada nov-martie.
3 Sitele AV au un rol important pe langa eliminarea paduchilor sau ventilatia din timpul verii si pastrarea familiei in contact direct cu ce este afara.
4 atministrarea de hrana (de oricare) in extra sezon lasa urme adanci in colonia pusa la hibernare.Nu ajută absolut deloc dacă împachetăm stupii de toamna ci mai degrabă favorizează extinderea pontei în cazuri de căldură anormală. Eu îi împachetez după 1 februarie dacă fac zbor de curățire în jur de această dată.
Dacă avem funduri cu sită e bine să le lăsăm deschise, să le sufle vântul , ponta va fi mai slabă.
Datul turtelor acum au și reversul că încurajează ponta.
În final, cele scrise mai sus ar trebui ținute minte pentru pregătirea iernilor următoare.
Pentru salvări de situații disperate acum eu nu am soluții garantate.
S-auzim de bine peste un an !