de dicu.ion57 » 20 Ian 2014, 19:36
Domnule Bogdan.
Referitor la cum lipesc eu faguri ,o sa va prezint CUM PROCEDEZ EU.
In primul rind trebuie avut in dotare ce putin doua calapoade ,ca eu am avut surpriza sa gasesc in ramele cumparate si rame mai scurte ,care nu se putea incadra pe calapodul sa zicemSTAS.Pentru lipit fagurima servesc de randalina s-au piepteni ,care se gaseste la tirguri ,s-au la magazinele cu profil apicol.
Se poate folosi si bateria de la masina,cu doi conductori ,care se pune unul pe un capat al sirmei si unul pe celalalt.
Prin incalzire sirma patrunde in foita ,si lipirea se face foarte bine.In lipsa bateriei se poate folosi si un transformator de 12v dar cu amperaj mai mare ,ca sa poata incalzi sirma mai repede.
Cind incep sa lipesc faguri ,stropesc calapodul cu apa ca foita sa nu se lipeasca de calapod,dar in acelasi timp bag in apa si pieptenul ,s-au randalina ca sa nu se prinda ceara de partea care vine in contact cu sirma si foita.
Daca se umple cu ceara,se manevreaza mai greu la apasare sirma nu mai intra in foita ,iar lipirea nu se face bine,deformind si fagurele,
In afara de recipientul care il folosesc pentru umezirea calapodului mai am si un vas cu apa unde tin pieptenul.
Ca recipient folosesc acelea de la geamuri.
Cu fagurile procedez in felul urmator:
Asez rama cu speteaza de sus pe masa.Las prima sirma si de la a doua bag foita printre sirme ,astfel ca pe o parte vine trei sirme iar pe cealalta parte vine doua.
Ca sa mearga mai repede prind foita de capete adica de linga laterale,si foarte repede merge printre sirme ,exceptie se se face atunci cind este foarte cald ca se inmoaie si se trage mai greu .
Fac aceasta treaba ca fagurele fiind bagat printre sirme se lipeste mai bine ,si cind creste celullele fagurele este mult mai rigid nu se mai rupe usor,pentru ca este tinut de sirmre si de o parte si de alta.
Dupa ce termin de trecut fagurele printre sirme ,asez rama pe calapod si trec cu randalin peste sitme ,si gata fagurele lipit.
Dupa ce lipesc faguri la speteaza de sus pun cite o bucatica de ceara la capete se la jumatate,ca sa tie fagurele lipit drept de speteaza de sus la fel si la capetele sirmelor si la jumatate ,lipesc cu bucatele mici ,ca sa tina fagurele drept sa nu se onduleze fie din cauza calduri fie ca nu sa lipit bine de sirma,ca atunci albinele creste celule de trintori.
Ideal ar fi ca la sprteaza de sus sa se faca un canal unde sa intre putin fagurele si nu ar mai fi nevoie de lipit sus .
O perioada au fost pe piata si asemenea rame,dar inconvenientul era cind se curata canalul se facea destul de greu.
La prima vedere pare multa migaleala dar dupa citeva rame merge foarte repede.
Domnule Bogdan asa lipesc eu faguri.Se preteaza numai la insirmarea orizontala
- Fişiere ataşate
-