Prima pagină APICULTURA GENERALA JURNAL DE APICULTOR - JURNALE PERSONALE

Jurnal de Apicultor este sectiunea forumului in care fiecare membru isi poate nota zi de zi , tot ce este legat de stupina personala .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: dezinfectie

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 23 Oct 2011, 10:47

Eu le bag intr-un vas. Anul acesta as vrea sa-mi fac o gaura in pamant betonata, deoarece vasul in care le bagam s-a cam dus. De fapt ii o balie, de aia rotunda :D din tabla. Concentratia fiind de 5%, vopseaua rezista la cateva spalari. Aceasta ii de fapt metoda de dezinfectare in cazul oricarei boli aparute in stupina. Pulverizarea cu ajutorul unui spray de geam, ii eficienta cred, dar exista pericolul sa ne dam in ochi cu solutie de soda si atunci avem alte probleme... Eu prefer sa intre soda in toti porii lemnului, pt a distruge sporii, mucegaiurile, ciupercile aparute. :)
Eu lucrez cu stupi verticali pe 12 rame, cu urmatoarea configuratie: corp 1/1 si 1 cat 3/4. Stupii au toate elementele mobile si imi permite introducerea lor intr-un vas de dimensiuni mai mici, decat cineva care lucreaza cu orizontali, unde,toate elementele sunt prinse in cuie.
Toate in aceasta lume, sunt relative!
Condurache Bogdan Constantin

Mesajde liviu1965 » 23 Oct 2011, 11:07

O solutie mai simpla.... o gaura in pamant cu o folie. Asta daca nu ataca folia..., asta nu stiu.
liviu1965

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 23 Oct 2011, 13:58

:D Nu prea cred ca merge, deoarece la o concentratie de 1mol/l, ph=14, adica ii maxim. ph=14, este o baza foarte tare. Ca sa iti faci o idee, acidul sulfuric din bateria de masina ii un acid tare, adica provoaca arsuri.

Mesajde liviu1965 » 23 Oct 2011, 14:06

[quote="Condurache Bogdan Constantin"]:D Nu prea cred ca merge, deoarece la o concentratie de 1mol/l, ph=14, adica ii maxim. ph=14, este o baza foarte tare. Ca sa iti faci o idee, acidul sulfuric din bateria de masina ii un acid tare, adica provoaca arsuri.[/quote]

Si ataca folia? Nu ma pricep la chimie...
Sau in locul gropii poti folosi in cadru patrat facut din scanduri si ... iar folia. Daca nu ataca folia... e ok.
Parerea mea.

PS Si acidul de la baterie ataca folia? Parca e sulfuric....
liviu1965

Mesajde Condurache Bogdan Constantin » 26 Oct 2011, 10:48

liviu1965 scrie:
Condurache Bogdan Constantin scrie::D Nu prea cred ca merge, deoarece la o concentratie de 1mol/l, ph=14, adica ii maxim. ph=14, este o baza foarte tare. Ca sa iti faci o idee, acidul sulfuric din bateria de masina ii un acid tare, adica provoaca arsuri.

Si ataca folia? Nu ma pricep la chimie...
Sau in locul gropii poti folosi in cadru patrat facut din scanduri si ... iar folia. Daca nu ataca folia... e ok.
Parerea mea.

PS Si acidul de la baterie ataca folia? Parca e sulfuric....

Da. Este acid sulfuric, in baterie, care are concentratia de 37% si densitate 1,28g/cm3.
Hidroxidul de sodiu sau soda caustica, ataca folia, deoarece este folosita si in procesul de productie a acesteea, plus ca in reactie cu apa, o sa degaje o mare cantitate de caldura si poate topi polietilena (folia). Cantitatea de caldura care se degaja depinde de concentratie, dar in unele cazuri caldura rezultata in urma acestei reactii, poate aprinde lemnul, hartia, uleiuri. :(

Mesajde stuparul2011 » 26 Oct 2011, 15:53

buna,
va multumesc pentru sfaturi. in primul rand voi incerca metoda cu stropitul cu soda caustica, din lipsa de spatiu. iar pe viitor daca voi reusi sa imi
procur stupi verticali, datorita faptului ca se pot ~dezmembra~ voi trece la metoda cu scufundatul in baie de soda, deoarece spatiul de lucru,respectiv recipientul in care voi introduce stupii va fi mult mai mic.
numai bine
stuparul2011

Mesajde mibu » 26 Oct 2011, 16:09

eu dezinfectez cutiile astfel: cu un pet la care am gaurit dopul cu un cui pulverizez alcool dublu la care ii dau foc . Si fac asta de ani multi !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde un OM » 26 Oct 2011, 16:53

Mi se pare cam..scump tratamentul.
un OM

Mesajde AndreiRN » 14 Noi 2011, 21:51

Butoi din plastic de 200 litri.
Cu 4 lemne si ceva indemanare il faci dreptunghiular la gura cat sa intre un corp de 1/1.
Plin cu apa si sare cat cuprinde in butoi.
1 litru de hidroclor de albit rufele si bagi in butoi o cutie si jumatate si ceva caramizi in cutii ca sa stea scufundat.
Dupa 2 zile le pui la soare la uscat.
AndreiRN

Mesajde mibu » 14 Noi 2011, 22:16

un OM scrie:Mi se pare cam..scump tratamentul.

pai o fi scump dar este cel mai sigur ,iar dintr-un litru faci dezinfictie si deparazitare la zece cutii ! (cel putin)
iar pe partea cealalta mai sigur decit focul nu cred ca e altceva !
sa nu se inteleaga gresit , este vorba de foc controlat nu de incendiere ! se mai poate face la fel de bine si cu un arzator de tip turbionar montat la o butelie de aragaz prin intermediul unui furtun ,bineinteles in conditii de maxima siguranta !
eu personal folosesc metoda cu alcool ,iar alcoolul il produc cum zic smecherii -home made - ! sic !!!
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde AndreiRN » 14 Noi 2011, 22:23

Adica tu dai cu rachiu pe stupi si le dai foc?
Si cate cutii faci asa?
AndreiRN

Mesajde mibu » 14 Noi 2011, 22:33

-1-ar fi bine sa pui la avatar localitatea ca sa te pot ajuta mai bine !
-2- nu dau cu rachiu ci cu alcool dublu rafinat !
-3- cu un litru aranjez cel putin 10 stupi ,interior si exterior !
-4- alcoolul il produc eu !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Liviu Began » 14 Noi 2011, 22:55

mibu scrie:-1-ar fi bine sa pui la avatar localitatea ca sa te pot ajuta mai bine !
-2- nu dau cu rachiu ci cu alcool dublu rafinat !
-3- cu un litru aranjez cel putin 10 stupi ,interior si exterior !
-4- alcoolul il produc eu !

Si eu folosesc alcoolul pe care-l produc din DROJDIA DE VIN, adica exact depunerile ce raman in urma fermentarii vinului pe fundul damigenelor. Se adauga niste zahar pentru a produce o noua fermentatie si se distileaza.
In plus se si poate consuma ;) , chiar daca nu este asa bun la gust (fiind usor amarui-puturos) dar se poate si folosi la arderea diverselor alte chestii , spre exemplu aprind gartarul in care pun direct numai carbuni, ca sa-i aprin pe acestia. Toata smecheria este ca trebuie sa te misti repede ca sa-l aprinzi caci altfel se evapora.
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde mibu » 14 Noi 2011, 23:29

Ei ,asa este si la dezinfectie ,rapid ,flambare controlata ca sa nu se aprinda lemnul !
In ceea ce priveste consumul acelui produs, stiu eu, dar daca mai duscutam pe aici,poate mai aflam cite ceva sanatos pentru organism ! (am o reteta ....dar nu e voie aici )
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde Ioan Guist » 14 Noi 2011, 23:37

In "99 am avut Loca.Am dezifectat toate lazile.adica 11.Le-am bagat in solutie de soda.Am aruncat lazile duap doi ani.O prostie.
De atunci nu am mai dezinfectat nici-o lada nici-o data.Am cumparat si am imprumutat n lazi de la n stupari si din n zone cu n feluri de albina si in n feluri de stari de intretinere.
Nu in lada sta boala.
Daca e sa curat o lada, o iau cu dalta ce e crescut mai mare sau propolisul ce incurca.In rest....albina...paie si ....bataie.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde teinegru64 » 15 Noi 2011, 00:09

Daca mai repeti o data prind curaj și eu ...din 99 zici ? Așteapta sa calculez de cand am stupi. :D
http://teinegru64.sunphoto.ro/Albine
teinegru64

AnteriorUrmătorul

Înapoi la JURNAL DE APICULTOR - JURNALE PERSONALE