Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Greseli din cartile apicole

Mesajde gica.mosu » 21 Ian 2014, 23:40

DAAA...L5S, avea plan doar era in comunismmm :D :lol: :!:
Sa ne multumin cu ce avem,sa ajutam si pe altii si sa ne rugam sa fim sanatosi!!!!
gica.mosu

Mesajde jenica67 » 21 Ian 2014, 23:49

Scuze, ma refeream la albina, nu puiet.
jenica67

Mesajde lucky5strike » 21 Ian 2014, 23:58

Inginere, te-ai blocat? Vezi suplimentul de puiet al lui paul, pe pagina anterioara... :lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde jenica67 » 22 Ian 2014, 00:13

Am citit si eu in carte. Nu stiu nimic despre biografia lui Malaiu, unde a crescut, probabil a lucrat la ACA. In Manualul apicultorului Nr 6, spune numai ca este ing. zootehnist. Cautam sa vad daca spune undeva, din ce zona vine, ca se intrebau colegii.
jenica67

Mesajde jenica67 » 22 Ian 2014, 00:29

Cartile la noi, multe au fost scrise, copiind autori diverse paragrafe, de la precedesprii lor. Daca citim Cresterea albinelor a lui Foti, Barac, vedem ca ei precizeaca ca, la stupul ME (pag 221) la inflorirea pomilor, trebuie sa avem in corpul 2(superior) 7-8 rame de puiet, corpul ocupat total de albine si corpul 1 ocupat de albina in partea superioara. Acum daca Malaiu a pulsat cu cresterea mai timpurie, probabil a pulsat si cu data, la care trebuie sa ai 7-8 rame de puiet. Eu nu ma pricep bine la ME, anul trecut am facut si eu cu doi roi, care anul acesta, abia ii dezvolt, pentru ca la anul, sa faca ceva treaba. Deci ce spun, este din citite.
jenica67

Mesajde mihaistupar » 22 Ian 2014, 00:51

Se poate! Dar contează:RASA (ecotip anume selecționat),CASA, MASA, și stuparul(mătcarul putem spune). Pe probe vizuale pt neincrezători. Foarte important: trebuie să sti ce să faci cu muscăraia ce rezultă în urma muncii
mihaistupar

Mesajde Ioan Guist » 22 Ian 2014, 08:35

Este o eroare afirmatia cu 1 martie.
Ca sa ai un corp de puiet plin , mai putin marginasele unde ai rezerve, trebuie musai sa inceapa punta si sa o tina , de prin inceput de ianuarie.
Malaiu sau "scripptologul" a facut o gresala de data.In carte nu este vorba decat de familii romanesti iernate in Ro.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde CORNEL V. » 22 Ian 2014, 08:35

jenica67 scrie:Am citit si eu in carte. Nu stiu nimic despre biografia lui Malaiu, unde a crescut, probabil a lucrat la ACA. In Manualul apicultorului Nr 6, spune numai ca este ing. zootehnist. Cautam sa vad daca spune undeva, din ce zona vine, ca se intrebau colegii.

Eu stiu ca Malaiu a lucrat la combinatul apicol intr-o functie destul de mare,dar a ajuns acolo ...asa cum a ajuns
CORNEL V.

Mesajde alt stupar » 22 Ian 2014, 10:08

Multe suporta hartia...
Malaiu a scris {...}. Ca nah, cu fiecare editie tiparita autorul trebuia sa umfle ceva la realizari fata de predecesori ca altfel nu dadea bine la imaginea progresului luptei de clasa sub mareata indrumare a partidului.
In realitate, sunt curios daca dupa o iarna cu temperaturi normale exista cineva care a avut sau a vazut IN REALITATE asa ceva in stupi neumflati cu albina din exterior in toamna, 8 rame pline de puiet la 1 martie.
Apoi putem detaila !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde delorin I » 22 Ian 2014, 11:41

Eu asta ma intreb...daca iernarea nu s-a facut in interior- la ICDA - e o cladire in forma de fagure astazi pare dezafectata (cred ca sunt toate geamurile sparte) si daca nu au facut si ceva stimulari sirop sau turte cu polen. Altfel de unde aceasta populatie? Daca ar cita un experiment facut in Bucuresti si in acest caz de la ICDA a avut oricum aproape si Herastraul cu ceva aport de polen de la salciile din parc, rezultatele ar putea fi posibile! Dar pana la urma un experiment in care bagi familii puternice si ai toate conditiile ca la carte ca de, esti Institut de cercetare (sau erai) nu vad de ce nu ar fi posibil! Dar pana la urma un experiment in conditii ideale nu este cel mai bun caz sa fie citat de literatura ca model!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde TDI » 22 Ian 2014, 11:47

Daca doar jumatate din familiile de albine din Romania ar reusi sa ierneze in conditiile respective, probabil ca productia in anul urmator ar depasi cu mult dublul productiei actuale.
TDI

Mesajde delorin I » 22 Ian 2014, 11:48

Care productie? Cea raportata la UE de 17, 5 kg? JUmatate din productia neamtului?

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde alexx » 22 Ian 2014, 11:50

Cum este posibil sa treaca matca la o tem de -5 grade de pe un interval pe altul daca albina nu se afla din leat in leat??Fara ca ramele sa fie gaurite
alexx

Mesajde delorin I » 22 Ian 2014, 11:51

Cred ca ar trebui sa rasfoim unul din topicele de anul trecut in care toti ne vaitam ca la o data destul de tarzie de prin martie aveam cate 2 sau 3 rame cu puiet...sigur un an atipic. Dar ca medie nationala daca ar fi sa facem una, exemplul dat de Malaiu ramane cel mult rezultatul unui studiu desfasurat cu toate conditiile ideale sau poate cel mult al unui an exceptional!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde jenica67 » 22 Ian 2014, 12:20

O intrebare la toata lumea, ca dezbatem o tema, a incercat cineva sa bage familii tari in toamna si sa faca stimulari, cum spune Malaiu ? Ca asa ne dam cu parerea si combatem ceva ca diletantii.
alexx daca avem familii tari, si sunt stimulate, trece matca si la -15 grC, vezi pe forumul vechi, postarile lui Valer Bodea, alias valer70.
jenica67

Mesajde peterneamt » 22 Ian 2014, 13:44

Cartea "Sporirea producţiei de miere " de A. Mălaiu a fost scrisă în urma unei vaste munci de cercetare ( cercetare = citirea multor publicaţii implicând şi traducerea lor şi selectarea a ce este mai important ca şi informaţie într-o nouă carte ). Evident că nu se aplică tehnologia australienilor la noi ( la fel ca şi toată informaţia din filmele lui Dan Mărgărit ) pentru că sunt mari diferenţe de climă, floră.......etc.
Dar faptul că a adus infomaţie nouă şi ne-a lărgit orizonturile la vremea acea când nu exista net-ul a făcut ca această carte să fie a treia ( după Creşterea mătcilor de Ruttner şi Stupăritul nou de Hristea ) în rândul preferinţelor apicultorilor.
În timp ce majoritatea celorlalte publicaţii apicole (cărţi) copiau capitole întregi din manualul apicultorului cu tot cu pozele aferente, cartea lui Mălaiu aducea în limbajul apicol noi termeni apicoli ca ''albine de producţie'' şi explica pe larg nevoile de hrană ale albinelor şi mecanismele fiziologice ce se desfăşoară în stup în funcţie de condiţiile de temperatură exterioară şi de hrană.
Citiţi la pagina 143 a cărţii...explicaţia corectă... ;)
peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE