Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Fan Club ME

Mesajde Florin Dobre » 24 Ian 2014, 04:06

Interesanta expunerea metodei dvs de lucru cu ME.
20 de ani de ME plus cateva zeci de ani de orizontal reprezinta o experienta indelungata.
In ce zona si in ce perioada ajungeti la minim 4 corpuri ME? Cum reusiti asta? Faceti pastoral?

Sa traiti sanatos suta de ani!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Gicuta » 24 Ian 2014, 09:52

Multumesc JR2 :)
Iarna usoara!
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 24 Ian 2014, 10:58

Intrebari pt JR2:
1. cand efectuati schimbarea reginei?
2. Cum schimbati fagurii din cuib la 2 ani?
Multumesc
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde jr2 » 24 Ian 2014, 18:01

eu am prezentat metoda folosita de mine,timp de 28 de ani.cum lucrez eu cu stupii ME;bineinteles ca sunt multe amanunte -doar tonul face muzica,nu?
pentru domnul dogvet(caine veterinar sau veterinar de caini-cum este corect?)apreciez spiritul dvstra de contradictie,si opiniile va apartin,dar nu pot sa ma abtin sa nu va spun alta poveste:la gradina zoologica,in fata custii cu elefant,doi militieni :
-ce o fi ala ba? ia uite ce picioare groase are,ca stalpul de telegraf! da ba,si ce urechi mari are,mai mari decat carpatorul(chestia aia cu care se introduce painea in cuptor la tara)daaa si ce haia ii atarna in loc de nas! fugi ba d'acilea,asa ceva nici nu exista!
scuze si sa auzim numai de bine!
jr2

Mesajde Dila Daniel » 24 Ian 2014, 18:09

domnule jr2,mult mai constructiv,ar fi o discutie punctuala.
Bineinteles ca nu va obliga cineva,dar daca luati punctual ceea ce afirma dogvet si dezbateti,ar fi foarte benefic.
Aveti sigurantza pe dvs.,dezbateti,nu va retrageti diplomat...
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde alt stupar » 24 Ian 2014, 18:58

jr2 - prapastioasa aparitie in topic reusisi sa-ti mai faci. Prapastioasa, nu meritoasa !
Dogvet - incearca sa nu-ti faci un obicei in a da astfel de replici, precedentul Jenica nu-ti face cinste !

Aveti un avertisment amandoi.
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde jr2 » 24 Ian 2014, 19:18

nu prea esti atent dogve!daca citeai atent,vedeai ca am scris de peste 20 de ani!
ia povesteste tu vere cum lucrezi tu cu ME-ul!
dl Dila Daniel,eu nu am timp sa descriu tot ce fac un sezon apicol intreg,sa spun despre cate intervale de albina acopera la eclozionare o rama de puiet,despre stimularea matcii,despre legea celor 40 de zile,despre diferenta de greutate si volum dintre nectar si miere,nici cat volum sa aiba stupul disponibil la culesul de nectar,nici de faptul ca daca te duci cu stupii goi la cules intai se vor umple cuiburile si daca nu se termina culesul mai ajunge miere si in corpul de stransura ;eu nu dau lectii nu spun ca ala lucreaza bine,ala lucreaza rau,sa faca asa,sau altfel, de ce ai facut asa si nu asa.
eu am spus ca lucrez cu stupul ME de peste 20 de ani,mai exact de 28 de ani si care sunt principiile generale pe care eu le-am avut si le am in vedere.
nu oblig pe nimeni sa faca ca mine
PS:jr reprezinta abrevierea de la juvete rau!
jr2

Mesajde jr2 » 24 Ian 2014, 19:26

alt stupar scrie:jr2 - prapastioasa aparitie in topic reusisi sa-ti mai faci. Prapastioasa, nu meritoasa !
Dogvet - incearca sa nu-ti faci un obicei in a da astfel de replici, precedentul Jenica nu-ti face cinste !

Aveti un avertisment amandoi.

domnule alt stupar,'calificarea aparitiei mele drept prapastioasa este parerea dvstra!
jr2

Mesajde Dila Daniel » 24 Ian 2014, 19:27

D.le jr2,nu vreau sa fiu inteles gresit.
Dar ,consider eu,ca discutand punctual,se pot dezbate aspecte ce ajuta la intelegerea lucrului cu ME.
Bineinteles ca fiecare aplica tehnologia sa ,in stupina sa.Dar,facand paralele,se pot contura directii generale.
Daca va hazardati(ma refer la participantii la discutie)in a va arunca "sageti"unul altuia,se alege puradiciul de informatie.
Informatia oferita de oricare dintre noi este cea importanta.
Deaceea,in limita timpului dvs.,incercati sa combateti/raspundeti cat mai argumentat.La fel trebuie sa faca si dogvet si oricine considera ca are ceva de spus si vrea sa spuna.

Cand eu(spre ex.) nu inteleg ceva,sau mi se pare ca afirmatia unui coleg este incompleta sau fara sustinere,intreb sau cer detalii.Asta nu inseamna ca partenerul de dialog trebuie sa se simta deranjat ci ar trebuii sa vina(daca vrea si poate)cu argumente sa ma faca sa inteleg.Sau cel putin sa incerce.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Florin Dobre » 24 Ian 2014, 20:30

jr2 scrie:...despre stimularea matcii,despre legea celor 40 de zile...

Poate va faceti timp sa povestiti desprea legea asta. E prima data cand aud de ea. :shock:
Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jr2 » 24 Ian 2014, 21:10

Florin Dobre scrie:
jr2 scrie:...despre stimularea matcii,despre legea celor 40 de zile...

Poate va faceti timp sa povestiti desprea legea asta. E prima data cand aud de ea. :shock:
Multumesc!

40 de zile este timpul scurs de la data depunerii oului de catre matca si cand albina iesita din el devine lucratoare
jr2

Mesajde Florin Dobre » 24 Ian 2014, 22:33

jr2 scrie:40 de zile este timpul scurs de la data depunerii oului de catre matca si cand albina iesita din el devine lucratoare

Am inteles! Multumesc!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde jr2 » 24 Ian 2014, 22:43

Dila Daniel scrie:domnule jr2,mult mai constructiv,ar fi o discutie punctuala.
Bineinteles ca nu va obliga cineva,dar daca luati punctual ceea ce afirma dogvet si dezbateti,ar fi foarte benefic.
Aveti sigurantza pe dvs.,dezbateti,nu va retrageti diplomat...

Dl Dila Daniel,celor cu adevarat interesati le-am raspuns pe MP.Celor care pun intrebari si emit postulate doar ptr a se baga in seama nu le raspund!
Va multumesc.
jr2

Mesajde jenica67 » 24 Ian 2014, 23:06

Regula asta a 40 de zile la ce va foloseste ? Ca o albina tanara, daca este cules si este nevoie de ea acolo, iese afara la 5-6 zile zile.
jenica67

Mesajde jr2 » 25 Ian 2014, 00:20

jenica67 scrie:Regula asta a 40 de zile la ce va foloseste ? Ca o albina tanara, daca este cules si este nevoie de ea acolo, iese afara la 5-6 zile zile.

am citit si eu prin carti,mai ales in manualul apicultorului o editie mai veche unde este prezentat un grafic al timpului afectat de albina in functie de varsta diverselor activitati.
imi foloseste sa am populatia maxima de albine culegatoare la inceputl si in timpul culesului,nici inainte nici dupa ca roieste sau moare de foame.daca la aceasta populatie se mai adauga si cele de 5-6 zile,cu atat mai bine!
jr2

Mesajde jenica67 » 25 Ian 2014, 00:35

Aia este alta regula, Eu o stiu ca, regula populatiei maxime si este de 42 de zile, de cand matca a ajuns la fluxul maxim de ouat si pana se ajunge la populatia maxima a stupul. Si asta in conditiile in care o albina, traieste 40 de zile.
jenica67

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR