Prima pagină APICULTURA GENERALA CRESTEREA MATCILOR

Discutii despre diferite metode de crestere a matcilor in stupina , imperecherea matcilor , transport si introducere in noile familii de albine .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Nuclee pentru cresterea si imperecherea matcilor

Mesajde alt stupar » 30 Ian 2014, 15:06

Da, corect Dragos.
Si pestele...in multe feluri poate fi gatit, zic lipovenii. :lol:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde janese » 30 Ian 2014, 15:06

alt stupar scrie:
Dragos2006 scrie:Cu 7 colonii bune si ceva bani in buzunar se face treaba . La 1 martie bagi in ei proteina si glucide la greu , la 1 mai intra in frigurile roitului , ii dai in 3 sau 4 si faci cel putin 20 de roi . Dupa salcam te bagi iar cu sirop pe ei iar la FS. isi asigura hrana sa treaca peste orice iarna .
Nu te mai incurci cu nuclee de imperechere si alte alea.
Asta cu 1 martie o bagi asa... sa―i pui pe astia in intarzaiere :D
Un inmultitor de profesie, care-si respecta pristigiul, la 20 ianuarie baga deja proteina, nu?

proteina se poate baga in ei dupa primul zbor de curatire facut dupa 1 februarie. indiferent ce ger ar mai veni dupa acel zbor de curatire..pe considerentul ca iarna grea nu a fost,si au fost destule zboruri de curatire.
janese

Mesajde janese » 30 Ian 2014, 15:09

gica.mosu scrie:....IUBIRE+CUNOSTERE= om destept si modest.....Sare+ piper= mancari buna' sa' gustoasa :idea:
P.S ...din 7 faci 30....dca, sti ci sa' cum :!: dar in prmavara cu ci mai ramai...D-zeu stii...Respect!!!! AAAA sa' era sa' uit...Da io cu cini "VOTEZ"... :P

daca din 30 intri in iarna cu 22-23 si ramai in primavara cu 20 tot e ceva!!!!...plus ca iti creste si calificarea ca stupar!!!!nu trebui decat cate cinci kile de zahar de fiecare si sa fii langa ei!
Ultima oară modificat de janese pe 30 Ian 2014, 15:10, modificat 1 dată în total.
janese

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2014, 15:09

Cu banii cheltuiti pe "proteina si glucide", apoi pierderea datorata "frigurilor", plus pierderea productiei la salcam (ce sa culeaga niste roi) si cele "n" zile pana la imperechere, mai bine cumpara omul matci imperecheate si face totul imediat dupa salcam!
ignatov andrei

Mesajde paraul_porcului » 30 Ian 2014, 15:12

Nu m-as baga pe polen artificial. Suna periculos :shock: Sunt intr-o zona cu mult alun, arin, sanger, salcie deci nu ar trebui sa fie o problema proteina numa vreme buna sa fie.
Recunosc ca imi place idea si complicatura daca din asta am si avantaje.
M-am documentat destul de bine si la cum o sa fac matcile si cum ar trebui facute nucleele.
Ma gandesc ca ati vazut filmul "Queen rearing" facut de IWF in care nemtoaica toarna albinele cu polonicul in niste cutiute :lol:
Dar avand in vedere ca sunt multi factori in ecuatie mai cuminte e sa stau in banca mea cum m-ati sfatuit si voi. E destul ca ma bag pe facut matci.
...si totusi as putea in Aprilie sa fac primul set de matci si cu botcile rezultate sa populez vreo 5 cutiute. Ce am de pierdut? Abia vad cum merge toata tarasenia. Utilizand metoda "Cloacke" deranjul asupra familiei este minim si se preteaza la cei care nu prea dispun de resurse.

E una Lauri Miller care face in felul urmator: aduna albina doica intr-o lada, o lasa ceva timp pana se intoarce culegatoarea, baga lada in pivnita peste noapte eventual cu o matca ca sa stea linistite dupa care a doua zi imparte albina(probabil tot cu polonicul) in cutiute(3 x 3/4 /2) impreuna cu botca sau matca virgina.
Incepator - 2 stupi - zona piemont Fagaras
paraul_porcului

Mesajde Mircea_63 » 30 Ian 2014, 15:17

ignatov andrei scrie:Cu banii cheltuiti pe "proteina si glucide", apoi pierderea datorata "frigurilor", plus pierderea productiei la salcam (ce sa culeaga niste roi) si cele "n" zile pana la imperechere, mai bine cumpara omul matci imperecheate si face totul imediat dupa salcam!

Ca poate e mai bine asa, nu contest. Dar tu ai face asa cum recomanzi, sau ti-ai face propriile matci?

Uneori, desi poti duce masina la un mecanic, preferi sa o repari singur, desi nu e sigur...
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde janese » 30 Ian 2014, 15:19

ignatov andrei scrie:Cu banii cheltuiti pe "proteina si glucide", apoi pierderea datorata "frigurilor", plus pierderea productiei la salcam (ce sa culeaga niste roi) si cele "n" zile pana la imperechere, mai bine cumpara omul matci imperecheate si face totul imediat dupa salcam!

ce as face eu:
as intari pe cel mi bun din cei sapte,luand cate ceva puiet capacit de la cativa , din el as face un starter-finisor.....apoi as apela la un vecin sa-mi transvazeze...apoi in ziua doishpe as planta botcile.. in micronuclei..cu cinci mai multi micronuclei decat cati roi vreau sa fac.botcile de rezerva le-as baga in protector(ca pan in ziua paispe cinshpe,roii care au vrut sa le roada le-au ros si astea din protector inca nu au eclozat)...nu e nimic nou...doar zic:STUPARULE CU SAPTE STUPI!!!!...INFORMEZA-TE..INFORMEAZA-TE SI IAR INFORMEAZA-TE!!! :|
janese

Mesajde paraul_porcului » 30 Ian 2014, 15:23

5x20=100 cutiute :? Deci atat de mica e rata de succes? Da... parca asa a afirmat neozeelandezul ala ca a fost in vizita la o "fabrica de matci" si spuneau ca in ani mai rai rata scade si pana la 20%. Aveau cutiii din tuburi de pvc legate de un tarus infipt in pamant cu miile - o simpla foita de start legata de capac.
Ma duc sa ma joc in alta parte. Vad io in primavara. Pana atunci ma bag la circular :)
Ultima oară modificat de paraul_porcului pe 30 Ian 2014, 15:26, modificat 1 dată în total.
paraul_porcului

Mesajde janese » 30 Ian 2014, 15:23

sa cumpar matci imperecheate
13x50ron ...costa matcile...din 13 raman 10...zahar tot trebe sa iei!...ajungi la pepeni...plus ca-ti tzatzaie curuuuu... de invatat nu inveti mare lucruuu..........
janese

Mesajde paraul_porcului » 30 Ian 2014, 15:29

Cumpararea matcilor iese din calcul. Nu mai am bani si de asta.
Multumesc pentru raspunsuri si amabilitate... si pls. nu va mai certati.
paraul_porcului

Mesajde alt stupar » 30 Ian 2014, 15:31

paraul_porcului scrie:Ma duc sa ma joc in alta parte. Vad io in primavara. Pana atunci ma bag la circular :)

Stai bre locului...
Daca-ti veni de sporturi extreme, incearca mai intai cu un deget, insa sper sa te razgandesti intre timp
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde Dragos2006 » 30 Ian 2014, 15:35

Una e teoria , alta e practica . In realitate o groaza de incepatori cumpara regine imperecheate dar le omoara cand le baga la roi .
Cunosc un tanar apicultor care in viata lui nu a citit nici macar o carte despre apicultura , nu s-a uitat in viata lui pe un forum de apicultura . In cel mai fericit caz a facut roi din botci de roire daca nu din botci de salvare . Anul trecut practicand apicultura doar in timpul liber a castigat din vanzarea mierii 20000 lei , asta fara sa fi folosit in viata lui un nucleu de imperechere , in fapt nu cred ca stie nici macar ce e ala nucleu de imperechere.
Dragi incepatori , una este apicultura virtuala si alta este realitatea .
Ultima oară modificat de Dragos2006 pe 30 Ian 2014, 15:41, modificat de 2 ori în total.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2014, 15:37

paraul_porcului scrie:5x20=100 cutiute :? Deci atat de mica e rata de succes? Da... parca asa a afirmat neozeelandezul ala ca a fost in vizita la o "fabrica de matci" si spuneau ca in ani mai rai rata scade si pana la 20%. Aveau cutiii din tuburi de pvc legate de un tarus infipt in pamant cu miile - o simpla foita de start legata de capac.
Ma duc sa ma joc in alta parte. Vad io in primavara. Pana atunci ma bag la circular :)

Tocmai pentru ca tinea nucleele pe tarusi, avea si acest randament scazut! Cu cat matca se "chinuie" sa iasa din nucleu, printre buruieni, cu atat creste si randamentul la imparechere!
Ultima oară modificat de ignatov andrei pe 30 Ian 2014, 15:46, modificat 1 dată în total.
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 30 Ian 2014, 15:45

Mircea_63 scrie:Ca poate e mai bine asa, nu contest. Dar tu ai face asa cum recomanzi, sau ti-ai face propriile matci?

Asa as face, cum recomand (asa am facut la inceput)! Vara e scurta si nu cred ca o luna de vara valoreaza doar 20 de matci! Face si productie, asigura hrana necesara si cheltuie mai putin la toamna! Unde mai pui si fagurii claditi!
ignatov andrei

Mesajde paraul_porcului » 30 Ian 2014, 15:50

Good point. Notat. Poate totusi mai pun niste bani deoparte macar de 10 matci.
paraul_porcului

Mesajde paraul_porcului » 30 Ian 2014, 15:55

In legatura cu detalii legate de cum introduc matca/botca si alte alea alea am indrumatori de nadejde pe Dave Cushman si M Bush :)
... si nu e vorba de teorie aici, e vorba de experienta unor oameni care au contribuit mult la dezvoltarea apiculturii.
paraul_porcului

AnteriorUrmătorul

Înapoi la CRESTEREA MATCILOR