Prima pagină APICULTURA GENERALA RASE SI HIBRIZI DE ALBINE

Discutii despre rasele de albine existente in Romania si in lume . Albinele sunt insecte zburătoare, clasificate în cadrul superfamiliei Apoidea din cadrul subordinului Apocrita, care mai....
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Mătci de Cislău

Mesajde proapis13 » 01 Feb 2014, 20:59

Eu ma duceam la ,,Cooperativa'' din Cislau si-mi cumparam 5 perechi de bascheti numai pentru cutii ca-s mai inalte decat alea de ,,tenisi''.... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 01 Feb 2014, 21:55

[quote="State"
Acum gandind de pe umerii lui, are dreptate.

i.[/quote]

Ce dreptate sa aibe???
O putoare aia e !!
Iei roiul, iei materialul ce o roit ca e suficient de sanatos, si -l duci acasa.Schimbi matcile si pace buna.Sau rupi gatul la matci si bagi puiet de la tine.
Si intr-o vara faci sute de roi cu materialul clientului si matcile (puiet) de la tine.Iai si matale 50-60 de euroi pe el.

Da... musai sa iesi de la umbra, sa cauti o matca, sa dai o rama , sa-l gadili , sa-l asezi etc etc.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde State » 01 Feb 2014, 22:07

Nea Ioane, mi-ar placea sa-ti dau dreptate. :D Si iti dau. Roii accepta alta matca ?
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 01 Feb 2014, 22:16

Ioan Guist scrie:Nu se poate sa mergem pe ideea ca ...nu am rapita sparg familiile sau i-i ciugulesc de un roisor.Chiar nu se poate.Nu ai vreme buna la rapita, sau fugi de stropeala, trebuie sa o bubui la salcam.Ca daca nu... te acheti de grinda in iarna de se uita copii si muerea la tine ca la icoane.
Si dupa salcam , cand da teiul musai sa o mulgi si de acolo.Iar la FS sa fie popor tata!
E.. asta nu se poate cu matci din pom.

Ioan Guist scrie:Ce dreptate sa aibe???
O putoare aia e !!
Iei roiul, iei materialul ce o roit ca e suficient de sanatos, si -l duci acasa.Schimbi matcile si pace buna.Sau rupi gatul la matci si bagi puiet de la tine.
Si intr-o vara faci sute de roi cu materialul clientului si matcile (puiet) de la tine.Iai si matale 50-60 de euroi pe el.Da... musai sa iesi de la umbra, sa cauti o matca, sa dai o rama , sa-l gadili , sa-l asezi etc etc.

Uite, cum sa nu-ti dau dreptate?!
El zicea ca nu-l intereseaza roii, decat daca provin de la albinele lui. Asta pentru a nu baga in stupina ceva strain, fata de ce are el. Acum na, dreptate aveti amandoi. El poate se gandeste strict la productia de miere si la linia genetica. Nu stiu daca face sau vinde roi.
Daca ar face asta, ma gandesc ca i-ar aduna. Nu stiu ce sa raspund, ca n-am capul lui. :oops:
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde feederman » 01 Feb 2014, 22:37

Dragos2006 scrie:
feederman scrie:Anual, la stupii mei, tendinta de roire, se manifesta in proportie mai mare de 90%. 90% !!!! Intrebarea mea este : are linia de Cislau acelasi narav?

Ce fel de lazi folosesti ?

D/12 cu magazine 1/2 . Dar roiesc si cand ajung pe 7 rame. Discutia nu a deviat de la subiect. Ramane intrebarea: putem sa-i dam o nota buna matcii de Cislau ? Daca ale mele sunt de 6, cat ar merita cea de Cislau?
Ultima oară modificat de feederman pe 01 Feb 2014, 22:51, modificat 1 dată în total.
Sa nu uiti Darie!
feederman

Mesajde Ioan Guist » 01 Feb 2014, 22:37

Schimbi matcile , nu inseamna ca iei si dai alta matca (daca vrei o faci si pe asta indeajuns de usor).Iei si dai botca, dai puiet schimbi matcile in timpul sezonului.Folosesti albina aia, in sfarsit...e o valoare considerabila.Intodeauna iau un roi daca-l vad si am posibilitatea.

Da...vad ca esti atent.
Neeeatentilor !!
http://www.youtube.com/watch?v=JsuQKRcrfkU
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 01 Feb 2014, 22:49

State scrie:Uite, cum sa nu-ti dau dreptate?!
El zicea ca nu-l intereseaza roii, decat daca provin de la albinele lui. Asta pentru a nu baga in stupina ceva strain, fata de ce are el. Acum na, dreptate aveti amandoi. El poate se gandeste strict la productia de miere si la linia genetica. Nu stiu daca face sau vinde roi.
Daca ar face asta, ma gandesc ca i-ar aduna. Nu stiu ce sa raspund, ca n-am capul lui. :oops:

State, stai asa sa vezi cum e ... s-au ar putea fi,
Un roi natural, odata ce a roit, e pe finalul frigurilor de roit. Acea colonie are o valoare care este numai buna de folosit.
Ca ei nu au luat roii ... rau au facut. Indiferent de ce-o fi avut in gand, pastrare de linie genetica s-au productie ... roii puteau fi folositi. Asa cum zice Nelu Guist ... ca nu mai era multa munca sa faca ceva.
Roii accepta alta matca, daca nu de buna voie atunci de musai si tot o accepta.
Pacat ca au ramas ai naturii.

Pe viitor, daca vezi asa ceva si nimeni nu-i vrea ... zi asa, multumescu-ti Doamne si tine-le naravul pina ... plec. Adica tu ... nu eu. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde iunicu » 01 Feb 2014, 23:08

Pai ce credeti? Anul asta Nu ma duc cu roinitele dupa mine la o plimbare in padurea de tei.
Odihneste-te in pace Gica!
Odihneste-te in pace Kamy!
iunicu

Mesajde proapis13 » 01 Feb 2014, 23:30

iunicu scrie:Pai ce credeti? Anul asta Nu ma duc cu roinitele dupa mine la o plimbare in padurea de tei.

S-ar putea ca teiul sa nu ,,secrete'' in fiecare an....roi.... ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Ioan Guist » 01 Feb 2014, 23:36

In primele pastorale aveam suficiente lazi goale dupa mine.Ba pentru legume , ba pentru scule, ba pentru rame goale, ba pentru haine si cate si mai cate.Au fost bine venite de multe ori.
Si acuma, daca vad un roi? I-l iau si pun folia pe cuibul celui mai slab stup iar in caturi bag pe asta.Acasa vad eu ce-i fac.
Ioan Guist

Mesajde Adi Hodis » 01 Feb 2014, 23:41

proapis13 scrie:
iunicu scrie:Pai ce credeti? Anul asta Nu ma duc cu roinitele dupa mine la o plimbare in padurea de tei.

S-ar putea ca teiul sa nu ,,secrete'' in fiecare an....roi.... ;)

No lasa ca n-o fi bai daca secreta salcamul ... ceva lazi sa fie. Si de carton ... asa-i Iunicule ?. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde valigorj » 02 Feb 2014, 07:16

daca ai luat roiul si nu vrei sa ii lasi M proprie,il lasi 5-6 zile in pace,dupa care il orfanizezi.se ia o rama cu puiet de toate virstele care a fost izolata pentru a nu mai fi ouata[aceasta rama se pregateste in ziua prinderii roiului] se pune noua M sub o colivie capac pe o portiune de puiet care eclozeaza.in continuare dupa acceptare se ajuta cu puiet pina la puterea dorita.
Solutia exista, trebuie doar sa o gasim!
valigorj

Mesajde pab » 02 Feb 2014, 12:11

iunicu scrie:
alt stupar scrie:niste probleme... acolo ;)
puzderie de roi "in tei" ? Upss... cam tarzior... ori "linia Cislau" se umfla tardiv ori stupii au iesit cam sifonati din primavara.

Acum nu sunt sigur ca roii erau de Cislau. Pe o raza de 500m erau 5 pavilioane. Pe mine m-a mirat faptul ca nimeni nu era interesat de roii aia si mie imi curgeau balele uitandu-ma la ei dar nu aveam in ce sa-i iau acasa.

Ce va mai place shaorma cu carpatine....
Unul o aruncat o piatra in balta si restul...se chinuie s-o scoata.
Fiti atenti aclilea: acolo la tei erau cam 800-1000 familii la un loc, buzoienii si argesenii de peste drum. La asa stuparaie, erau, pe cele mai inalte crengi de tei, 6 roi secundari amarati, nu aveai efectiv cum sa-i dai jos, si nici nu merita osteneala.
Nu va place carpatina ca nu-I selectionata, dar cum vine vorba despre dansa...gramada toata lumea.
E ca atunci cand in discutii am o parere f proasta despre curve si prostitutie, dar cand se lasa noaptea sunt primul la bordel.
Sa fiti sanatosi, sunt atatia oameni care fac 70-80 kg miere anual cu amarata asta...si-si vad de treaba, fara forum, discutii...etc
trecut. prezent. viitor. toate sunt legate
pab

Mesajde mirceas » 02 Feb 2014, 12:35

State scrie:
iunicu scrie: Pe o raza de 500m erau 5 pavilioane. Pe mine m-a mirat faptul ca nimeni nu era interesat de roii aia si mie imi curgeau balele uitandu-ma la ei dar nu aveam in ce sa-i iau acasa.

Discutie auzita chiar astazi.
Omul spunea ca el nu ia niciodata roii din pom, decat daca stie sigur ca sunt de la el. Asta in cazul in care se intampla sa-i roiasca. :idea: Avand familiile bune si matcile selectionate pe spranceana, nu-si permite sa introduca in stupina un roi care habar n-are de unde provine.

Acum gandind de pe umerii lui, are dreptate.

Eu, ca si incepator, normal ca mi-as dori sa gasesc roi si sa-i duc acasa. Acum poate intelegi de ce erau 5 pavilioane si nimeni nu lua roii.

Poate ca omul vrea performanta, ce ar insemna la 80 -200 de familii sa stai sa alergi dupa roiuri !!! Normal ca ii prinzi si tu pe aia care sunt primari si pe care ii vezi ca este alt tau. Nu poti risca sa iei vre-o boala . Cand iti castigi paine din asa ceva nu iti da mana sa risti !!
mirceas

Mesajde alt stupar » 02 Feb 2014, 12:38

pab scrie:Ce va mai place shaorma cu carpatine....
Unul o aruncat o piatra in balta si restul...se chinuie s-o scoata.
Fiti atenti aclilea: acolo la tei erau cam 800-1000 familii la un loc, buzoienii si argesenii de peste drum. La asa stuparaie, erau, pe cele mai inalte crengi de tei, 6 roi secundari amarati, nu aveai efectiv cum sa-i dai jos, si nici nu merita osteneala.
da... asa e cand halesti ce auzi de la altii :oops:
Mea culpa... eu cand aud de crengi pline de roi, automat fac legatura cu "imaginea 2009" an in care la finalul salcamului, din lipsa de magazii suplimentare, aveam lazile si caturile absolut blocate si stupi roiti ca altceva ce sa mai faca decat sa arunce cate-un roi de nu-ncapea in cosnita ?
Ce altceva suntem decat suma experientelor traite si culmea, tindem sa judecam si restul lucrurilor prin prisma propiilor trairi :cry:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde akmm » 02 Feb 2014, 13:28

Cum teii de regula sunt inalti, revin cu cateva modalitati de ,,capturare''
http://www.immenfreunde.de/forum/viewto ... f=11&t=426
http://www.imkerforum.de/content/video_schwarmfangrohr/
Capatul manevrabil pe care se ataseaza ciorapul de dama sa fie max 1m.In sus cat cuprinde.Se scot garniturile intermediarew pentru a usura asamblarea/dezasamblarea.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

AnteriorUrmătorul

Înapoi la RASE SI HIBRIZI DE ALBINE