de almasel » 26 Oct 2011, 09:38
Multumesc pentru urari.
Momentan am 24 de stupi; din cauza serviciului niciodata nu pot tine mai mult de 25-30.
Cu multi ani in urma am invatat de la tatal meu ca este bine ca fiecare sa isi vada de treaba lui; eu am stupii mei (nu pot spune ca sunt stupar, ci un amator "contaminat" de stuparit inca din frageda copilarie), iar el este stupar in stupina lui (el are in medie 100-120 buc). Ne separa o distanta de aprox. 200 km, dar colaboram din cand in cand, mai ales cand e vorba de noutati, tratamente etc, iar eu inca mai invat de la el "chestiunile batranesti".
De cativa ani nu mai prea facem pastoral, datorita faptului ca eu sunt destul de ocupat cu locul de munca, iar varsta tatei este destul de inaintata.
Totusi, anual produc destula miere pentru "casa" si pentru a vinde ("destula" pentru statutul meu de amator); de asemenea, in fiecare primavara vand roii pe care ii produc in anul anterior. Treaba asta imi ofera, asadar, suficiente resurse financiare comparativ cu timpul acordat. Ca sa nu ma vorbesc de satisfactiile nonfinanciare...
Ca si planuri de viitor... ce sa zic? Sper ca intr-o buna zi munca stuparului sa fie platita mai bine, mai corect. Dar asta nu se poate obtine de fiecare dintre noi, individual. Procesatorii de miere nu negociaza cu indivizii, ci le dicteaza acestora. Marii procesatori ar avea de ales daca s-ar confrunta cu organizatii puternice, care pot veni cu productii seriose (zeci/ sute de tone de miere), iar atunci stuparul nu ar mai sta la mila nimanui.
Poate ca intr-o buna zi voi lua decizia de a ma dedica in totalitate apiculturii... inca nu stiu. La momentul acesta calculele mele nu arata prea optimist in ceea ce priveste apicultura; asta este motivul pentru care am pus aici o intrebare despre constituirea asociatiei... dar se pare ca momentan nu putem sau nu vrem sa intelegem mersul lucrurilor.
Momentan, maine va fi altfel.