Cei cu fund si podisor clasic, fara site, aplicati metoda horn, lasati urdinis normal, cu reductor, un 0,8 x 10 cm. In schimb, in partea din fata sprijiniti podisorul pe doua bete de chibrit, sau aplicati cant in rama podisorului, in stil canadian, un 0,8 x 3 cm. Deasupra podisorului, se pune un material nu absorbant, ci filtrant, gen mocheta. Pt ca traim in Romanica, luati in considerare, in perspectiva, utilitatea sitei pe fund, macar partiale. Care sa poate fi si obturabila.
Cei cu fund antivarroa, faceti clopotul, sistem care personal nu prea-mi place. Nu-mi place pentru ca oriunde e vb de folie, e jale. Sau, blocati fundul complet si permiteti un pic de ventilare pe sus, oricum, mult mai putin ca la fundul plin, deoarece, sita av, atat cat am putut vedea eu, nu obtureaza etans fundul. Cel mai sigur esti insa pe tipul horn, cu peretii izolati. Adica exact ce fac canadienii, care mai si aplica vencinatatea coloniilor spre a-si mai imprumuta caldura, ca pe aia temperatura chiar ii obliga. La noi nu, hornul si familia de 7 intervale cu rezerve bune e suficient. Lazile de polistiren sunt de toata frumusetea la acest capitol, nu condenseaza un gram pe pereti. Dar cel mai tare condens l-am facut la o lada experimentala cu pereti de polistiren si la care am lasat podisor de lemn masiv, a condensat in draci pe podisor, atentie, puncte reci!
Reiau, repet, condensul va fi diminuat substantial, oferind conditii de primenire a aerului, ceea ce mult mai lejer se face in stil horn. Daca mai si tii in loc de 10 rame in lada, 7, 8 sau 9, e si mai bine. Si un pic de grija la posibile puncte termice.
Nu e greu, dar tine de ochi, documentatie, practica.