dacianu11 scrie:Eu mi-am construit un circular, iar acum vreau sa imi fac si un abrict. Problema e ca la abrict am intampinat cateva probleme in proiectarea lui. Vreau sa ii fac si grosime si nu stiu care cum se pozitioneaza rolele care trag, fata de cutite. Trebuie sa fie la acelasi nivel cu cutitele sau mai sus cu cativa mm? Pun si o poza, ca la explicatii nu ma prea stiu.
Am studiat si eu problema deoarece doresc sa imi confectionez un abrich. Am studiat cateva home made-uri si un profesiona si concluzia mea este urmatoarea: ai nevoie de 4 role, nu doar de doua, asa cum ai tu in schita.
Cele doua role puse de tine pe schita nu au nici o noima. Ce am vazut eu:
-2 role sunt montate pe masa de jos (cea din care reglezi grosimea). Ies cu aprox 1 mm peste masa, dar au sub ele cate un arc (la fiecare capat) si cate un surub din care poti tensiona/ detensiona arcurile. Ambele role sunt lise (drepte).
-doua role montate sub blatul de lucru;prima rola este dintata (cea din fara cutitelor- rola asta impinge) si o rola lisa dupa cutite, dar asta e lisa. Rolele astea sunt legate intre ele printr-un lant si sunt antrenate de un motor cu reductor. Teoretic rola lisa trage materialul, dar practic are doar rol de ghidaj pentru material. Si rolele astea au system de lagare cu arc sub lagar si surub pentru reglare a tensiunii exercitate pe material. Fata de varful cutitelor rolele sunt cam cu 1,5 mm mai in afara, avand in vedere ca sub lagar sunt arcuri si materialul daca este mai gros va comprima arcurile si asfel isi face loc.
Am verificat toate astea personal cu cu un amic la propriul lui abrich, facand diverse reglaje din suruburile de sub lagare; daca nu reglezi bine, materialul va patina si va trebui tras/ impins... Din pacate nu am facut poze... meseriasul care o sa-mi faca abrichul a bagat la tartacuta, a facut un hmmm prelung si inca mai gandeste... Asta se intampla acum vreo 3-4 luni si inca nu s-a apucat de treaba...