Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde yokoz777 » 11 Feb 2014, 10:25

cristi x scrie:
yokoz777 scrie:- de ce nu si-au facut facut fagurii de prima data deasupra gaurii de intrare ca sa aiba aerisirea dedesupt?
- din buni strabuni si de cand era lupu catel au tinut ai nostrii stabuni albine in cosuri de paie,nuiele si mai incoa tot felul de cutii majoritatea cu funduri pline.
- da pentru mine unu lucru vechi si testat de atatia ani ramane mai bun.

eu nu inteleg daca lucrul ala vechi este mai bun, de ce folosesti masina si nu calul? de ce nu te intorci la cosnita?
aici daca nu ai inteles se discuta despre evolutie si nu despre involutie.
iar daca este sa vorbim despre albinele din natura ele in mod natural isi incep constructia cuibului in sistemul clopot (de sus in jos). restul poti sa-i povestesti lui cutu ala care era candva lup.

Da foloseste prietene ce vrei,eu mi-am zis parerea din fapte observate de mine.daca nu observam natura atunci cum evoluam?pt mine e mai sigur fundul plin tu poti sa folosesti doar caturi si capac..
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde florind » 11 Feb 2014, 15:53

parerea mea testata:

Familiile puternice ierneaza foarte bine cu fundul gol cat toata suprafata si nu doar 20x20 plus folie deasupra.
Familiile slabe cu FAV cu subar tras sau fund plin.

La transport FAV foarte bun dar atentie la cantitatea de miere din cutie . Ex Am plecat de la tei cu full miere spre floare si bineinteles albina sub plasa
Avantaj minim 4 cm intre plasa si leat-ul inferior al ramei . Am cativa cu 8 cm pana la rama si au fost k

Din punct de vedere al combaterii Varoua - este un mare avantaj FAV. De cand folosesc FAV la tratament am cativa varoua cazuti - infestare redusa

Iernara uscata la toata lumea
florind

Mesajde anatol ms » 11 Feb 2014, 19:16

Tocmai asta e dezavantajul,sistemul folie si sita a.v. merge doar la familiile puternice,nu da rezultate la roi si famili ajutatoare.De aceea eu prefer fundul plin si patura deasupra direct peste rame,iar stupii in adapost cu urdinisul afara
anatol ms

Mesajde Bambucha » 11 Feb 2014, 19:26

Avem si cateva poze la mia aia de stupi care ierneaza asa cum spui mai sus? 8-)
Ceva, ceva tot ai sintetizat din ce s-a scris pe ici pe colo... pacat numai ca numai la nivel teoretic si incomplet!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde anatol ms » 11 Feb 2014, 19:32

Din poze nu o sa inveti nimic,mai bine citesti o carte.
anatol ms

Mesajde Bambucha » 11 Feb 2014, 19:34

da, da.. asa macar cateva pentru amaresteni!
Din ce am vazut ai primit oferte "moca" pentru acumularea cunostintelor, mai vorbim cand pui singurel manuta! ;)
Ciao!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde alt stupar » 11 Feb 2014, 20:33

anatol ms scrie:Din poze nu o sa inveti nimic,mai bine citesti o carte.

...ca mai ieri scriai ca, citez: " cartile te invata cum sa intretii albine dar nu te invata si cum sa faci miere"
Ehei musiu... ia uite cum ajungi de te contrazici singur :lol:

aaa... inca una :lol:
carevasazica ca
anatol ms scrie:Tocmai asta e dezavantajul,sistemul folie si sita a.v. merge doar la familiile puternice,nu da rezultate la roi si famili ajutatoare.De aceea eu prefer fundul plin si patura deasupra direct peste rame,iar stupii in adapost cu urdinisul afara

asadar, nea omu cu mia de stupi si sutele de tone de m`ere... in fapt e omu` cu "roi si familii ajutatoare" preponderent ;) si "de aceea el prefera fundul plin"
Cu patura direct peste rame... stai la rand, ca e fumata !
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2014, 20:45

Apicultorii care folosesc fundul fix, il folosesc cu mult timp inainte sa apara AV-ul!
S-au facut incercari si cu AV, dar s-a vazut ca nu este avntajos.
Sa modifici un intreg "arsenal" e greu! Apicultorii priceputi si cu experienta, reusesc sa obtina rezultate cu orice fel de lada!
Cine s-a obisnuit - capatand si experienta apicola in acelasi timp - cu funduri AV, va trece greu pe fund fix, avand in vedere experienta apicola acumulata!
ignatov andrei

Mesajde anatol ms » 11 Feb 2014, 22:12

Ce anume,ne impiedica sa gandim logic?Daca pisoiul pe 3 rame ierneaza excelent in adapost cu patura in cap,motanul pe 8 rame in aceleasi conditii ,,decedeaza,, sau iese din iarna cu mai multa musca decat a intrat?
anatol ms

Mesajde topy » 11 Feb 2014, 22:45

anatol ms scrie:Tocmai asta e dezavantajul,sistemul folie si sita a.v. merge doar la familiile puternice,nu da rezultate la roi si famili ajutatoare.De aceea eu prefer fundul plin si patura deasupra direct peste rame,iar stupii in adapost cu urdinisul afara

fundul de sita merge la fel de bine si la roii pe 3 rame. o spun din practica.
in iernarea albinelor sunt doua variante. clopot sau horn.hibrizii intre cele doua sisteme nu dau rezultate...cel putin la clima mea.
nu vad de ce arunci cu pietre intr-un sistem de iernare.daca nu iti place nu il folosi si gata.
topy

Mesajde topy » 11 Feb 2014, 22:55

ignatov andrei scrie:Apicultorii care folosesc fundul fix, il folosesc cu mult timp inainte sa apara AV-ul!
S-au facut incercari si cu AV, dar s-a vazut ca nu este avntajos.
Sa modifici un intreg "arsenal" e greu! Apicultorii priceputi si cu experienta, reusesc sa obtina rezultate cu orice fel de lada!
Cine s-a obisnuit - capatand si experienta apicola in acelasi timp - cu funduri AV, va trece greu pe fund fix, avand in vedere experienta apicola acumulata!

adevarat ca se obtin rezultate cu orice tip de lada dar la stupi multi tre sa alegi lada de asa natura incat sa ai interventii minime.
cred ca e de preferat sa stai o iarna sa modifici fundurile (in cazul nostru), ca sa rezolvi definitiv problema aerisirii .(e un exemplu)
topy

Mesajde proapi » 11 Feb 2014, 23:01

Cine spune ca fundul AV nu este avantajos nu stie despre ce e vorba. Poate vrea sa spuna sa nu fie pe toata suprafata fundului, ceea ce este cu totul altceva.
proapi

Mesajde topy » 11 Feb 2014, 23:09

ghimpati scrie:
Ioan Guist scrie:Sunt Satul.
Pe bune ca sunt satul de dat explicatii.Si apoi para explicatii. Ca sa vina ala cu 3 stupi din toamna si sa ma ...inoade cu trei fraze fara noima, o luam de la capat cu iexperienta si ...dezvelire de orice, ca s ao iau de la capat cu toata stuparimea.

Fiecare sa faca cum crede.Se prea poate sa fiu pe o poteca gresita.Hai... iernare uscata si la mai mare!

daca tu si multi alti care aveti o experienta in urma spuneti ca vati saturat cei mici care vor sa invete le ramane decat cititu in stele

cine vrea sa invete tace, citeste, baga la cap si ia ce crede ca i se potriveste. eventual intreaba civilizat ce nu intelege.
cine le ''stie''pe toate .....
omul mai oboseste de aberatiile altora
topy

Mesajde ignatov andrei » 11 Feb 2014, 23:34

topy scrie:cred ca e de preferat sa stai o iarna sa modifici fundurile (in cazul nostru), ca sa rezolvi definitiv problema aerisirii .(e un exemplu)

Stimate domn (dar numai dumitale) iti scapa un element esential in cazul aerisirii:
- "alimentarea" familiilor de albine cu furaje, a dus si la modificari ale echipamentelor, asa cum sarma ghimpata a dus la aparitia tancurilor!
Daca eu am rezultate bune (spre foarte bune), de ce sa ma apuc sa modific la sute de lazi fundurile???

Nimeni, dar nimeni in acest domeniu, nu va reusi sa impuna o singura metoda!
ignatov andrei

Mesajde topy » 11 Feb 2014, 23:51

ignatov andrei scrie:
topy scrie:cred ca e de preferat sa stai o iarna sa modifici fundurile (in cazul nostru), ca sa rezolvi definitiv problema aerisirii .(e un exemplu)

Stimate domn (dar numai dumitale) iti scapa un element esential in cazul aerisirii:
- "alimentarea" familiilor de albine cu furaje, a dus si la modificari ale echipamentelor, asa cum sarma ghimpata a dus la aparitia tancurilor!
Daca eu am rezultate bune (spre foarte bune), de ce sa ma apuc sa modific la sute de lazi fundurile???

Nimeni, dar nimeni in acest domeniu, nu va reusi sa impuna o singura metoda!

asa e, dar nu mi se pare normal sa se arunce cu pietre in celelalte metode.
topy

Mesajde ignatov andrei » 12 Feb 2014, 00:04

"Ma unge la inima" cum posteaza anatol ms(cine stie cine-o fi)! Stapaneste (nu "din auzite") aceasta meserie si "ARE DREPTATE"!!!!!!!!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR