Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde Dila Daniel » 14 Feb 2014, 08:29

Cand am luat decizia sa trec pe funduri cu sita,efectul antivarooa al sau a fost printre ultimele atuuri ce m-au determinat sa iau aceasta decizie.
Insa,am constatat cat de util este inspecial la tratamente bio, ce au la baza dezorientarea si caderea pe fund a parazitului varooa.
Si ajuta mult la observarea efectelor diferitelor medicamente folosite,cat si la o mai buna "constientizare" a stadiului de infestare.
De iernat,in astfel de lazi cu fund cu sita,ierneaza foarte bine si roiuri pe 3 sau 4 rame.Dar nu incurajez iernarea unor astfel de "familii" nici la funduri pline...
Alegerea tipului de fund(ca dealtfel tot stupul),trebuie facuta de fiecare apicultor in parte,in baza stilului sau ,a experientei si a necesitatilor sale.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde Bambucha » 14 Feb 2014, 08:39

Temperatura in cuib pe puiet este aceeasi indiferent de tipul fundului (plin sau fav), daca ar fi sa acceptam aceste studii ar insemna ca in stupii cu fundul plin ar fi o dezvoltare mai accelerata datorita intinderii mai mari a suprafetei de puiet. La mine nu s-a confirmat acest lucru!
La mine ramane FAV da (definitiv) sezon cap-coada, folie da cu exceptia sezonului rece (noiembrie-martie). La sistemul meu, mai tot sezonul rece exista intre cuib si folie un spatiu cu aer (10-20 cm), care la 80 % umiditate are tendinta sa condenseze pe folie catre exteriorul lazii (colturi) in special la familiile mai mici de 6 intervale. Mentionez ca in apropiere am si o balta care face in general ca umiditatea in aer sa fie mai mare pe tot parcursul anului.
Daca as mai avea o perna de aer in exteriorul stupului, astfel incat sa se mute punctul de roua catre exterior, as mentine folia si in sezonul rece.
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Dila Daniel » 14 Feb 2014, 08:52

folia poate fi folosita cu succes si iarna,insa,daca este pusa peste cuib,ea nu trebuie sa fie "materialul"care separa cuibul de exterior.
Peste ea,trebuie alte "adaosuri",cum ar fi material textil ,izolant,pernutze,sau etaj(in cazul meu).Niciodata capacul direct pe ea.
Si cu atat mai mult la funduri pline.Incepatorilor,le-asi recomanda podisoarele clasice de lemn.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde broodness » 14 Feb 2014, 21:08

ignatov andrei scrie:
broodness scrie:Iar legat de faptul ca facem miere doar daca folosim fav....e vrajeala fratilor,asa cum e vrajeala si ca facem miere doar cu rama D sau cu ME sau cu MER.... putem sa folosim si "delon si Warre si buncare" si sa facem miere...ideea e sa avem albine in ei...am prieten care cara 150 in pastoral,are funduri pline si anul trecut a extras 30 de butoaie la 2 salcami si 2 flori...asa ca se poate si cu fav si cu fund, si cu folie si fara.Mult succes!!!!

Nene "broodness", zi - te rog frumos - de unde esti, taica... ca eu atat ce ma chinui sa lamuresc "forumistii astia"...!!!!!!

P.S. Cat avea "butoiul" (era ceva... gen PEID)?????

De la tg.Mures, butoaiele aveau 300 kg.... ;)
broodness

Mesajde XXL » 15 Feb 2014, 13:17

broodness scrie:Eu folosesc fav de la inceputuri si folia(in capac polistiren de 5cm si fara aerisire),n-am vazut nimic rau in acest sitem,dezavantajul este ca in pastoral,la stupii varsati, ramane foarte multa albina sub lada,in iarba sau mai rau pe podeaua camionului,unde la incarcat le cam calcam in picioare.Mai ales la floarea soarelui unde se pierde cam 1 rama de albine/stup la o mutare.
Folosesc sita pe toata suprafata fundului,subar nu am pentru ca nu-i vad rostul...o cheltuiala in plus.

...cu albina sub sita se rezolva daca ai subere etanse,dupa ce ai inchis albina la urcare in camion,dubita etc, iei suberul...la descarcare se pune suberul (tot in camion) si apoi se da drumul la albina.asfel nu rupi nici sita in maracini.
...probabil daca era mai rau
nu era asa bine
XXL

Mesajde broodness » 15 Feb 2014, 13:48

Da si cand incarci de 7-8 ori pe an 100 de familii tot scoti si bagi subarul,cand trebuie sa incarci cat mai repede si trebuie sa pleci ca ai de facut cateodata 500 km intr-o noapte....
broodness

Mesajde Bambucha » 15 Feb 2014, 17:53

N-am problema adunarii albinelor sub plasa de 3 ani de cand folosesc FAV in pastoral, daca sunt gandite bine fundurile albina nu sta sub plasa. Sibere nu folosim decat la tratamente!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde cristi x » 15 Feb 2014, 18:46

folia+fund aerisire dupa 10 ierni = 103 familii iernate (astazi 2 moarte)
la rapita toti vor arata ca cel din dreapta.
de la stg la dr : slab-mediu-puternic - astazi 15.02.14
Fişiere ataşate
14.02.15.JPG
cristi x

Mesajde nae » 15 Feb 2014, 19:03

Toti layensii .... la Tei negru .
Toti MEA ....... la Activ.
Toti orizontalii (cu cat ) la MS .
Toate foliile(IZOLATIE SUS) la Cristix/.../.../... si altii.
Toate aerisirile in capac la = cine vrea , ca e interesati .
Toti...
In toamna cand '' hornul '' se insotea cu obligatoria capcana de viespi clopotul (chiar si cel incomplet al meu )daca nu zbura macar defila pe urdinis . ;)
etc
nae

Mesajde XXL » 15 Feb 2014, 20:12

Bambucha scrie:N-am problema adunarii albinelor sub plasa de 3 ani de cand folosesc FAV in pastoral, daca sunt gandite bine fundurile albina nu sta sub plasa. Sibere nu folosim decat la tratamente!

...nu am vazut FAV la care albina sa nu se adune dedesubt.
nu era asa bine
XXL

Mesajde Bambucha » 15 Feb 2014, 21:46

Daca sub placuta de zbor se monteaza o sipca care sa uneasca talpile fundului, albina nu se va mai aduna sub plasa. In pastoral stupii stau asezati pe rigle, "blanuri" sau alt fel de suporti, relativ apropiati de pamant, singura posibilitate de a se aduna albina sub plasa ar fi la aceasta varianta, doar prin spatele stupului, ceea ce nu este cazul.
S-a mai discutat pe aceasta tema si pe forumul vechi, nu vreau sa fac reclama unui anume tip de fund!

http://stuparitul.3xforum.ro/post/5373/ ... d_cu_sita/ in special prima pagina!
si
http://stuparitul.3xforum.ro/post/7697/ ... personal_/ a doua pagina!
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Badea Alin » 15 Feb 2014, 22:56

Cu albinele acumulate sub sită eu nu cred că este o problemă, poate chiar un avantaj; să vă spun ce am observat eu: în timpul culesului nu am avut albine sub sită, acestea au început să se strângă când am venit de la f.s. și n-au mai avut cules. Presupun că se acumulează sub sită pentru a nu ridica temperatura în interiorul cuibului, nefiind astfel nevoite să ventileze suplimentar.
Parerea mea .... :roll:
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde ignatov andrei » 15 Feb 2014, 23:03

Badea Alin scrie:Cu albinele acumulate sub sită eu nu cred că este o problemă, poate chiar un avantaj; să vă spun ce am observat eu: în timpul culesului nu am avut albine sub sită, acestea au început să se strângă când am venit de la f.s. și n-au mai avut cules. Presupun că se acumulează sub sită pentru a nu ridica temperatura în interiorul cuibului, nefiind astfel nevoite să ventileze suplimentar.

Cate ar fi ventilat??? Nu crezi ca cele de sub sita, obturau o suprafata generatoare de curent, tocmai pt. ca nu se putea obtine altfel microclimatul optim??
ignatov andrei

Mesajde Badea Alin » 15 Feb 2014, 23:08

ignatov andrei scrie:
Badea Alin scrie:Cu albinele acumulate sub sită eu nu cred că este o problemă, poate chiar un avantaj; să vă spun ce am observat eu: în timpul culesului nu am avut albine sub sită, acestea au început să se strângă când am venit de la f.s. și n-au mai avut cules. Presupun că se acumulează sub sită pentru a nu ridica temperatura în interiorul cuibului, nefiind astfel nevoite să ventileze suplimentar.

Cate ar fi ventilat??? Nu crezi ca cele de sub sita, obturau o suprafata generatoare de curent, tocmai pt. ca nu se putea obtine altfel microclimatul optim??

Păi atunci de ce nu o obturează și primăvara sau toamna târziu, când afară este frig?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde XXL » 15 Feb 2014, 23:14

Bambucha scrie:Daca sub placuta de zbor se monteaza o sipca care sa uneasca talpile fundului, albina nu se va mai aduna sub plasa. In pastoral stupii stau asezati pe rigle, "blanuri" sau alt fel de suporti, relativ apropiati de pamant, singura posibilitate de a se aduna albina sub plasa ar fi la aceasta varianta, doar prin spatele stupului, ceea ce nu este cazul.
S-a mai discutat pe aceasta tema si pe forumul vechi, nu vreau sa fac reclama unui anume tip de fund!

http://stuparitul.3xforum.ro/post/5373/ ... d_cu_sita/ in special prima pagina!
si
http://stuparitul.3xforum.ro/post/7697/ ... personal_/ a doua pagina!

...mersi,parca pe vechiul forum se discuta mai relaxat
nu era asa bine
XXL

Mesajde XXL » 15 Feb 2014, 23:19

Badea Alin scrie:
Păi atunci de ce nu o obturează și primăvara sau toamna târziu, când afară este frig?

pt k sta pe puiet
nu era asa bine
XXL

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR