Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: de ce aerisirea - de ce folia?

Mesajde ignatov andrei » 16 Feb 2014, 00:32

nae scrie:
ignatov andrei scrie:Eu nu agreez "familia cu curul gol"!

Simplu si frumos .

Cei care folosesc si inteleg folia o folosesc ca '' podisorul monobloc'' .

Nae, eu folosesc folia, iar podisorul este din "PFL dur 3mm"! Iarna, doar podisorul. Primavara, vara, toamna, in... tandem!
ignatov andrei

Mesajde ignatov andrei » 16 Feb 2014, 00:35

nae scrie:
Unde ai vazut ca vaporii de apa au o traiectorie descendenta, fata de sursa???

La stupul cu folie/podisor total si fund cu gaura .

Vaporii aia se rasucesc pt. ca au avut un obstacol! Eu m-am referit la vaporii de apa si la sursa, nu la "gaselnitele" apicultorilor!
ignatov andrei

Mesajde nae » 16 Feb 2014, 00:44

cristi x scrie:aerisirea pe fundul stupului am vazut-o in suedia in 2003 pentru prima oara. in iarna 2003-2004 am experimentat pe o familie medie, iar iarna urmatoare am considerat ca cel care a inventat sistemul a stiut bine ce face. de ce sita pe fundul stupului?:
- pentru ca umiditatea din stup pe timpul iernii (dar si a verii) sa se elimine fara interventia albinelor (nu mai am probleme cu mucegaiul pe ramele marginase. iernez pe 10 rame indiferent de puterea familiei);
- pentru ca co2 este mai greu decat o2 si se poate elimina prin stratificarea gazelor din stup;
- pentru ca aerisirea pe timpul verii este mult mai normal sa se faca din zona mai rece a familiei;
- pentru ca in cazul transportului la pastoral albina are tendinta sa se stranga pe sistemul roiului in partea superioara blocand eventualele aerisiri din podisor;
- pentru ca mare parte din tocatura de la mierea capacita si de la capacele albinelor care ies din celula cad direct fara sa mai fie obligata albina sa le elimine din stup;
- reglarea atmosferei interioare temperatura-umiditate intr-un mod mult mai natural duce la disparitia puietului varos;
- pentru ca varoa in multe cazuri cade ametita, iar dupa o anumita perioada isi revine si se agata de o albina;
se poate sa fi scapat ceva, dar sper ca sunt argumente suficiente in favoarea acestui sistem. contra consider ca este numai un consum suplimentar de miere la cresterea puietului la inceputul sezonului.
tot in 2004 am trecut si la sistemul capac-podisor pe sistemul stupilor de polistiren expandat. atunci a aparut si problema etanseitatii capacului din toamna pana in primavara. in 2005 am folosit pentru prima oara folia. de atunci o folosesc fara probleme pe tot timpul iernii. in momentul in care dau caturile, pun folia pe care o iau cand pun caturile in primavara. de ce folia?:
- pentru ca realizeaza f bine etansarea pe timpul iernii;
- pentru ca folosesc izolatie in capacul care este direct pe folie (deci nu apare condens);
- pentru ca pot oricand (cand vremea permite) din toamna pana primavara sa fac o "vizualizare" a stadiului de iernare, fara sa le agit si sa fiu atacat;

si un test pro sistem:
udati-va ciorapii si iesiti afara la 10 grd.
iesiti afara cu ciorapii uscati la -20 grd.
asa si albina. tolereaza mult mai usor frigul, decat umezeala.

Briliant.
Noi suntem in stare sa aberam 12 pagini cand dupa prima postare TOTUL e CRISTAL ; trebuie doar sa aplici .
nae

Mesajde cristi x » 16 Feb 2014, 09:26

ignatov andrei scrie:Unde ai vazut ca vaporii de apa au o traiectorie descendenta, fata de sursa???
Dar acesti vapori, plecand spre inalturi, lasa in urma lor... racoare!
Albina va cauta sa diminueze viteza de ascensiune a vaporilor!

cu teoria asta putem lua premiul nobel, dar asta doar cand dau albinele in clocot.
teoria ca teoria, dar practica ne omoara.
nefiind vorba de oala de pe aragaz, teoria sta altfel. luati o geaca impermeabila si alergati iarna, apoi luati un hanorac de bumbac si alergati iarasi.
- in primul caz transpiratia (aburul) nu va putea fi eliminata si veti fi "fleasca" in 5 min;
- in al doilea caz transferul se face lejer, iar aburul nu se va acumula;
ceia ce discutam noi aici este echilibrarea (transferul) umiditatii intre 2 spatii (interiorul si exteriorul stupului). daca vreti sa exageram putin termenii ii putem spune "osmoza".
fenomenul poate fi observat mai des la munte, cand soarele incalzeste zonele mai inalte, iar ceata coboara in vaile mai reci si cu umiditate mai redusa.

PS - admin
ati considerat ca este reclama mascata, daca imi dadea si mie "un alt stupar" sursa lui de vopsea? pe bune parca erau facuti pe calculator asa erau de frumosi, dar nu iau iesit la imprimanta si albinele. cred ca le are prea mici. :D
cristi x

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 10:30

Scriu de pe tel, nu stiu să citez de pe tel dar...Andrei, Alin, Nae...ce am observat eu legat de fundul cu sita..albina care sta pe acolo uneori(la mine nu sta) o bate in cap, de regula sunt primele semne ale intrării în friguri sau o sita deschisa complet primăvară pana in mai cand nopțile sunt reci si imediat deasupra sitei un cuib cu puietul duce la acumularea albinelor in spatiul liber de sub spetezele inferioare...încearcă sa blocheze aerul rece din apropierea ghemului...eu nu mai țin cuibul imediat deasupra sitei de mult și nu am sita blocată de albina! Stupii ar trebui sa fie suficient de înalți încât sa aibă spațiu pt miere sus, sa aibă spațiu de cuib la mijloc si spațiu "tampon" sub cuib care ferește cuibul de curenți reci, permite albinelor să atârne sub forma de căciulă și să se dezvolte in jos,,,este o fotografie undeva cu un waree din plexiglas transparent..acolo se poate vedea cum sta albina pe faguri, sau cum ar trebui sa stea și în dadanti...pt cei care încă folosesc acest stup :) între faguri sus se vede mai putina albina, acolo e mierea, de regula măturată, nu necesita încălzire...doar paza, mai jos este puietul, este ceva albina care mentine temperatura, umiditatea si ingrijeste puietul..densitatea cea mai mare de albina se observa atarnand imediat sub cuib ca așa cum stau in roi pe copac, acolo ele construiesc, se extind IN JOS...albinele VOASTRE neavând unde sa atârne" imediat sub cuib, "atârnă" la sita :)...in sistemul meu albina nu ajunge la sita de jos, îi las posibilitatea să își regleze singura tirajul blocand sau deblocand urdinisul superior..si încă ceva..am vazut ca scrieți nu stiu ce de curenți..ca sa ai curent iti trebuie o incinta cu doua găuri amplasate preferabil opus...in cazul folosirii sitei in sistem clopot nu ai curenți, ai doar schimb de gaze si de umiditate, in cazul folosirii sisistemului horn ai curenți...eu am la deloni un horn pe care albinele il transforma in clopot cand au nevoie și invers..în funcție de necesități!
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 10:46

Eu am renuntat la folie dupa 7-8 ani în care am folosit-o..acum folosesc doar un capac din lemn, brut,, voi incerca sa parafinez exteriorul capacului si nu mai pun nici tabla..iarna pun o placa de polistiren si o tablă...și nu am condens
BUNKA

Mesajde nae » 16 Feb 2014, 11:00

BUNKA scrie:Eu am renuntat la folie dupa 7-8 ani în care am folosit-o..acum folosesc doar un capac din lemn, brut,, voi incerca sa parafinez exteriorul capacului si nu mai pun nici tabla..iarna pun o placa de polistiren si o tablă...și nu am condens

Salut .
Cei care folosesc folia nu CER sa foloseasca toata lumea doar argumentele si inversunarea celor care n-o folosesc sunt fortate .
Ce diferenta e intre podisor-capac BRUT si folie izolata termic ?
Uneori ne contram sa ''facem'' postari ...
nae

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 11:09

Este un accesoriu in plus, incerc să simplific lucrurile...cat mai putine acareturi...daca folia e izolată bine nu e nici o diferentza, atât ca trebuie să ai grija ei, uneori bate vântul e greu cu ea, in plus ai grija de a o izola ca altfel ai condens..am scăpat de grijile astea, acum pun capacul care seamana cu podisoarele monobloc de care discutați voi, si observ ca lucrurile merg mai bine, totul e mai usor si mai simplu așa!
BUNKA

Mesajde lucky5strike » 16 Feb 2014, 11:28

Familia guvernata cu folie intotdeauna te inseala. Familia fara folie o evaluezi mult mai corect.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 11:58

nae scrie:
BUNKA scrie:Eu am renuntat la folie dupa 7-8 ani în care am folosit-o..acum folosesc doar un capac din lemn, brut,, voi incerca sa parafinez exteriorul capacului si nu mai pun nici tabla..iarna pun o placa de polistiren si o tablă...și nu am condens

Salut .
Cei care folosesc folia nu CER sa foloseasca toata lumea doar argumentele si inversunarea celor care n-o folosesc sunt fortate .
Ce diferenta e intre podisor-capac BRUT si folie izolata termic ?
Uneori ne contram sa ''facem'' postari ...

Nici eu nu cer nik Nae, doar am zis cum fac eu..sa trăiești :)
BUNKA

Mesajde BUNKA » 16 Feb 2014, 12:06

lucky5strike scrie:Familia guvernata cu folie intotdeauna te inseala. Familia fara folie o evaluezi mult mai corect.

Cred ca zici bine, in plus îmi place cum sigileaza totul cu propolis, spreiaza lemnul cu propolis si capătă culoarea aia plăcută gălbuie, miroase frumos, e mediul lor natural spreiat cu atibactericid natural...ce poate fi mai frumos de atât?...o bucata de folie? Nu cred...dincolo de complicațiile care le produce in managementul coloniei..
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 16 Feb 2014, 13:13

cristi x scrie:
ignatov andrei scrie:Unde ai vazut ca vaporii de apa au o traiectorie descendenta, fata de sursa???
Dar acesti vapori, plecand spre inalturi, lasa in urma lor... racoare!
Albina va cauta sa diminueze viteza de ascensiune a vaporilor!

cu teoria asta putem lua premiul nobel, dar asta doar cand dau albinele in clocot.
teoria ca teoria, dar practica ne omoara.

Ca se scrie Nobel, e altceva! Uite, mai cristi x, acum mi-am dat seama de ce imi placi...
Tu esti un baiat destept, ma, iti prevad un viitor glorios in ale apiculturii...!!!!
ignatov andrei

Mesajde cristi x » 16 Feb 2014, 13:18

ignatov andrei scrie:Tu esti un baiat destept, ma, iti prevad un viitor glorios in ale apiculturii...!!!!

prezentul este sigur glorios. oricum simt ca am luat-o la vale. viitorul "dumnezeu cu mila".
cristi x

Mesajde topy » 16 Feb 2014, 20:33

hai sa punem altfel problema.
de ce nu propolizeaza fundul de sita?
topy

Mesajde cristi x » 16 Feb 2014, 20:55

topy scrie:hai sa punem altfel problema.

du ideea pana la capat. de ce propolizeaza sitele superioare?
cristi x

Mesajde BogdanU » 16 Feb 2014, 21:00

cristi x scrie:
topy scrie:hai sa punem altfel problema.

du ideea pana la capat. de ce propolizeaza sitele superioare?

Pt. ca dezvoltarea este pe verticala de sus in jos ? :mrgreen:
Cand e prea mult lapte in stup nu e miere deloc!!!
http://bogdanungureanu.sunphoto.ro
BogdanU

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR