Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: polen 2014

Mesajde mirceas » 17 Feb 2014, 14:51

delorin I scrie:De ce atata ingrijorare la unii ca a venit vremea polenului? Ar trebui oare albinele sa astepte turta cu polen? Iar le ignoram nevoile si faptul ca au ceva miliarde de ani pe pamant inaintea noastra?
Deschisesem la un moment dat o discutie despre polen si cum identificam grauncioarele dupa culoare si nu doar...Din pacate nu prea a fost nimeni interesat! Am fi putut trece cu putin efort colectiv de la discutii de tip: o fi de ? Nu o fi de, la ceva mai serios! Exista tratate de polen si poate ca e vremea ca un anume tip de informatie sa ajunga si la stuparul de rand! Din ce am citit eu - florile mascul de alun si arin/anin apar inca din noiembrie....Faptul ca acum se colecteaza inseamna doar ca vremea o permite iar albinele au nevoie de polen! Vreti doar sa ne bucuram pe acest topic ca aproape a mai trecut o iarna sau sa construim o discutie cu ceva in plus decat simpla informatie? Nu vreau sa fiu rau dar forumul asta inceteaza sa mai evolueze ca informatie! VAd ca in alte parti din afara lucrurile sunt putin altfel, iar cartile nu slujesc doar de parada din partea posesorului lor ci si pentru u schimb de informatii! Devine rolul acestui forum doar unul social, in care din cand in cand cuiva mai scapa cate o infomatie cu caractel apicol? Sau sunt sanse sa ne profesionalizam? Doar o intrebare, nu am avut intentie de nici un fel de malitiozitate!

Domnu' Florin, ingrijorarea vine deoarece la vremea aceasta temperaturile sunt foarte mari, iar cu siguranta dupa vremea asta foarte calduroasa va veni un val de aer rece, frig si ploaie. Nimanui nu o sa ii placa atunci cand la pomi vremea va fi rece !!! Nu uitati ca anul trecut pe la sfarsit de februarie ce ninsoare a tras, si vremea era cam tot asa, cald bine, toata lumea bucuroasa. In ce priveste tratarea subiectului despre polen. Sunt carti si tratate, studiati, analizati. Toti ne-am obisnuit sa luam totul de-a gata, pe tava. Informatiile se mai fura de la unul de la altul, asadar faceti un mic efort !! Sanatate si numai bine !!
mirceas

Mesajde Gicuta » 17 Feb 2014, 15:04

Daca familiile de albine au rezervele de hrana ca la carte, culesul si temperaturile mari de acum n-ar trebui sa ingrijoreze apicultorul. Parerea mea este ca albinele stiu mai bine ca noi ce au de facut.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde Gicuta » 17 Feb 2014, 15:10

Azi am pus rame cu miere langa cuib la unuii stupi, iar altora turte. Am facut doua observatii:
1. Stupul multi etajat dupa tehnologie "duduie".
2. In stupul Dadant cu doaga groasa familia e inca in ghem. Era racoare sub capac.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde mirceas » 17 Feb 2014, 16:02

Gicuta scrie:Daca familiile de albine au rezervele de hrana ca la carte, culesul si temperaturile mari de acum n-ar trebui sa ingrijoreze apicultorul. Parerea mea este ca albinele stiu mai bine ca noi ce au de facut.

Ar trebui sa il ingrijoreze, ca atunci cand o sa infloreasca pomii vremea nu o sa mai tina cu ei si in loc sa culeaga albina o sa stea in lada. Acum e bucurie mare, vai ce polen frumos aduce si la pomi or sa fie plansete si rasete !!
mirceas

Mesajde paul » 17 Feb 2014, 16:44

mirceas scrie: Ar trebui sa il ingrijoreze, ca atunci cand o sa infloreasca pomii vremea nu o sa mai tina cu ei si in loc sa culeaga albina o sa stea in lada. Acum e bucurie mare, vai ce polen frumos aduce si la pomi or sa fie plansete si rasete !!

Esti cumva ruda cu Mama Omida ??? :o
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde mirceas » 17 Feb 2014, 18:03

paul scrie:
mirceas scrie: Ar trebui sa il ingrijoreze, ca atunci cand o sa infloreasca pomii vremea nu o sa mai tina cu ei si in loc sa culeaga albina o sa stea in lada. Acum e bucurie mare, vai ce polen frumos aduce si la pomi or sa fie plansete si rasete !!

Esti cumva ruda cu Mama Omida ??? :o

Ramane de vazut !!!
mirceas

Mesajde CristiTm » 17 Feb 2014, 18:45

ieri am fost pe camp multa papadie inflorita si muguri la salcie au aproxiamiv 1cm nu am vazut salcie capreasca aia s-ar putea sa fie inflorita bagau polen cam 2-3 albine la 3-5 minute nu au refuzat deloc turta cu polen ce am facut-o ( am avut polen de paducel congelat)., am puiet capacit care deja ecluziona pe o suprafata de 10 cm patrati restul ramei era puiet larvar in 3-4 zile zile il capaceste o sa am o rama dadant capacita asta e situatia la mine am desfacut un roi de 4 rame la familii nu am umblat deloc.
CristiTm

Mesajde Florin Dobre » 17 Feb 2014, 23:17

Azi ai mei bagau polen ca la balamuc. Tot azi le-am pus si turte...sper sa nu fi muncit degeaba la ele. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde CristiTm » 18 Feb 2014, 01:12

;am anticipat putin si am facut turtele mai mici la 0.5 kg nu imi fac griji o rad toata insa eu nu cred in minuni astept zapada mieilor :mrgreen:
CristiTm

Mesajde Florin Dobre » 18 Feb 2014, 01:18

http://www.accuweather.com/ro/ro/pitest ... r=3/1/2014
Se pare ca va fi si zapada mieilor...saptamana a II-a din martie. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Trantorul@ » 18 Feb 2014, 17:38

proapis13 scrie:
Trantorul@ scrie:Ieri si azi peste juma de kilogram la unele familii . Intra bine de tot polen.

Ai pus deja colectoarele....????? :o :shock: :?

Dupa cum am zis , azi le-am pus, le-am lasat in jur 1-2 min sa fac poze si le-am luat dupa.

http://i58.tinypic.com/2hf1cmf.jpg
http://i58.tinypic.com/kbvu4i.jpg
http://i57.tinypic.com/5capo9.jpg
http://i61.tinypic.com/2r38ao8.jpg
http://i58.tinypic.com/14j7wiu.jpg

Zbor foarte slabut , in jur de 11- 12 grade la soare , un vant rece si aseara o plouat zdravan , cam asa aduceau azi polen 2 stupi medii nu am facut poze la aia tari , si vezi ca in majoritatea pozelor albinele care aduc polen sunt dublu fata de celelalte si sigur nu o sa-ti mai dea cu virgula ( la sfarsitul iernii inceputul primaverii chiar si primavara io zic ca raportul intre cele care aduc polen / miere este net in favoarea celor care aduc polen deoarece nectarul cam lipseste in aceasta perioada, o observatie propie si personala).
Nici nu se compara azi cu sambata sau duminica!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde jenica67 » 19 Feb 2014, 20:29

Azi am fost la fetitele mele si pot sa va spun ca sunt foarte harnice. Polenul ca polenul, dar la una deschisa am gasit o rama 60-70% plina de nectar proaspat.
Fişiere ataşate
001r.JPG
jenica67

Mesajde jenica67 » 19 Feb 2014, 20:31

Pe deasupra au mai inflorit si narcisele :
Fişiere ataşate
005r.JPG
jenica67

Mesajde lucky5strike » 19 Feb 2014, 20:35

jenica67 scrie:Azi am fost la fetitele mele si pot sa va spun ca sunt foarte harnice. Polenul ca polenul, dar la una deschisa am gasit o rama 60-70% plina de nectar proaspat.

Nectar sau miere trasa spre cuib?

Daca va agitati atata cu polenul, aratati mai bine o rama batuta de polen!

La multi li-i dor!
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde proapis13 » 19 Feb 2014, 20:47

;)
Fişiere ataşate
543907_501008366602017_1419587186_n.jpg
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde talex » 19 Feb 2014, 20:50

frumos. eu ma rog maine de un zbor de curatire...
talex

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR