Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: EVODIA

Mesajde almasel » 05 Ian 2014, 13:19

marius_vfp scrie:
almasel scrie:Pana la urma am plantat evodiile afara. Au in jur de 1,2- 1,5 m inaltime. Cel care mi le-a dat a spus ca sunt de 2 ani la el.
In primavera om vedea ce o fi- o sa am evodii sau niste crengi uscate in pamant!?!

si chiar daca ai niste crengi uscate in pamant , sa nu cumva sa te puna pacatul sa le smulgi crezand ca s-au uscat , daca batul de deasupra pamantului s-a uscat dintulpina cat mai aproapede radacina va da un nou lastar sau 2 , lasal pe cel mai viguros si care e indreptat mai spre lumina , celalalt il rupi , batul uscat nu il tai acum il lasi pe post de tutore pentru noul lastar.
asa am patit eu am precizat mai sus , noul lastar a crescut intr-un an mai mult decat in 2 anteriori ,conditia e sa aibe radacina puternica in pamant prinsa.
sarbatori fericite.

Ieri am verificat puietii plantati. Nu dau semne de inghet, ceea ce ma bucura! Este adevarat ca nici ger prea mare nu a fost; nici iarna nu-I trecuta, deci riscuri inca mai sunt.
almasel

Mesajde mundumio » 04 Feb 2014, 23:43

Saptamana aceasta am sa pun semintele in pamant, dupa ce le-am tinut cateva zile in apa la muiat.Ma gandesc ca nu este prea devreme.
Pomii plantati in gradina si protejati cu coceni nu par a fi inghetati, dar nici nu au fost temperaturi prea scazute.
Sper ca anul acesta sa creasca mari deoarece ar veni al doilea an de cand sunt plantati de mine si in total cel putin 3 ani daca nu 4.
mundumio

Mesajde delorin I » 04 Feb 2014, 23:53

Eu unul ma gandesc uneori, cu toata nebunia asta cu tot felul de copaci si plante care mai de care mai invazivi, ca nici primavara nu vom face cu ei si nici gradina, dar oare apicultura vom reusi? NU de alta dar la ce am adunat si inca nu m-am dezvatat, incep si eu sa cred ca unii facem gradini - adica poezie, e drept nu persana, iar altii fac miere!:)
P.S.
Anul acesta evodiile mele nu sunt protejate de nimic! Am decis sa merg la risc!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde almasel » 05 Feb 2014, 19:12

Ma indoiesc ca vom ajunge noi sa mancam miere din copacii cu care ne chinim acum... dar macar lasam ceva in urma. Sau poate om muri cu speranta ca am incercat...
Daca prin 1990- 1995 ar fi existat vreo strategie de impadurire/ imbunatatire a bazei melifere si s-ar fi plantat ceva, acum am fi cules ceva nectar. Dar cum in ultimii 25 de ani a fost jaf... ne chinuim sa salvam ce mai putem.
Discutam in toamna cu cineva de la Romsilva. In zona unde am eu stupina imi spunea ca in "scripte" sunt peste 40 ha de salcam. Am luat google map (hartile zonei sunt din 2009) si cu rigla am "gasit" vreo 5 hectare si ceva de padure razleata, majoritatea padure tanara, care inca nu a ajuns la varsta la care secrata nectar la maximum.
Ce pot sa spun? Ca prin fata gardinii mele trec noapte de noapte camioanele cu lemn de salcam, ca drujbele se aud taind zi si noapte? Ca jandarmeria face controale innopinate, dar singurii infractori prinsi sunt niste amarati care aduna vreascuri din padure si le cara acasa cu caruciorul si au ajuns sa aiba dosar penal pentru furt?
Dezgustat de toate astea mai plantez 5 pomi. Poate ca peste 25 ani, cand pomii astia or fi maturi, iar eu nu oi mai fi pe lumea asta, sper ca prin zona unde am pus eu pomii sa nu treaca vreun prost cu drujba in spate si sa ii taie. Sper la la umbra lor sa fie o stupina...
Doar sperante... si gust amar. Rau a ajuns prapadita asta de tara daca am ajuns in situatia sa furam si lemne din padure.Parca codrul era frate cu romanul!
almasel

Mesajde fanella » 06 Feb 2014, 22:04

Schimb pueti de evodia cu pueti de pomi fructiferi altoiti. Pueti de evodia au patru ani.
Fişiere ataşate
evodia 2.JPG
fanella

Mesajde mundumio » 08 Feb 2014, 00:48

Din punctul meu de vedere ar trebui sa vedem ce putem face, nu ce nu putem face si sa nu mai asteptam sa faca altii ceva pentru noi.
mundumio

Mesajde namzeb » 08 Feb 2014, 10:12

Pot sa-ti trimit doi goldani rosii timpurii (se coc in mai-iunie) foarte gustosi si care nu trebuiesc tratati contra a doi puieti evodia.Cu respect
Toate fiintele au un rol in viata pe pamint.http://bismark.sunphoto.ro/
namzeb

Mesajde fanella » 08 Feb 2014, 21:34

namzeb scrie:Pot sa-ti trimit doi goldani rosii timpurii (se coc in mai-iunie) foarte gustosi si care nu trebuiesc tratati contra a doi puieti evodia.Cu respect

De acord cu schimbul dar cum procedam, am mai facut un schimb prin curier si am ajuns ca pe amandoi sa ne coste mai scump decit daca cumparam din tirgurile apicole din apropiere.
fanella

Mesajde delorin I » 08 Feb 2014, 22:30

Folositi Atlasibul...dupa mine sunt cea mai decenta firma de curierat, la jumate din pretul celorlalti!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde thomas » 14 Feb 2014, 20:22

Se poate planta evodia acum, la jumatatea lui februarie? Am vazut puieti de vanzare..
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde fanella » 15 Feb 2014, 15:31

Da se pot planta si cum se anunta vremea din ce in ce mai cald, cred ca nu vor fi probleme.
fanella

Intrebare

Mesajde claudiuppp » 24 Feb 2014, 15:22

cum ierneaza albinele pe mierea de evodia?
Parerea mea de incepator nu conteaza, dar poate naste idei geniale
claudiuppp

Mesajde IonutMioveni » 24 Feb 2014, 18:01

Claudiu...mai intai trebuie sa te intrebi...exista asa ceva oare?
Sau cel putin la noi in Romania cu siguranta nu gasesti...poate doar peste hotare si nici acolo nu sunt sigur.
Nascut pentru a reusi !!!
http://ionutmioveni.sunphoto.ro/
Tel.0745092353
IonutMioveni

Mesajde almasel » 24 Feb 2014, 19:41

IonutMioveni scrie:Claudiu...mai intai trebuie sa te intrebi...exista asa ceva oare?
Sau cel putin la noi in Romania cu siguranta nu gasesti...poate doar peste hotare si nici acolo nu sunt sigur.

Buna intrebarea ta.
Imi pun si eu urmatoarele intrebari/ probleme:
Daca paulownia si evodia sunt "copaci minune", oare de ce s-a renuntat la raspandirea lor in anii 80 in Romania? In anii de trista amintire am avut, totusi, o strategie de sustinere a apiculturii, iar undeva la sfarsitul anilor 80- inceputul anilor 90 aveam unul dintre cele mai moderne institute de cercetari in apicultura din Europa, tehnologie, productie, apicultori meseriasi (si de stat, dar si privati), baza melifera etc...
Totusi, raspandirea/ promovarea impaduririlor cu paulownia/ evodia nu a avut loc. Credeti ca daca copacii astia erau asa cum se prezinta acum, nu s-ar fi promovat impaduririle?
almasel

Mesajde ady12 » 24 Feb 2014, 22:56

Salut as dori si eu cateva seminte de evodia sau macar un puiet,contracost.cine are astept cu o oferta.
A studia şi a nu gândi este o risipă. A gândi şi a nu studia este periculos.
ady12

Mesajde fanella » 25 Feb 2014, 20:12

ady12 scrie:Salut as dori si eu cateva seminte de evodia sau macar un puiet,contracost.cine are astept cu o oferta.

Schimb pueti de evodia cu pueti de pomi fructiferi altoiti. Pueti de evodia au patru ani.
Fişiere ataşate
evodia 4.JPG
fanella

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI