Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Diferente intre placile active de soclu si cele de urdinis?

Mesajde ignatius » 03 Mar 2014, 12:52

Buna ziuaIn ultimul moment, intr-o discutie cu un vanzatori de materiale apicole, am aflat ca este diferenta intre placile active de fund si cele de urdinis, in sensul ca cele de fund/soclu sunt plate pe o parte, dedesubt, iar deasupra excrecentele sunt mai mici ca inaltime.
Cum vine treaba?
multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Re: Diferente intre placile active de soclu si cele de urdin

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2014, 15:05

Eu unul nu am inteles nimic din cele scrise de tine
,,excrecentele'' alea nu stiu ce pot fi :? ...cuvintul se scrie altfel si exprima cu totul altceva ce nu are legatura cu albinele noastre :!:
Cred ca cel ce a vrut sa te invete ceva ti-a explicat gresit iar tu ai inteles si ai scris cu totul altceva

DA este diferenta intre placile active de la colectoarele de fund,de urdinis si de capac
unele sunt mai mari/late si sunt dispuse atat orizontal cat si vertical,s-au mai purtat discutii pe tema asta ..
unele sunt drepte si pe fata si pe ferso iar altele au nervuri ce nu permit albinelor sa-si frece piciorusele unul de altul
pentru inlaturarea unei granule si sa intre doar cu una :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatius » 03 Mar 2014, 19:13

excrescentele

ati inteles bine
placa activa tip salaj, folosita in special pt colectoarele de polen de urdinis, verticale, au margini de care se sprijina albina.
La cele de soclu, sunt drepte , plate pe o parte.

Un colg apicultor foloseste pt colectorul din soclu 2 placi active tip salaj, in total o suprafata de (24x9)x 2 placi, deci o suprafat comparabila cu celelalte gratii.
Eu am copiat modelul dumnealui si eram gata sa il dau in lucru.
Este vorba despre modelul d-lui Calin, un coleg deosebit de amabil
viewtopic.php?f=18&t=512&start=48
Va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2014, 22:02

ignatius scrie:excrescentele
ati inteles bine

EXCRESCÉNŢĂ, excrescenţe, s.f. Ţesut cu aspect de tumoare crescut pe suprafaţa unui organ sau a corpului. – Din lat. excrescentia. Cf. fr. e x c r o i s s a n c e.

EXCRESCÉNŢĂ s. f. tumoare externă care creşte anormal pe un organ, pe un organism. (< lat. excrescentia, după fr. excroissance)

excrescénţă s. f., g.-d. art. excrescénţei; pl. excrescénţe

EXCRESCÉNŢ//Ă ~e f. Tumoare externă care se formează pe corpul omului, al unui animal (negi, polipi etc.) sau al unor plante. [G.-D. excrescenţei; Sil. ex-cres-cen-ţă] /<fr. excrescentia

EXCRESCÉNŢĂ s.f. Umflătură, ceea ce creşte anormal pe un organ, pe o porţiune a corpului. [< lat. excrescentia, cf. fr. excroissance
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde ignatius » 03 Mar 2014, 22:57

nu-mi plac astfel de discutii, ce vreti sa demonstrati? dvs. vorbiti doar in termeni medicali? cautati la sinonime, majoritatea folosesc termenul de excrescenta sinonim cu proeminenta, protuberanta, damb, movila etc. .
daca dvs. sunteti asa de inteligent si ati reusit sa descieti mai bine constructia unei placi activ de tip salaj, va felicit!
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde jenica67 » 03 Mar 2014, 23:18

ignatius, tu te referi la placa din poza asta ??
Fişiere ataşate
IMGA0205.JPG
IMGA0205.JPG (33.36 KiB) Vizualizat de 10209 ori
jenica67

Mesajde proapis13 » 03 Mar 2014, 23:50

ignatius scrie:daca dvs. sunteti asa de inteligent si ati reusit sa descieti mai bine constructia unei placi activ de tip salaj, va felicit!

Nu trebuie sa fii inteligent sa descrii in cateva cuvinte o placa activa ; trebuie doar sa vrei si sa poti ;)
Daca tot esti pe contre colectorul de polen este Model/Tip Salaj - NU placa activa :lol:
proapis13

Mesajde ignatius » 04 Mar 2014, 00:08

jenica67 scrie:ignatius, tu te referi la placa din poza asta ??

exact, aceasta este fotografia
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde jenica67 » 04 Mar 2014, 18:57

Pai e clar am inteles de la inceput, dar nu credeam. Aceia este placa, prin care grauntele de polen, cad in magazia de polen, nu este placa activa, care rade polenul de pe picioarele albinelor. In locul ei, unii constructori pun plasa gen FAV, dar dupa mine rezultatele sunt mai slabe. Acea placa prezinta niste linii, intersectate de transversale de intarire si care favorizeaza caderea polenului in magazie, spre deosebire de plasa, care o poate retine deasupra.
jenica67

Mesajde jenica67 » 04 Mar 2014, 20:00

Uite pentru ca din poza respectiva nu se observa exact tipul placii, eu crezand ca este un colector gen model turcesc, am facut niste poze cu placi ce am acasa, pentru a clarifica problema. Placi active de plastic :
Fişiere ataşate
001r.JPG
Ultima oară modificat de jenica67 pe 04 Mar 2014, 20:04, modificat 1 dată în total.
jenica67

Mesajde jenica67 » 04 Mar 2014, 20:01

Placa activa metalica :
Fişiere ataşate
002r.JPG
jenica67

Mesajde jenica67 » 04 Mar 2014, 20:03

In pozele placilor active, prima si ultima sunt pentru colector in soclu.

Placa de fund gen gratar, care lasa polenul sa cada in magazie.
Fişiere ataşate
003r.JPG
jenica67

Mesajde ignatius » 05 Mar 2014, 23:22

Buna seara
D-le Jenica va multumesc pentru interventii, dar cred ca privirea v-a fost inselata , in colectorul de polen din fotografie, cel cu rosu, ce se vede este placa activa, iar grauntele cade prin plasa antivaroua cu ochiuri mari.
Placa activa folosita la acest colector este o placa activa folosita in colectoarele de polen tip Salaj /Oros. Nu este o placa activa cum este cea galbena folosita pentru colectoarele de polen situate in soclu cum spuneti dvs.
D-l Calin-realizatorul colectorului de polen cu soclu vopsit in rosu- foloseste de vreo 2 ani placile active folosite in colectaorele de polen de tip salaj.

Intrebarea mea intiala era cum influenteaza colectarea polenului cele doua tipuri de gratii active folosite in solcu? sunt diferente mari?
Unde as putea gasi o placa activa galbena? va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde ignatius » 05 Mar 2014, 23:41

Eu voi folosi aceste colectoare de polen pe stupii din pavilion.deci trebuie sa tin cont de anumte particularitati constructive. va multumesc
48 ani, stupi verticali
ignatius

Mesajde jenica67 » 05 Mar 2014, 23:42

Imi pare rau dar di fotografia pusa nu se vede clar placa activa. Placa galbena am luat-o de la targul de la Ghiroda (Timisoara), anii trecuti.
jenica67

Mesajde ignatius » 06 Mar 2014, 00:50

aici se vede mai bine placa activa
viewtopic.php?f=15&t=4560
48 ani, stupi verticali
ignatius

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE