Prima pagină BAZA MATERIALA APICOLA ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE

Discutii despre baza materiala folosita in apicultura (tipuri de stupi,alte materiale,etc.).
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupi construiti din kit

Mesajde MihaiC » 04 Mar 2014, 22:31

Intre timp am mai confectionat si podisoare pentru hranitorul de plastic.Materialele sunt cumparate de la Hornbach si au costat aproxiamtiv 30 ron/buc.Cateva ore de munca si iata:
Fişiere ataşate
podisor1.JPG
MihaiC

Mesajde MihaiC » 04 Mar 2014, 22:32

Si cu hranitorul de plastic atasat:
Fişiere ataşate
podisor2.jpg
MihaiC

Mesajde MihaiC » 04 Mar 2014, 22:51

De asemena am achizitionat rame de magazie de 1/2 din tei pe care am inceput sa le gauresc pentru trei randuri de sarma.Am montat si capse desi am inteles ca la tei nu e neaparat nevoie.Le voi pune mai mult de moft.Ramele sunt asamblate prin capsare iar sarma este prinsa de laterale tot cu capse.Sper sa tina...Srma este de 0,4 grosime din inox.
Pana sa termin de gaurit si de montat toate cele 50 de rame am insarmat una de curiozitate.Intrebarea care a aparut in urma acestei operatiuni este cat de tare trebuie intinsa sarma? Stiu ca e greu de descris in cuvinte cat de mult trbuie intinsa o sarma si mai ales cum, dar va rog sa-mi dati cateva indicatii.Eu am tras sarma prin gauri, pana la capat, am capsat pe lateral o data, am petrecut sarma peste capsa si am capsat a doua oara.Pe umra ain tras de fiecare rand cu patentul din aproape in aproape pana la ultima gaura unde am repetat operatiunea de capsare dubla.Sper ca am facut bine pana aici, daca am gresit va rog sa ma corectati, caci am insarmat doar o rama si nu as vrea sa stric si altele.

Prima rama:
Fişiere ataşate
rama2.JPG
MihaiC

Mesajde MihaiC » 04 Mar 2014, 22:53

Si inca una cu capsa de montaj si capsa de insarmare:
Fişiere ataşate
rama1.JPG
MihaiC

Mesajde csaa » 05 Mar 2014, 22:37

Ba nu sunt de loc moft capsele la ramele din lemn de tei. Sa vezi ce frumos taie lemnul atunci cand intinzi sarma.
csaa

Mesajde MihaiC » 05 Mar 2014, 22:43

Unii zic ca la ramele de brad sunt necesare dar ca la cele de tei nu ar fi necesare.Oricum am capsat azi toate lateralele.In continuare nu am o idee clara cat de tare trebuie intinsa sarma...
MihaiC

Mesajde csaa » 05 Mar 2014, 22:49

Pai nu o intinde acum. O lasi mai "moale" si o intinzi inainte sa lipesti fagurele. Cand o intinzi trebuie sa "zbarnaie".
In ceea ce priveste sarma de inox si ramele din tei stiu ce vorbesc, am asa ceva si la cateva uitasem sa pun capse. A trebuit sa scot fagurele si sa reinsarmez (cu capse de data asta).
csaa

Mesajde TDI » 05 Mar 2014, 22:50

La început de drum cu însârmarea ramelor(galvanizată0.6-0.8, fără capse), pe scurt era: "să cânte sârma" cam ca la o chitară dezacordată, dacă struneai mai tare nu era problemă, se rupea sârma, daca nu struneai suficient se lăsau sârmele şi-ţi creşteau albinele ce le dădeai.
Revening la inox de 0.4 şi capse. Înafară de tei roşu, varietatea aia în care nu prea intră cuiul şi nici acolo tot timpul, sârma de inox taie cam tot.
Cât de tare? Păi sârma de inox se întinde cu 5% din lungime dacă forţezi, după se rupe. Nu o rupe şi nu o lăsa să se mişte singură dacă agiţi rama cu totul. Ideea e să fie prinsă bine în ambele capete.
Şi dacă nu te-ai lămurit încă singur, ai să te lămureşti pe parcurs, nevoia ne învaţă pe toţi.
Multa sănătate!
Pai nu o intinde acum. O lasi mai "moale" si o intinzi inainte sa lipesti fagurele. Cand o intinzi trebuie sa "zbarnaie".
In ceea ce priveste sarma de inox si ramele din tei stiu ce vorbesc, am asa ceva si la cateva uitasem sa pun capse. A trebuit sa scot fagurele si sa reinsarmez (cu capse de data asta).
TDI

Mesajde MihaiC » 07 Mar 2014, 00:04

Va multumesc pentru raspunsuri.Teiul din care sunt facute ramele mele este intr-adevar foarte dur fata de cel pe care il foloseam la cioplit calapoade.Am capsat toate lateralele si voi continua sa faca asta chiar daca se consuma ceva mai mult timp.
Din descrielrile voastre se pare ca am nimerit tensiunea din sarma.Zbarnaie ca o chitara dezacordata, dar daca o agiti prin aer sarma nu se misca. So far so good, cum zice englezu'.
MihaiC

Mesajde ady12 » 09 Mar 2014, 21:32

MihaiC scrie:Vopseaua a fost aplicata dupa ce inainte corpurile au fost date cu ulei de in.Au urmat un strat de alb acrilic si doua de galben pe corp si doua straturi de alb pe magazie.
Vopseaua alba este de foarte buna calitate, este cea mai buna vopsea cu care am lucrat, in sensul ca are o putere de acoperire fantastica, mai ales pentru o nuanta deschisa.Nu acelasi lucru se poate spune despre cea galbena.

Salut,cum ai vopsit cifrele pe cutii?se gasesc sabloane in comert?ms :)
A studia şi a nu gândi este o risipă. A gândi şi a nu studia este periculos.
ady12

Mesajde MihaiC » 10 Mar 2014, 22:13

Cifrele sunt vopsite cu sabloane facute dintr-un carton gros.Cu un aerograf.
MihaiC

Mesajde ady12 » 10 Mar 2014, 23:16

MihaiC scrie:Cifrele sunt vopsite cu sabloane facute dintr-un carton gros.Cu un aerograf.

poti sa pui ceva poze cu cartonul sau cum le ai confectionat?
ady12

Mesajde duma » 11 Mar 2014, 00:21

Frumos Mihai .... frumos de prima data , vad ca promiti si pe viitor sunt convins ca vei avea niste lazi exemplare .
Daca poti distinge sfaturile bune de cele rele, atunci nu mai ai nevoie de sfaturi.
duma

Mesajde MihaiC » 11 Mar 2014, 13:27

Mi-am printat cifrele de la 0 la 9 pe hartie normala de imprimanta.Hartia am lipit-o pe carton mai gros ( nu stiu cum se numeste dar e cartonul ala de se gasea la librarie), si apoi cu un cutter si cu o linie de metal am taiat interiorul cifrelor.Poti desena literele pe carton sau daca ai o imprimanta care poate printa pe carton, le printezi direct pe carton si pe urma decupezi interiorul. ulterior pozitionezi cartonul pe latura unde vrei sa vopsesti litera, o fixezi cu doua - trei bucatele de scoci de hartie in pozitie , adaugi pe lateral niste ziare ca sa nu gazezi fata stupului si vopsesti doar sablonul.Merge si cu spray, daca nu dai multa vopsea ci doar gazat.Ma rog in functie de cata rabdare ai poti vopsi si cu pensula.Dupa posibilitati.

Multumesc duma, lazile au suferit si ceva modificari de la primele postari in sensul ca acum sunt cu fund AV.Nu am apucat sa pun poze, sper sa pun poze cu ele direct pe vatra, avand in vedere ca la inceputul lunii aprilie ma duc sa-mi ridic albinele tocmite.
MihaiC

Mesajde ady12 » 11 Mar 2014, 22:20

[quote="MihaiC"]Mi-am printat cifrele de la 0 la 9 pe hartie normala de imprimanta.Hartia am lipit-o pe carton mai gros ( nu stiu cum se numeste dar e cartonul ala de se gasea la librarie), si apoi cu un cutter si cu o linie de metal am taiat interiorul cifrelor.Poti desena literele pe carton sau daca ai o imprimanta care poate printa pe carton, le printezi direct pe carton si pe urma decupezi interiorul. ulterior pozitionezi cartonul pe latura unde vrei sa vopsesti litera, o fixezi cu doua - trei bucatele de scoci de hartie in pozitie , adaugi pe lateral niste ziare ca sa nu gazezi fata stupului si vopsesti doar sablonul.Merge si cu spray, daca nu dai multa vopsea ci doar gazat.Ma rog in functie de cata rabdare ai poti vopsi si cu pensula.Dupa posibilitati.

Multuesc !
ady12

Mesajde MihaiC » 23 Mar 2014, 23:29

Inainte de a merge sa iau albinele am adaugat si subarul din pvc extrudat si am fixat si podisorul hranitor care a facut si serviciul de capac pe durata transportului.
Fişiere ataşate
subar2.jpeg
MihaiC

AnteriorUrmătorul

Înapoi la ECHIPAMENTE SI UTILAJE APICOLE