Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

botca

Mesajde luciancarasanu » 11 Mar 2014, 20:51

astazi am gasit la o familie de albine pe 7 rame 2 botci
si majoritatea puietului este de trantor
ce ma sfatuiti sa fac?
ms
luciancarasanu

Re: botca

Mesajde Odey » 11 Mar 2014, 21:15

Probabil ti`a murit matca in timpul iernii..parerea mea ar fi sa lasi botcile, din alea 2 va iesi 1, banuiesc ca va fi de salvare.Oricum , asteapta si parerile colegilor.
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde ionsut » 11 Mar 2014, 21:34

"majoritatea puietului este de trantor"
Daca ai si puiet normal, de lucratoare, cauta matca sucestei gatul si uneste cu unul mai slab
ionsut

Mesajde murarudumitru » 11 Mar 2014, 21:58

ionsut scrie:"majoritatea puietului este de trantor"
Daca ai si puiet normal, de lucratoare, cauta matca sucestei gatul si uneste cu unul mai slab

nu trebuie sucit gitul ca nu suntem criminali, dacai schimbare schimba singura
murarudumitru

Mesajde murarudumitru » 11 Mar 2014, 22:01

luciancarasanu scrie:astazi am gasit la o familie de albine pe 7 rame 2 botci
ce ma sfatuiti sa fac?
ms

Daca este pe 7 rame dai pace pina iese matca din botca cind va esi sigur o sa aive cu ce se imperechea numa sa nu fie besmetic, acu tu sti si daca cunosti sa fie sigur puiet capacit si si cele 2 botci sa fie din ou fecundat nu din nefecundat era bine p poza cu rama cu cele 2 botci
murarudumitru

Mesajde CATALIN » 11 Mar 2014, 22:39

daca stupul e asa mare daca exista doar 2 botci su sunt botci adevarate de matci atunci cred ca sunt de schimbare linistita
o luna de zile trebuie urmarit sau cel putin pana ce botcile dispar dupa se pot lua alte masuri
nu are cum sa fi pierdut matca in iarna odata ce ai botci(ma repet daca sunt botci adevarate de matci) asta inseamna ca acum mai putin de 7-8 zile acolo era o matca posibil fff uzata care e pe cale de a se schimba
cat despre omoratul matci am o intrebare pt dl Dumitru
la batranete ai vrea sa ajungi sa fi sters la c.r sa incurci si pe alti pe langa tine etc etc sau mai bine intr-o noapte totul s-ar narui...??
asta e parerea mea si despre matci...sa le pun pe jos sa se chinuie sa moara de foame?? sau 1-2 secunde sa terminat totul
cum e mai bine???
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde murarudumitru » 11 Mar 2014, 22:57

CATALIN scrie:daca stupul e asa mare daca exista doar 2 botci su sunt botci adevarate de matci atunci cred ca sunt de schimbare linistita
o luna de zile trebuie urmarit sau cel putin pana ce botcile dispar dupa se pot lua alte masuri
nu are cum sa fi pierdut matca in iarna odata ce ai botci(ma repet daca sunt botci adevarate de matci) asta inseamna ca acum mai putin de 7-8 zile acolo era o matca posibil fff uzata care e pe cale de a se schimba
la batranete ai vrea sa ajungi sa fi sters la c.r sa incurci si pe alti pe langa tine etc etc sau mai bine intr-o noapte totul s-ar narui...??
asta e parerea mea si despre matci...sa le pun pe jos sa se chinuie sa moara de foame?? sau 1-2 secunde sa terminat totul
cum e mai bine???

ALBINA VA STI CE SI CUM VA FI SOARTA A CELEI BATRINE,A doua. la batranete ai vrea sa ajungi sa fi sters la c.r sa incurci si pe alti pe langa tine etc etc sau mai bine intr-o noapte totul s-ar narui...?? dumnezeu decide cind se va opri inima fiecaruia ,eu chinui de 18 ani dureri rani si multe care dv nu le stiti, si totusi copii mei se bucura ca ma vad pe linga ei asa cum ma chinui eu, Dar vreau sa va intreb daca ,sotia dv sau un copil va ajunge cum ati scris dv, ce ati dori sa piara intro noapte sau sa o mai vedeti in viata multi ani inainte ,cea ce eu nu va doresc asta eu va doresc tot binele din lume ,asta a fost numa o intrebare
murarudumitru

Mesajde Badea Alin » 11 Mar 2014, 23:01

Cătălin are dreptate, matca este epuizată. Problema este că s-au gândit s-o schimbe cam devreme. Nu știu din ce zonă ești, dar se pune problema trântorilor.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde CATALIN » 11 Mar 2014, 23:09

murarudumitru scrie:
CATALIN scrie:daca stupul e asa mare daca exista doar 2 botci su sunt botci adevarate de matci atunci cred ca sunt de schimbare linistita
cum e mai bine???

ALBINA VA STI CE SI CUM VA FI SOARTA A CELEI BATRINE,A doua. la batranete ai vrea sa ajungi sa fi sters la c.r sa incurci si pe alti pe langa tine etc etc sau mai bine intr-o noapte totul s-ar narui...?? dumnezeu decide cind se va opri inima fiecaruia ,eu chinui de 18 ani dureri rani si multe care dv nu le stiti, si totusi copii mei se bucura ca ma vad pe linga ei asa cum ma chinui eu, Dar vreau sa va intreb daca ,sotia dv sau un copil va ajunge cum ati scris dv, ce ati dori sa piara intro noapte sau sa o mai vedeti in viata multi ani inainte ,cea ce eu nu va doresc asta eu va doresc tot binele din lume ,asta a fost numa o intrebare

e o discutie pe care as vrea s-o purtam fata in fata(candva) despre ce si cum e viata....din egoismul pe care probabil
l-as avea mi-as dori sa-i am pe cei dragi landga mine chiar si pe jumate sau pe sfert insa ei ar fi acolo doar sa-mi fie mie bine
poate ca sunt mai dur dar decat sa-i vad ca ,,, chinuie mai bine...

multe despre dumneavoastra nu stiu dar din cate stiu....va apreciez la maxim si din tot sufletul sanatate va doresc nelimitat
Ultima oară modificat de CATALIN pe 11 Mar 2014, 23:11, modificat 1 dată în total.
CATALIN

Mesajde CATALIN » 11 Mar 2014, 23:10

Badea Alin scrie:Cătălin are dreptate, matca este epuizată. Problema este că s-au gândit s-o schimbe cam devreme. Nu știu din ce zonă ești, dar se pune problema trântorilor.

Aline n-am facut decat sa-mi dau o parere...asa cum am gandit-o eu
mare albinar nu sunt sa am sfaturile batute in cuie
;)
CATALIN

Mesajde stroe » 11 Mar 2014, 23:11

ce ma sfatuiti sa fac?
ms

Matca epuizata . Se unifica familia respectiva cu alta cu matca .
stroe

Mesajde murarudumitru » 11 Mar 2014, 23:21

stroe scrie:
ce ma sfatuiti sa fac?
ms

Matca epuizata . Se unifica familia respectiva cu alta cu matca .

Este foarte corect ce ati scris ,dar daca ai citeva famili parca tie greu sa pierzi una,eu asa as face as incerca sa o salvez ,acu lucian decide ,daca unifica sau salveza ,e f buna idea dv
murarudumitru

Mesajde mirel » 12 Mar 2014, 00:08

murarudumitru scrie:dar daca ai citeva famili parca tie greu sa pierzi una,eu asa as face as incerca sa o salvez ,acu lucian decide ,daca unifica sau salveza ,e f buna idea dv

paradox apicol :)) : daca ''o salvezi'' ai s o pierzi ;)

si sa presupunem ca acele botci vor ajunge matci imperecheate (cam greu cu trantarii acum) , cine le v a mai creste puietul (zile pana ecluzioneaza + zile pana se imperecheaza + zile pana iese prima aplbina din ouale depuse = un minim de 35-40 zile....)? sau o sa iei ''material'' din altii sa l ajuti?! adica sa slabesti niste stupi ca sa faci un alt stup slab.....
uneste l fara ezitare, ai mai mult de castigat !
Crezi ca stii teorie si in stupina nu merge nimic.Crezi ca stii practica, stupii merg bine dar nu stii de ce.Daca imbini teoria cu practica,nu merge nimic si nici nu stii de ce. (nea' Gica).
0761194759
mirel

Mesajde murarudumitru » 12 Mar 2014, 00:32

mirel scrie:
murarudumitru scrie:dar daca ai citeva famili parca tie greu sa pierzi una,eu asa as face as incerca sa o salvez ,acu lucian decide ,daca unifica sau salveza ,e f buna idea dv

paradox apicol :)) : daca ''o salvezi'' ai s o pierzi ;)

si sa presupunem ca acele botci vor ajunge matci imperecheate (cam greu cu trantarii acum) , cine le v a mai creste puietul (zile pana ecluzioneaza + zile pana se imperecheaza + zile pana iese prima aplbina din ouale depuse = un minim de 35-40 zile....)? sau o sa iei ''material'' din altii sa l ajuti?! adica sa slabesti niste stupi ca sa faci un alt stup slab.....
uneste l fara ezitare, ai mai mult de castigat !

Sa va zic ceva eu am ramas cu 5 ff slabuti, ca sa intinplat ce sa intinplat,stiu ca altu ar fi facut numa 1 bun,eu nu am facut asa am cautat o familie buna am gasit la un prieten si am aduso acas ,a 2 zi ai mei cei 5 au primit cite o rama cu albina ful, bineinteles la fiecare stup am bagat matca in colivie pina a 2 zi, stupul ce lam adus e pe 4 rame ful acu are puiet tot cei trebuie si cei lalti au 3/4 rame ful si tot inregula, polen aduc mincare este rame cladite este, deci sunt salvati toti, daca ii unificam aveam 1/2 buni dar asa am 6 roiuri ,sa nu uitam mam ajutat cu familia buna ce am primito ,daca nu pierdeam ce am pierdut si aveam pe toti si unu slabut da poate il impreunam ,acu daca acel baiat are mai multi nu cred ca se uita la unu sal unifice cu unul slabut
murarudumitru

Mesajde peterneamt » 12 Mar 2014, 00:37

Descăpăceşte ceva miere de pe rame. Afumăle pe urdiniş cu cîteva jeturi din afumător şi închide urdinişul .După 10 minute du stupul mai departe în stupină şi scutură fiecare ramă........
ps. celelalte soluţii crează alte probleme..... ;)
peterneamt

Mesajde gigibecalul » 12 Mar 2014, 08:58

peterneamt scrie:Descăpăceşte ceva miere de pe rame. Afumăle pe urdiniş cu cîteva jeturi din afumător şi închide urdinişul .După 10 minute du stupul mai departe în stupină şi scutură fiecare ramă........
ps. celelalte soluţii crează alte probleme..... ;)

Să înțeleg că datorită fumului, albinele se vor umple cu miere (din cea descăpăcită), iar în momentul scuturării vor fi primite de celelalte familii (pentru că aduc miere)?...
"În mintea mea e numai bine
La mine-n suflet e doar cald
Domesticesc de drag albine
Și-n roua raiului mă scald"
(Sergiu Cipariu)

"Dă-i albinei ce-i trebuie, fără să te zgârcești, și te va răsplăti la prima ocazie."
(C.V.)
gigibecalul

Următorul

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE