Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: botca

Mesajde cristi x » 12 Mar 2014, 09:20

Badea Alin scrie:dar se pune problema trântorilor.

corect.
inclin totusi sa cred ca sunt niste botci false.
uneste stupul cu unul slab si la salcam poti face din nou 2 stupi buni.
cristi x

Mesajde irina » 12 Mar 2014, 09:53

Badea Alin scrie:..... dar se pune problema trântorilor.

O astfel de problema am si eu la un stup.Puiet de trantor ( putin), capacit, in celule de trantor .Exista si puiet de lucratoare( toate stadiile), ceva mai putin decat in ceilalti stupi, ce-i drept.Matca e din 2013 dar are ceva "probleme " la un picior si o aripa.Asa e din toamna( am mai povestit la momentul respectiv despre asta).
Prezenta trantorilor la aceasta data a fost un semnal de alarma si pentru mine.Ce parere aveti?
irina

Mesajde joohny » 12 Mar 2014, 10:12

Va salut.Din cite stiu eu in primavara daca o fam. de albine are puiet de trintori in zona coronitei atunci inseamna ca acea fam. are potential bun in viitor.Tinind cont ca pe la mine abia au iesit la un zbor de curatire anemic este posibil sa creasca trintori pt. SL.Este o parere.Sanatate.
joohny

Mesajde irina » 12 Mar 2014, 11:29

Da, puietul de trantor este in zona coronitei.Multumesc.
irina

Mesajde gh.pana » 12 Mar 2014, 18:59

Problema este privita de fiecare in raport de numarul de familii pe care le detine. In functie de aceasta se ia si masura care se potriveste cel mai bine.
De aceea, vezi unde te situiezi. Daca ai stupi putini si iti este greu sa unifici (asa cum ar face orice apicultor cu multe familii ) gandeste-te la urmatoarea varianta.
Cu ramele care au botcile inclusiv albina acoperitoare plus doua rame de acoperire pline cu miere incearca sa formez un mininucleu artificial pe 3-4 rame pe care il vei aseza pe un alt loc. Restul ramelor cu albina aferenta da-le stupului vecin care in acest fel se intareste.Este in fapt tot o unificare, dar ai si posibilitatea ca din botcile de care vorbesti sa se nasca 1-2 regine. Nu se poate stii daca ies, sau daca sunt de calitate, de un lucru esti insa sigur, ca daca ies, cu siguranta sunt matci extratimpuri si poti face multe lucruri cu ele.
Sa va dea domnul gandul cel bun !
gh.pana

Mesajde Geany » 12 Mar 2014, 21:25

Azi am gasit o fam pe 5 rame cu matca 2011 care avea cate 10-15 oua si 2-3 larve pe doua rame si cate 2 botci in diferite stadii in centrul ramei, exact langa gaura data de mine pt circulatia albinelor. Intrebare : ce e de facut?daca rup botcile, matca oua tot slab, albinele fac altele, eu le rup iar si fac asta pana prin aprilie cand se vor gasi trantori...ma gandesc..., daca nu unificare banuiesc dar va fi riscanta pt ca ma intreb daca nu-si vor trage din nou botci dupa ce le unific...grea alegere
Geany

Mesajde Badea Alin » 12 Mar 2014, 22:37

murarudumitru scrie:
mirel scrie:
murarudumitru scrie:dar daca ai citeva famili parca tie greu sa pierzi una,eu asa as face as incerca sa o salvez ,acu lucian decide ,daca unifica sau salveza ,e f buna idea dv

paradox apicol :)) : daca ''o salvezi'' ai s o pierzi ;)

si sa presupunem ca acele botci vor ajunge matci imperecheate (cam greu cu trantarii acum) , cine le v a mai creste puietul (zile pana ecluzioneaza + zile pana se imperecheaza + zile pana iese prima aplbina din ouale depuse = un minim de 35-40 zile....)? sau o sa iei ''material'' din altii sa l ajuti?! adica sa slabesti niste stupi ca sa faci un alt stup slab.....
uneste l fara ezitare, ai mai mult de castigat !

Sa va zic ceva eu am ramas cu 5 ff slabuti, ca sa intinplat ce sa intinplat,stiu ca altu ar fi facut numa 1 bun,eu nu am facut asa am cautat o familie buna am gasit la un prieten si am aduso acas ,a 2 zi ai mei cei 5 au primit cite o rama cu albina ful, bineinteles la fiecare stup am bagat matca in colivie pina a 2 zi, stupul ce lam adus e pe 4 rame ful acu are puiet tot cei trebuie si cei lalti au 3/4 rame ful si tot inregula, polen aduc mincare este rame cladite este, deci sunt salvati toti, daca ii unificam aveam 1/2 buni dar asa am 6 roiuri ,sa nu uitam mam ajutat cu familia buna ce am primito ,daca nu pierdeam ce am pierdut si aveam pe toti si unu slabut da poate il impreunam ,acu daca acel baiat are mai multi nu cred ca se uita la unu sal unifice cu unul slabut

da, ai 6 roiuri de care vei trage până la toamnă să ajungă familii pentru iernat. Dacă îi uneai aveai cules la salcâm, după care făceai 3 roiuri, iar familiile culegeau și ceva polifloră. Cum crezi că-i mai avantajos?
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde Badea Alin » 12 Mar 2014, 22:42

CATALIN scrie:
Badea Alin scrie:Cătălin are dreptate, matca este epuizată. Problema este că s-au gândit s-o schimbe cam devreme. Nu știu din ce zonă ești, dar se pune problema trântorilor.

Aline n-am facut decat sa-mi dau o parere...asa cum am gandit-o eu
mare albinar nu sunt sa am sfaturile batute in cuie
;)

Nu știu dacă ești mare albinar dar începi să le „miroși”. Eu cred că vei deveni un bun apicultor mult mai repede decât alții. Ești tânăr, ambițios și mai ai și un mentor „beton”
Badea Alin

Mesajde murarudumitru » 12 Mar 2014, 22:46

Badea Alin scrie:
murarudumitru scrie:
mirel scrie:
murarudumitru scrie:dar daca ai citeva famili parca tie greu sa pierzi una,eu asa as face as incerca sa o salvez ,acu lucian decide ,daca unifica sau salveza ,e f buna idea dv

si sa presupunem ca acele botci vor ajunge matci imperecheate (cam greu cu trantarii acum) , cine le v a mai creste puietul (zile pana ecluzioneaza + zile pana se imperecheaza + zile pana iese prima aplbina din ouale depuse = un minim de 35-40 zile....)? sau o sa iei ''material'' din altii sa l ajuti?! adica sa slabesti niste stupi ca sa faci un alt stup slab.....

Sa va zic ceva eu am ramas cu 5 ff slabuti, ca sa intinplat ce sa intinplat,stiu ca altu ar fi facut numa 1 bun,eu nu am facut asa am cautat o familie buna am gasit la un prieten si am aduso acas ,a 2 zi ai mei cei 5 au primit cite o rama cu albina ful, bineinteles la fiecare stup am bagat matca in colivie pina a 2 zi, stupul ce lam adus e pe 4 rame ful acu are puiet tot cei trebuie si cei lalti au 3/4 rame ful si tot inregula, polen aduc mincare este rame cladite este, deci sunt salvati toti, daca ii unificam aveam 1/2 buni dar asa am 6 roiuri ,sa nu uitam mam ajutat cu familia buna ce am primito ,daca nu pierdeam ce am pierdut si aveam pe toti si unu slabut da poate il impreunam ,acu daca acel baiat are mai multi nu cred ca se uita la unu sal unifice cu unul slabut

da, ai 6 roiuri de care vei trage până la toamnă să ajungă familii pentru iernat. Dacă îi uneai aveai cules la salcâm, după care făceai 3 roiuri, iar familiile culegeau și ceva polifloră. Cum crezi că-i mai avantajos?
interesu meu e sai aduc pe 10 rame pina la floarea soarelui ,si va demonstrez ca pot sai fac pe 10 rame,
murarudumitru

Mesajde bucursorinelionel » 13 Mar 2014, 14:13

Geany, dacă nu ai trântori deja eclozați acum..nu are rost să lași botcile..le rupi, mai întărești cu o ramă de puiet căpăcit acum, sau peste o săptămănă-două, și speri să facă alte botci după 1 aprilie...sau mai exact, după ce apar trântorii care zboară..
Cu ce te-ar ajuta mătcile nefecundate..??
bucursorinelionel

Mesajde gh.pana » 13 Mar 2014, 17:49

Geany tata, stii ce inseamna regine de schimbare linistita extratimpuri si ce valoarea au acestea ?
Iti este teama ca nu se vor gasi flacai care sa-o dezvirgineze? Afla ca nu-i chiar asa. Sunt destui printre noi care am
semnalat, asta toamna, ca unele familii au iernat cu un numar mai mare sau mai mic de trantori. Se va gasi unul dintre ei sa-i faca felul
si reginei tale. Pentru o regina cu astfel de caracteristici merita sa risti. Fi optimist, merita riscul, in toamna poti avea o mare satisfactie.
Daca nu, esti mai bogat prin experienta pe care ai acumulat-o. In definitiv este un studiu de caz.
Decizia e la tine !
gh.pana

Mesajde joohny » 13 Mar 2014, 17:57

[quote="gh.pana"] Se va gasi unul dintre ei sa-i faca felul
si reginei tale.
Va salut.Care regina se satura numai de la unul? :D .Sanatate.
joohny

Mesajde Geany » 13 Mar 2014, 20:57

Adevarul e ca sincer nu am citit pe nicaieri despre regine schimbate extratimpuriu si n-am nici cea mai mica idee daca sunt valoroase sau nu. As avea pe langa mine, ma refer in satul unde am albinele, mai multi stupari si ma gandesc ca macar ei au trantori de asta toamna daca eu in cei 12 nu am cativa de prasila...rama cu puiet nu i-as da pt k le slabesc pe celelate, dar asta inseamna depopulare masiva, cu toate ca din cate stiu albine traieste mult mai mult daca nu creste puiet...pana la urma cred k o sa o las asa, la noroc. Astea-s blestemele de la mosul de la care am cumparat familia in 2012, cand am cumparat 2 familii in octombrie cu 250 lei cu tot cu cutie. Unul a murit in acea iarna, iar acesta este al doilea...o sa raman cu lazile pe care oricum n-o sa le folosesc pt ca ma dezvolt pe ME. Imi vine si sa rad si sa-l injur si pe mos si pe mine k n-am schimbat matca anul trecut...
Geany

Mesajde Badea Alin » 13 Mar 2014, 22:31

murarudumitru scrie:
Badea Alin scrie:
murarudumitru scrie:
mirel scrie:

interesu meu e sai aduc pe 10 rame pina la floarea soarelui ,si va demonstrez ca pot sai fac pe 10 rame,

or să ajungă, cu siguranță, dar no să extragi nimic.
Badea Alin

Anterior

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE