Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

cer ajutor de la profesionisti si nu numai

Mesajde alexx » 26 Mar 2014, 12:28

Salut am si eu nevoie de ajutor pentru ca sunt intro dilema mare
Am un stup pe 5 rame albina este multa acum 4 zile era si matca dar nu este nici un ou
doar cateva larve de trantor sus la speteaza din care se pare ca au tras botci
Regina era foarte uzata a fost si o tentativa de sl anul trecut dar nu sa concretizat
Acum eu as vrea sa ii dau regina tanara de anul trecut adica sa il unesc cu un roi pe trei rame pentru ca in ritmul asta stupul pe 5 rame se duce si cel pe trei trag de el pana la tei dar tare mie frica sa nu imi omoare matca pentru ca matca uzata e de negasit
Precizez ca polen nu aduc nu lucreaza deloc cu toate ca pomii sunt infloriti cand ridic podisorul sunt linistite iar dupa ce dau cu fum e haos incep sa urle daau din aripi
Ceva sfaturi pentru mine aveti cum sa il unific cu mai putine riscuri este posibil ca matca sa mai fie in stup? :(
alexx

Re: cer ajutor de la profesionisti si nu numai

Mesajde jenica67 » 26 Mar 2014, 15:09

Parfumeaza-i pe ambi (eu am o sticla cu sirop si putina tuica, parfum, slab alcolica, numai de miros), peste roi pui un ziar, care in prealabil l-ai avut pe un polestiren si l-ai intepat cu un cutit, facand taieturi de cca 2-3 cm. pui lada cu stupul fara matca la care ai castrat in prealabil botcile, sau scoti rama cu larve de trantor, il pui deasupra, il dai o punga de sirop, sau uluc ce ai, pui capacul si il lasi in pace o saptamana, dupa care reorganizezi cuibul.
jenica67

Mesajde alexx » 26 Mar 2014, 15:55

jenica67 scrie:Parfumeaza-i pe ambi (eu am o sticla cu sirop si putina tuica, parfum, slab alcolica, numai de miros), peste roi pui un ziar, care in prealabil l-ai avut pe un polestiren si l-ai intepat cu un cutit, facand taieturi de cca 2-3 cm. pui lada cu stupul fara matca la care ai castrat in prealabil botcile, sau scoti rama cu larve de trantor, il pui deasupra, il dai o punga de sirop, sau uluc ce ai, pui capacul si il lasi in pace o saptamana, dupa care reorganizezi cuibul.

mai bag matca in cusca din roi ???
alexx

Mesajde florind » 26 Mar 2014, 16:05

verifica sigur daca acele oua din celule nu sunt de albina

daca sunt de albina nu unii, iti va omora regina
florind

Mesajde cristi x » 26 Mar 2014, 16:06

pune gratie haneman peste stupul cu matca si o folie cu un colt taiat. deasupra pune stupul fara matca. pomii au inflorit si riscul sa omoare matca este minim. albinele vor fi atrase prin coltul taiat de feromonii matci si in cateva zile toate se vor apuca de lucru. gratia nu va permite unei eventuale matci betege sa treaca sa o ucida pe ce buna.
cristi x

Mesajde B.K » 26 Mar 2014, 16:10

alexx scrie:
jenica67 scrie:Parfumeaza-i pe ambi (eu am o sticla cu sirop si putina tuica, parfum, slab alcolica, numai de miros), peste roi pui un ziar, care in prealabil l-ai avut pe un polestiren si l-ai intepat cu un cutit, facand taieturi de cca 2-3 cm. pui lada cu stupul fara matca la care ai castrat in prealabil botcile, sau scoti rama cu larve de trantor, il pui deasupra, il dai o punga de sirop, sau uluc ce ai, pui capacul si il lasi in pace o saptamana, dupa care reorganizezi cuibul.

mai bag matca in cusca din roi ???

NU
Atitudinea creeaza viitorul !!! Facebook : https://www.facebook.com/viorel.bk
B.K

Mesajde FLORINELU » 26 Mar 2014, 16:23

alexxule,eu iti spun cum fac eu,o fi bine?o fi rau? ,am unificat multi stupi in felul acesta si a reusit intotdeauna fara probleme :
unificarea o fac de obice seara sau spre seara,fac o solutie de apa cu tuica nu prea concentrata dar sa aiba miros puternic de tuica,stropesti bine fiecare rama cu albine si le bagi impreuna intr-o lada impreuna cu matci(matca mai puternica va supravetui) ramele cu mai putina albina si fara provizii le scuturi si le lasi afara. micsorezi urdinisul o zi doua la 2,3 cm. succes garantat. ooo am uitat sa-ti spun ca sa faci mai multa solutie sa mai si ramana si ce ramine trebuie neaparat sa o bei in cinstea noului stup. spor la munca si pofta buna. :lol:
FLORINELU

Mesajde alexx » 26 Mar 2014, 17:04

de dimineata am rupt toate larvere de trantor si acum am fost la stup si urla foarte tare bat din aripi sunt foarte agitate tare mie frica sa nu omoare matca din roi
alexx

Mesajde laur80 » 26 Mar 2014, 17:26

alexx scrie:de dimineata am rupt toate larvere de trantor si acum am fost la stup si urla foarte tare bat din aripi sunt foarte agitate tare mie frica sa nu omoare matca din roi

Faptul ca "urla foarte tare bat din aripi" e un semn ca stupul e orfan,parerea mea e ca nu ai nici un fel de matca in stupul acela,fie ea si trantorita!
In perioada aceasta,sansele de a-ti accepta noua matca sunt foarte mari! Sanatate!
laur80

Mesajde alexx » 26 Mar 2014, 17:31

bezmetic nu este nu are oua deloc si acum 7 zile cam asa avea matca sunt in dilema sa bag regina in cusca sau nu
alexx

Mesajde Florin Dobre » 26 Mar 2014, 17:48

Matca o fi avut-o acum 7 zile... acum n-o mai are. Da-le matca in cusca acum. Maine dimineata verfici cum e tratata si o eliberezi. Eu sunt sigur c-o pupa. :D
Ma bazez pe:
alexx scrie:acum am fost la stup si urla foarte tare bat din aripi sunt foarte agitate tare mie frica sa nu omoare matca din roi
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Closcutz » 26 Mar 2014, 19:42

Alta varianta decat unificarea cu altul ok nu-i. O poti face cu metoda ziarului, cu tuica, cu ceapa zdrobita sau daca te gandesti ca ai stup bezmetic( desi ar trebui sa te uiti atent sa nu ai oua, mai ales mai multe in celula) inchizi stupul defect iei ramele si le scuturi la 50 de metri apoi iei stupul de acolo; albina ok va fi primita partial de catre stupii vecini.
Closcutz

Mesajde alexx » 26 Mar 2014, 20:20

am unit am pus tuica am bagat roiul cu matca in centru si matca in cusca cat o tin asa?
alexx

Mesajde Closcutz » 26 Mar 2014, 20:25

Eu cred ca nu era nevoie de cusca, dar macar 2 zile tot trebuie sa-i lasi acum, sa se linisteasca.
Closcutz

Mesajde Florin Dobre » 26 Mar 2014, 20:30

Maine dimineata ar trebui sa le gasesti calmate. Eliberezi matca si...dai un acatist sa ti-o accepte. :?
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde Geany » 26 Mar 2014, 21:52

Exact aceeasi situatie am avut-o si eu, singura deosebire fiind ca eu nu am vazut matca batarana care oua trantori...Am facut asa : am taiat o ceapa in 4 si am pus-o in roiul pe 3 rame care se afla la 30 cm de familia cu probleme. Am dus familia la aprox 40-50 m de stupina, am mutat roiul mai aproape de locul familiei cu vreo 15 cm, am bagat 2 rame in roi langa peretele opus cuibului, apoi am afumat bine de tot familia, dupa care am scuturat-o pe o folie. Majoritatea albinelor au intrat in roiul de langa, au mai ramas doar 15-20 de albine, fara insa sa gasesc matca. Ori nu era, ori n-am vazut-o eu, ori ...nnu stiu.Dupa vreo 2 ore am scos ceapa din roi si am bagat cele 2 rame in cuib pentru a avea spatiu, albinele intrasera toate in cutia roiului, nu se bateau iar dupa alte 2 ore aduceau frumos polen, parca erau surori. Toate activitatile astea le-am facut azi pe la ora 10 si o sa-ti povesteasc peste o saptamana cand o sa-l verific ce s-a mai intamplat. Este prima unificare mai de amploare la mine de pana acum, am mai facut dar am impartit ramele cu albine altor stupi si a fost ok.
Geany

Următorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR