Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Puiet primavara 2014

Mesajde Arhivistu » 29 Mar 2014, 15:56

Am vz la un stup 2 botci capacite pe 2 rame..or fi de schimbare linistita? nu e prea devreme?
Nu încerca sa faci un lucru cu exceptia cazului în care esti sigur de tine, dar nu renunta pur si simplu deoarece altcineva nu este sigur de tine.
Arhivistu

Mesajde 7Rame » 29 Mar 2014, 17:37

Irina, stupul asta de 6 rame, in configuratia pe care ai scris-o. Daca are acoperire, scoate rama pe care au nagat polen, sau nectar, din punga, sau de afara, sau nectar mutat de dincolo, de pe cele 3 rame cu puiet. Daca albina a mutat mancarea de pe cele 3 rame cu puiet peste 70%, avand rama langa, goala, introdusa de tine, in ac perioada eu deduc ca rama introdusa, nu are culoarea corespunzatoare.
Baga mana in el, scoate rama cu pricina, pe care ai polen mult si nectar, da-o dupa diafragma, daca ai, daca nu afara sau exterior cuibuilui, si baga una neagra taciune, fie langa cele 3 rame, (curata, sau daca are coronite le descapacesti,) fie inainte de ultima rama cu puiet (de preferat larvar, adica in directia in care prefera matca sa oua).
In ac perioada, atentie, familia prefera sa depuna puiet pe rame extrem de inchise la culoare, si polen si nectar (indiferent ca e nectar mutat, e din alimentator, sau putin de afara) pe ramele care, cum le numesc eu, capcane, sunt mai deschise la culoare.
Deci practic, tu ai avut 5R, 2 inchidere (polen+nectar) si 3 puiet peste 70%, cu coronite, normal, central. Ai bagat ai 6-a rama, si avand acoperirea pe care spui ca este, nu are cum sa nu oua pe ea, DACA este neagra!! Chiar sa ai si 30 de rame (exagerez!!) descapacite dupa diafragma, albina pastreaza spatiul de ouat, daca corespunde preferintei ei. (familiei) Si nu cara de dincolo sa blocheze. Doar daca rama nu corespunde pt ouat....
Rama asta, neagra, frumoasa, de nu iti vine sa o lasi din mana, inainte sa o bagi, rade coronita cu furculita, si stropeste-o cu ceva sirop de zahar, sau miere, cu ceaiuri, sau cu ce ai pe acolo, si daca la acoperire de 5 R, in 2 zile, la vremea asta, si la o matca medie nu este toata alba, sa nu imi spui pe nume! :P
Pe viitor, fai ca mine: calculeaza-ti cate familii ai, si gandeste-te ca intre martie si 20 aprilie, ai nevoie de cel putin 4 rame, din aistea, negrese, simetrice, frumoase, pt fiecare familie, ca sa poti dezvolta normal stupul. Patru rame, in plus, sa vii cu ele adaos, plus cele pe care ai iernat, si care, stii (si daca nu stii iti arata albina) deasemenea trebuie sa fie negre.
Pe la rapita, sau dupa 20 april, le mai pacalesti si cu rame mai deschise la culoare, sau putin negre, care rame, vor deveni urmatoarele rame foarte negre. samd.
Cred ca te-a m ajutat cu ceva.
Colegii, daca am gresit...
Completez: gandirea ta, cum ca astepti sa consume ce e pe rama aceia, nu e sanatoasa. Consuma de pe ea si daca e dupa diafragma, sau ultima rama din cuib.
Mai poti face si asa, sa o pastrezi,(rama asta care ai bagat-o sapt trecuta si nu au pus puiet pe ea) daca are pastura, scoti ultima rama de lange ea, o dai dupa diafragma (asta ca sa pastrezi acoperirea, sa nu te largesti inutil) si iar, bagi inainte de ea (tot rama cu pricina) spre puiet, rama noastra...negricioasa si frumoasa. La fel, stropita, descapacita, etc.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde scaraosky » 29 Mar 2014, 21:24

-pe 25.03am facut un control si 70 la suta din fam.au3-6 rame puiet,fata de anul 2013 in aceasi perioada cand aveam doar
15 la suta iar la rapita daca aveam 2-3 rame cu puiet.
-anul acesta am iernat cu fundul acoperit,estompand diferentele de temp. si pe langa rezervele mari de miere le-am administrat turte proteice(miere+drojdie+apicomplex)
-in continuare fac stimularea pana la rapita care infloreste in jurul datei de 20-25.04
-a inflorit corcodusul si caisul fara sa am sperante ca-i frig
scaraosky

Mesajde csaa » 29 Mar 2014, 21:28

De unde sunteti?
csaa

Mesajde paul » 29 Mar 2014, 21:33

scaraosky scrie:-a inflorit corcodusul si caisul fara sa am sperante ca-i frig

Cum ... si la tine-i frig ??? :o :o :o
Inseamna ca ne-au pacalit popii nostri care ne spuneau ca la tine-i cald ... vesnic ! :( Chiar ... prea cald !
Sau tii stupii mai aproape de ... Tartar ??? :oops:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde ignatov andrei » 29 Mar 2014, 22:15

7Rame scrie:In ac perioada, atentie, familia prefera sa depuna puiet pe rame extrem de inchise la culoare,

Domnule 7Rame, am si eu o intrebare:
- roiul natural, de la sfarsitul verii, care trece cu bine peste iarna, de unde ia faguri... EXTREM DE INCHISI LA CULOARE????????????
ignatov andrei

Mesajde Adrian Galofteanu » 29 Mar 2014, 23:39

ignatov andrei scrie:
7Rame scrie:In ac perioada, atentie, familia prefera sa depuna puiet pe rame extrem de inchise la culoare,

Maria sa ALBINA ne invata si noi nu vrem si nu vrem........... Rama aia nu avea ce cauta acolo, nu este clar! Lasa cuibul cu 3 rame pentru puiet sa le umple peste 80% si nu ai decat de castigat. Sa invatam odata sa lasam familia in luna martie(chiar si in 2014!!) asa cum am iernat-o eventual sa mai scoatem rame dar nicidecum sa mai adaugam.
Sigur ca in ani ca asta mai sunt exceptii dar EXCEPTIA INTARESTE REGULA!!!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde Albinel » 30 Mar 2014, 00:31

[quote="7Rame"][/quote]

1-"Baga mana in el, scoate rama cu pricina, pe care ai polen mult si nectar, da-o dupa diafragma, daca ai, daca nu afara sau exterior cuibuilui, si baga una neagra taciune, fie langa cele 3 rame, (curata, sau daca are coronite le descapacesti,) fie inainte de ultima rama cu puiet (de preferat larvar, adica in directia in care prefera matca sa oua).
In ac perioada, atentie, familia prefera sa depuna puiet pe rame extrem de inchise la culoare"

2-"Pe viitor, fai ca mine: calculeaza-ti cate familii ai, si gandeste-te ca intre martie si 20 aprilie, ai nevoie de cel putin 4 rame, din aistea, negrese, simetrice, frumoase, pt fiecare familie,"

3-"Pe la rapita, sau dupa 20 april, le mai pacalesti si cu rame mai deschise la culoare"

-1 si 2 total de acord ..inclusiv cu tot ce ai spus in postarea ta ..
-3..la punctul asta ..spun ca am bagat zilele trecute faguri albi ,fara sa fi fost crescuti in ei nici macar o generatie de albina si azi sunt full cu oua si larve..azi am repetat operatiunea ..conditia sa fie pontanti ...este albina de acoperire din belsug..(fagurii sropiti)...miere descapacita dupa diafragma ,stimulari "subtiri " si dese ,folia..etc..
Felicitari pentru ceea ce faci si pentru faptul ca nu tii numai pentru tine..!!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde cristi_vidican » 30 Mar 2014, 00:37

REferitor la ponta mătci primăvara în ramele albe ...
Am la MER configurația următoare: stup iernat pe 3 corpuri.
C1 și C2 a fost cuibul din anul precedent, iar C3 corp plin cu miere în luna august.
Au iernat pe toate cele 3. Acum scos C1 l-am pus la rezerve, iar ponta a început în C2.
Pe la mijlocul lui martie tot stupii MER au pontat foarte bine și în corpul superior, corp în care nu crescuseră nici un gram de puiet.

Referitor la martie și lărgitul cuibului, aici depinde foarte mult de ce avem în natură.
La noi în vest prunul e la apogeu. Am un roi de anu trecut la care i-am dat a 3-a ramă la clădit. Primele 2 sunt ouate.
A iernat pe 4 intervale, iar acum are puiet pe 6 rame. :o
Nici mie nu-mi vine să cred, dar atâtea au ieșit la numărătoare.
Foarte mult depinde de natură. Dacă dă Dumnezeu, numa să avem rame la îndemână.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Albinel » 30 Mar 2014, 00:49

te cred cristi..!!
si acum sa redau situatia puietului la 27 martie ..in condititiile in care primul zbor de curatie l-am avut pe 14 februarie si primul polen in stup pe 12 martie..
asa deci..din 21 de familiicontrolate pe 27 martie ..am sarit de 5 rame cu puiet full in toate stadiile..mai mut crud ce-i drept ..si-s convins ca cea de a sasea de nu-i plina ..va fi in maxim doua zie..multumesc Domnului !!
Albinel

Mesajde 7Rame » 30 Mar 2014, 01:07

Domnule Andrei, e cat se poate de simplu: de la alte familii, care le au.
Daca vorbiti de roiul natural, din copac, acela nu cred ca vrea sa cedeze miere de rapita ...ursului. :o (ca sa mai indulcesc discutia, ca tot ne ocupam cu mierea)
E deasemenea logic ca, din moment ce nu avem o rama inchisa la culoare, folosim si mai deschise, dar nu cu acelasi efect.
Adica dv imi spuneti acum, ca putem ierna linistit 7 intervale, din toamna, numai pe rame albe, si asteptam rezultate...nesperate, sau nu am inteles eu bine? ..
Acuma va intreb eu: la o familie de 5 rame, cate aveti deschise la culoare, si cum sunt pozitionate. Sau, aveti?..
Desigur, rama neagra, atrage si probleme, de la marimea celuluei (albinei ce iese) la potentiale boli,sau altele. Dar e preferata de matca (si de familie) in perioade ca acestea, pt ca retine mai bine caldura.
Eu va sugerez un experiment. Luati o familie de 6R care acuma sta 2 inchidere/4R puiet. Ma gandesc ca lucrati strans, da? Luati 2 rame de puiet, de langa inchidere si intariti alte familii. Introduceti in loc, pe aceleasi pozitii 2 rame,una alba si una neagra, la fel, langa ramele de inchidere, simetric fata de cele 2 rame ramase cu puiet. Nu afectati acoperirea, fiti rezonabil. Ramele introduse pot fi cu coronite identice, etc.
Dupa 4-5 zile, luati suprafata ouata pe aceste rame si trageti concluzia.
Daca cele 2 rame, cea alba, si neagra, introduse goale, s-ar introduce de aceiasi parte a cuibului, am zice ca o prefera pe una sau alta datorita pozitiei, de asta tin sa fie langa ramele de inchidere, simetric, imbracand cele 2 rame cu puiet ramase.
Acuma, ca tot vorbeati de roiul acela de iulie-august (sfarsit de vara) parerea mea, daca l-as lasa numai pe rame albe intre 10 august si 5-10 septembrie, primavara l-ar prinde si mai rau, sau deloc. Daca e vb insa de un roi natural, nu stiu cat de mult mai roiesc in august unii stupi.

Acuma, daca v-am inteles gresit, scuzati-mi postarea.
In plus, cu cat rama este mai neagra, cu atat mai repede va fi luata in lucru, la curatit, si apoi ouat. Deasemenea, pastrarea caldurii, in jurul puietului, pe aceasta rama, se face mai usor, si albina stie asta, instinctiv. De asta cred ca o prefera.
Acuma, omul poate folosi aceasta preferinta, nu doar pt a forta suprafata de puiet, ci si pentru a gestiona dispunerea rezervelor intr-un cuib, unde nu prea poti nici sa largesti, dar nu te lasa inima nici sa-l lasi asa. Dar cred eu, ca dv stiti amanuntit aceste lucruri.
7Rame

Mesajde 7Rame » 30 Mar 2014, 01:10

Albinel, poti sa bagi si foi, eu nu spun ca nu le cresc, si apoi le oua, daca au acoperire excesiva, si nu au solutii.
Dar eu pierd timp, cand nu am de pierdut nici o celula ouata...Intelegi?
Am dat data la rapita, asa cum infloreste in anii normali, nu ca si acum, cand se preconizeaza un decalaj, de cel putin 2 sapt, mai ales pe vest. Un avans.
7Rame

Mesajde Albinel » 30 Mar 2014, 01:14

[quote="7Rame"[/quote]

"Acuma, omul poate folosi aceasta preferinta, nu doar pt a forta suprafata de puiet, ci si pentru a gestiona dispunerea rezervelor intr-un cuib, unde nu prea poti nici sa largesti, dar nu te lasa inima nici sa-l lasi asa"

da..ce sa mai zic..?? nu-i loc ..deloc :) de alte comentarii..minunata explicatie si concluzie ..!!

foarte de acord si cu ultima ta postare..!! desi e greu sa ma convinga cineva dupa cum ai observat ..tu ai reusit ..!! aplicam cam aceleasi metode..problema-i ca altii se lasa greu convinsi..ba din contra se mai gaseste cateunul ..cu 3 stupi si multa carte ..de ne mai si educa .. :D
Albinel

Mesajde ignatov andrei » 30 Mar 2014, 10:54

7Rame, m-am referit la roiul natural!
Am vrut sa spun ca nu e necesar sa fie chiar "extrem de inchisi la culoare", dar nici de culoare foarte deschisa, adica sa fi avut macar 3-4 generatii de puiet pe toata suprafata!

O duminica placuta!
ignatov andrei

Mesajde cristiansoca » 30 Mar 2014, 11:11

va salut sunt incepator cu albinutele ;) am 10 stupi pe 7,8,9 rame pline de albine si au intre 3 si 6 rame cu puiet si am observat ca regina baga in continuare.albinutele aduc destul de bine polen,pt aceasta perioada, deci sa speram k va fi un an bun.app sunt din Arges (Bogati) multa bafta....
cristiansoca

Mesajde nicu has » 30 Mar 2014, 11:24

e bine daca sunt asa va fi un an bogat la tine la bogati :lol:
nicu has

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR