Irina, stupul asta de 6 rame, in configuratia pe care ai scris-o. Daca are acoperire, scoate rama pe care au nagat polen, sau nectar, din punga, sau de afara, sau nectar mutat de dincolo, de pe cele 3 rame cu puiet. Daca albina a mutat mancarea de pe cele 3 rame cu puiet peste 70%, avand rama langa, goala, introdusa de tine, in ac perioada eu deduc ca rama introdusa, nu are culoarea corespunzatoare.
Baga mana in el, scoate rama cu pricina, pe care ai polen mult si nectar, da-o dupa diafragma, daca ai, daca nu afara sau exterior cuibuilui, si baga una neagra taciune, fie langa cele 3 rame, (curata, sau daca are coronite le descapacesti,) fie inainte de ultima rama cu puiet (de preferat larvar, adica in directia in care prefera matca sa oua).
In ac perioada, atentie, familia prefera sa depuna puiet pe rame extrem de inchise la culoare, si polen si nectar (indiferent ca e nectar mutat, e din alimentator, sau putin de afara) pe ramele care, cum le numesc eu, capcane, sunt mai deschise la culoare.
Deci practic, tu ai avut 5R, 2 inchidere (polen+nectar) si 3 puiet peste 70%, cu coronite, normal, central. Ai bagat ai 6-a rama, si avand acoperirea pe care spui ca este, nu are cum sa nu oua pe ea, DACA este neagra!! Chiar sa ai si 30 de rame (exagerez!!) descapacite dupa diafragma, albina pastreaza spatiul de ouat, daca corespunde preferintei ei. (familiei) Si nu cara de dincolo sa blocheze. Doar daca rama nu corespunde pt ouat....
Rama asta, neagra, frumoasa, de nu iti vine sa o lasi din mana, inainte sa o bagi, rade coronita cu furculita, si stropeste-o cu ceva sirop de zahar, sau miere, cu ceaiuri, sau cu ce ai pe acolo, si daca la acoperire de 5 R, in 2 zile, la vremea asta, si la o matca medie nu este toata alba, sa nu imi spui pe nume!

Pe viitor, fai ca mine: calculeaza-ti cate familii ai, si gandeste-te ca intre martie si 20 aprilie, ai nevoie de cel putin 4 rame, din aistea, negrese, simetrice, frumoase, pt fiecare familie, ca sa poti dezvolta normal stupul. Patru rame, in plus, sa vii cu ele adaos, plus cele pe care ai iernat, si care, stii (si daca nu stii iti arata albina) deasemenea trebuie sa fie negre.
Pe la rapita, sau dupa 20 april, le mai pacalesti si cu rame mai deschise la culoare, sau putin negre, care rame, vor deveni urmatoarele rame foarte negre. samd.
Cred ca te-a m ajutat cu ceva.
Colegii, daca am gresit...
Completez: gandirea ta, cum ca astepti sa consume ce e pe rama aceia, nu e sanatoasa. Consuma de pe ea si daca e dupa diafragma, sau ultima rama din cuib.
Mai poti face si asa, sa o pastrezi,(rama asta care ai bagat-o sapt trecuta si nu au pus puiet pe ea) daca are pastura, scoti ultima rama de lange ea, o dai dupa diafragma (asta ca sa pastrezi acoperirea, sa nu te largesti inutil) si iar, bagi inainte de ea (tot rama cu pricina) spre puiet, rama noastra...negricioasa si frumoasa. La fel, stropita, descapacita, etc.
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!