Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Condensul

Mesajde miculstupar » 02 Noi 2011, 13:41

acolo au fost conditi (clad+rece), asa cum este si la stup
dar daca aveati mansarda cu geam orizontal (se vedea cerul din pat), nu se faceau flori de cheata pe tot geamul, ce se faceau si pe tavan si pereti.., incepe de jos (pe perete)
PS: si piacu florile de ghata in ochi :D
miculstupar

Mesajde gica » 02 Noi 2011, 14:28

paul scrie:Micule stupar ,cred ca mai nimerit era ..."micul fizician " (aici cred ca am gresit cu ghilimele ,dar asta e ...).

Micule stupar,nu stiu ce varsta ai dar asta este alta poveste.
Tot ce ai scris este adevarat.Si ca sa o zic cum trebuie o zic ca la radio Erevan.
Mai intai povestea:
Intreaba un ascultator la radio Erevan:
- este adevarat ca lui Ivan Ivanovici Ivan i s-a dat o masina?
Raspunsul:
- da este adevarat dar cu trei mici diferente.Nu este vorba de Ivan Ivanovici Ivan ci este vorba de Igor Ivanovici Ivan.Nu este vorba despre o masina ci despre o motocicleta.Si nu i s-a dat ci i s-a luat.
Asa si cu stupii.Lucrurile cu "dar" nu sunt adevarate.
Am scris astea fiindca imi plac ironiile tale.Dar nu te pune cu unul care a invatat scoala ruseasca prin anii '70 si a mai fost si olimpic la fizica.
In stup este alta situatie decat intr-o locuinta.Si ai pus problema bine "fierbe o oala cu apa cand afara este f. frig".Asa este in stup.Si iar zic ca la radio Erevan -fierbe apa 4-5 luni continuu si dupa aia vezi ce este.Numai ca si aici exista cel putin 3 diferente.
Hai sa discutam problema si poate o scoatem la liman.Dar sa nu vii cu prostii americane ca nu tine.
In alta ordine de idei (acum serios) am ceva cunostinte prin republica matale.Daca o cunosti pe doamna Ceobotari transmite-i salutarile mele de bine.
Si hai sa lamurim situatia colegului de mai sus ca te simnt pe problema.
gica

Mesajde miculstupar » 02 Noi 2011, 15:25

o cunoasteti pe Maria Cebotari cantareata (pe Damna Ceobotari nu o stiu)
eu sunt nascut in 50, ca stupar sunt mic (incepator)
stau pe strada Balcani 2 in Chisinau, Doamana Ceobotari nu stiu unde sta
Cu privire la condensul colegului eu consider ca ar trebui izolat mai bine podisorul cu orice (parere de incepator)
miculstupar

Mesajde gica » 02 Noi 2011, 15:45

Iar trebuie sa zic ca la Erevan:
- nu e vorba de Maria Ceobotari ci de Valentina Ceobotari
- nu e cantareata ci e Doctor in Apicultura
- eu nu sunt lautar ci stupar
gica

Mesajde paul » 02 Noi 2011, 15:55

RECUNOSC...am gresit cu ...ghilimelele ! In legatura cu simtitul pe problema ... :lol:
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde BUNKA » 02 Noi 2011, 18:13

M-am jucat si eu oleaca cu folia si stiti ce...renunt la ea in favoarea podisoarelor din PFL izolate bine.
BUNKA

Mesajde jimm » 02 Noi 2011, 18:46

Parerea mea este ca buretele de pe margine nu are ce cauta acolo.
... si mai consider ca era bine sa restrangi familia pe ramele bice ocupate cu albina.
Ultima oară modificat de jimm pe 02 Noi 2011, 19:43, modificat 1 dată în total.
jimm

Mesajde victor s » 02 Noi 2011, 19:20

aici se pun niste intrebari capcana si se dau niste raspunsuri amagitoare...
situatia e clara:- vaporii de apa, rezultati in urma oricarei ''arderi'' (in cazul nostru consumul energetic al coloniei) se ridica la partea superioara iar aici se transforma sau nu in picaturi de apa (depinde de izolarea termica cat si de etanseitate), iar CO2 coboara in partea de jos (in cazul nostru sita AV) fiind inlocuit de oxigenul atat de necesar...
si de aici ajungem la vorbele lui D.D...
Dila Daniel scrie:1-cresteti temperatura
2-aerisiti camera
...

1- nu prea se poate. nu tine de noi...
2-asta da...este posibil drept pentru care stupii mei raman '' in fundul gol'' intreaga perioada a anului.
parerea mea...!(si nu numai...)
victor s

Mesajde liviu1965 » 03 Noi 2011, 10:12

Citind acest topic am avut o strangere.... in spate si m-am dus si eu sa-i vad pe ai mei. Trei la numar, da' frumosi.
Mi-am propus ca pana la primavara nu umblu la ei.
Dar.... pic de picatura de apa nu am gasit.
Am dadant cu fundul gol ( tot e numai plasa ) si am mers pe indicatiile lui Cristi Vidican: 2 folii

In rest... e fizica.
Nu am sa cad in plasa in care a cazut nea Gica cu ..... explicatiile date de fenomene fizice.
Ceea ce am invatat pana acum ( de apicultura vorbesc ) e faptul ca poti avea stupii ok daca respecti regulile de baza.
Nu iese din prima..... faci ajustari.

E simplu, restul...... sunt discutii ..... la o cafea...sau bere.

O zi buna,
liviu1965

Mesajde gica » 03 Noi 2011, 12:03

Pana apare micul stupar zic eu cateva referitor la colonia de albine si umiditate.
In zona noastra in orice perioada a anului in cuib va exista o umiditate relativa aproape constanta (60-65%) si o temperatura care este mentinuta constant in jurul valorii de 36 de grade cand se creste puiet sau mai mica cand nu se creste.
Acum sa trecem la fizica si la relatia temperatura-umiditate.Scade temperatura cu 1 grad creste umiditatea relativa cu3-5% si invers.
Presupunand ca intr-un stup in cuib avem la aceasta data 20 de grade si 60% umiditate relativa (nu se creste puiet) un calcul simplu ne duce la rezultatul ca la 10 grade umiditatea relativa va ajunge la 100%.Aici avem punctul de roua sau temperatura la care apare condensul.Si de aici apar problemele in stup.
Ce poate sa faca stuparul ca sa evite aceasta situatie?
- ierneaza pe sistemul horn cu consum mai mare de rezerve
- ierneaza pe sistemul clopot cu consum mai mic si are mare grija sa nu aiba pierdere de caldura in zona podisorului (temperatura in aceasta zona sa fie aproape de cea din cuib)
- are grija sa aibe o circulatie de aer normala in stup.
Astea sunt la general.In particular fiecare stup este o mica problema.
gica

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2011, 16:09

o problema posibila a putut fi crescaturile de ceara pe care le-a construit albina pe podisor !!! cat am avut catul sus pe cuib nu le-am bagat in seama !!!
ele pastrau o distanta intre podisorul cu ziare si folie !!!
am raspalit toate crescaturile la toti stupii !!!
Fişiere ataşate
rsz_1dscn2190.jpg
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2011, 16:13

o alta problema poate fi faptul ca incepatorul din mine a montat osb-ul cu vreo 5 mm mai sus decat ar fi trebuit !!!
asta in ideea ca poate la iarna pun turte sau miere in punga ( de unde atata miere ??? ) si sa aiba loc !!!
Fişiere ataşate
rsz_dscn2192.jpg
rsz_1dscn2191.jpg
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2011, 16:19

dar totusi eu cred ca gresala cea mai mare a fost faptul ca am pus folia mai mare cu 4, 5 cm decat podisorul si din cauza sistemului de imbinare a corpurilor cu acele " leaturi " din fata si din spatele stupului si care impiedica culisarea corpurilor fata - spate folia NU S-A PUTUT MULA BINE PE CUIB !!! S-A INCRETIT LA COLTURILE CUIBULUI !!!
asa cred eu ca aici am gresit cel mai tare !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2011, 16:22

ca sa corectez aceasta gresala am taiat lungimea foliei exact cat cuibul pe lungime , pe latime folia ramanand asa cum a fost si datorita faltului coboara pe laterale !!!
Fişiere ataşate
rsz_dscn2201.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2011, 16:26

ca sa fac o treaba si mai buna m-am gandit sa tai dintr-un burete ce se pune sub parchet bucati exact cat cuibul si pe latime si pe lungime , pe care l-am pus intre folie si podisor !!!
mi-a cam ridicat putin podisorul dar sper ca am facut o treaba buna !!!
din pacate este metalizat pe o parte !!!
sper sa nu fie asta un neajuns !!!
Fişiere ataşate
rsz_1dscn2195.jpg
ves.lucian.zabrani

Mesajde ves.lucian.zabrani » 05 Noi 2011, 16:28

asa arata acum treaba !!! jos este cuibul , urmeaza buretele pentru geamuri care l-am pus pe marginea cuibului , urmeaza folia , apoi buretele pentru parchet si podisorul cu ziare !!!
sper sa nu mai am probleme !!!
Fişiere ataşate
rsz_dscn2208.jpg
ves.lucian.zabrani

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR