Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

ce chit sa folosesc pentru stupi?

Mesajde Sănducu » 04 Apr 2014, 23:17

Buna,
Am 2 lazi vechi si vreau sa le repar si sa le revopsesc. Ce fel de chit ma sfatuiti sa folosesc pentru a repara crapaturile si nodurile? Anul trecut am mai "reparat" 2 lazi si prima oara am curatat vopseaua veche cu smirghelul, pe urma am folosit domusciuc(cred ca asa se numeste) pentru crapaturi si i-am vopsit cu vopsea pe baza de apa pentru stupi(2 straturi de vopsea).
Zilele trecute un vecin(tamplar de meserie) mi-a spus ca nu este foarte bun domusciucul.

Ce ma sfatuiti?

Multumesc,
Alex.
Sănducu

Re: ce chit sa folosesc pentru stupi?

Mesajde B-father » 04 Apr 2014, 23:43

eu bat petice de tabla peste noduri sau alte urdinise suplimentare
B-father

Mesajde glaliona » 05 Apr 2014, 07:33

Va rog un chit si pentru crapaturile lazilor :(
glaliona

Mesajde dicu.ion57 » 05 Apr 2014, 08:15

Chit pentru crapaturi pe oricare la-ti cumpra nu rezista intemperiilor ,doar un timp foarte scurt. Vara la calduri mari scindura se stringe ,iar chitul crapa ,iar iarna din acuza umezeli se dilata si iarasi crapa.Cea mai buna metoda este ce a spus colegul cu tabla este cea mai rezistenta si sigura.Am incercat si eu cu tot felul de chituri si nu am reusit decit sa pierd timp si bani dati pe chit.Dv hotariti.
dicu.ion57

Mesajde CATALIN » 05 Apr 2014, 08:16

aracet rumegus fin si (gletiera)spor ;)
In natura nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se transforma”
CATALIN

Mesajde comi » 05 Apr 2014, 12:12

Poti folosi un produs similar chitului auto pt lemn cred ca se gaseste in magazinele de profil. Pui chitul intaritorul mixezi bine astupi crapaturile si gaurile dai cu smirghel si vopsesti. Este foarte rezistent si ani de zile numai ai probleme
Daca lupul ti-a mancat un dusman asta nu inseamna ca lupul este prieten cu tine
comi

Mesajde TDI » 05 Apr 2014, 17:17

Stupii, lăzile stând în marea lor majoritate în ploaie, vânt, soare, ger - nu agreează prea bine niciun chit, înafară de aracet şi praf de şlaif, probabil agreează şi alte tipuri de chit dar doar până la o anumită dimensiune, 3 poate 4 mm maxim; tabla e expeditivă dar dacă se urmăreşte crearea unui aspect oarecum mai uniform, se poate încerca (eu am încercat cu succes, de obicei) folosirea unei pene de lemn inserată în crăpătură, adezivul folosit fiind aracet sau aracet cu praf de şlaif(cu cât calitatea aracetului va fi mai mare cu atât durabilitatea va fi mai mare). Curaţarea suprafeţelor de lipit e foarte utilă.
TDI

Mesajde nae » 05 Apr 2014, 17:31

Chit pentru crapaturi pe oricare la-ti cumpra nu rezista intemperiilor ,doar un timp foarte scurt. Vara la calduri mari scindura se stringe ,iar chitul crapa ,iar iarna din acuza umezeli se dilata si iarasi crapa.Cea mai buna metoda este...

-chituit cu .. ce vrei d-ta (chit pt lemn/chit AUTO/silicon acrilic = se vopseste/aracet+''praf'' de slaif...) vopsit INTERIOR -exterior sau parafinat .
Stiu, nu vrei interior ca nu-i bine /eco/samd - ''lemnul trebuie sa respire'' (polistirenul/poliuretanul !? )
nae

Mesajde comi » 05 Apr 2014, 23:16

[urlnew=][/urlnew] se numeste wood filler si este produs de firma Ronseal dar nu stiu daca se gaseste in Romania este excelent pt lemn
comi

Mesajde comi » 05 Apr 2014, 23:39

Mai multe detalii gasiti pe
www.ronseal.co.uk
Pt chit de lemn cautati la wood filler
Iar pt vopsea cauta ti la paint si gasiti vopsea gloss weatherproof care are garantie de 10 ani pt lemnul vopsit care este folosit afara(usi ,ferestre,si de ce nu si stupi)
Eu lucrez cu aceste produse si pot sa va spun ca sunt excelente pt lemnul din interior sau exterior.
Dar din pacate ca nu se gasesc si acasa in Romania am vazut acasa niste imitatii jalnice de vopsele pe care sincer nu le-as folosi nici pt cotetul la pasari .
comi

Mesajde Odey » 07 Apr 2014, 18:17

poti baga polistiren sau aracet + rumegus maruntit bine, cu chit nu are rost ca doar o sa va faceti nervi:)
Cadeeeeeeeeeeee!!!Da-te ma ca cade!!!
Odey

Mesajde GARFIELD » 07 Apr 2014, 20:33

Eu am folosit aracet si praf de slaif...si e ok ;) ..am reparat si curatat vreo 4 lazi....mai am 25 :D
GARFIELD

Mesajde gabi bee » 07 Apr 2014, 21:06

aracetul si praful de rumegus sau chitul ,merge numai la lazile noi cu rezultate bune ! la lazile vechi ce au fost vopsite sau revopsite nu prea se face priza buna oricat ai slefui si curata ! o varianta poate fi sa slefuiesti cat de cat zona , apoi incarci bine cu vaselina groasa ce are temperatura de topire cat mai ridicata dupa care aplici un peticel de tabla peste vaselina si nu mai are moarte ! daca stupul are nevoie de multe asemenea petice , ramane la latitudinea ta ce varianta alegi !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde comi » 07 Apr 2014, 21:45

Apropo sunt prea sarac ca sa ma carpesc
Si nu incerc sa fac bici din CEVA pt ca atunci cind va pocni sigur ma va stropi.
comi

Mesajde nae » 07 Apr 2014, 22:02

comi scrie:Apropo sunt prea sarac ca sa ma carpesc
Si nu incerc sa fac bici din CEVA pt ca atunci cind va pocni sigur ma va stropi.

Sfatul/viziunea ta e bun/buna dar nu-i universal/a .
Daca nu-l vopsesti interior/parafinezi CRAPA = tot la ''stropi '' ajungi - adica chit .
Salut.
nae

Mesajde comi » 08 Apr 2014, 00:14

Pt interior exista vopselele Eco friendly nu contin solventi VOCs herbicide insecticide nu provoaca alergie
Va pot face o lista intrreaga cu aceste produse pe baza de apa si firmele producatoare
Ca sa numai vorbim de vopselele de exterior ca gloss satinwood eggshells cu durabilitate de la 8 la 10 ani
Vopsesti o data nu in fiecare an stupii si 7-8-9 ani stai linistit la asta ma refeream ca sunt prea sarac ca sa ma carpesc
Referitor lavopsit este si aici o tehnologie
Pregatirea mat pt vopsit chituire smirgheluire astupare gaurilor crapaturilor
Vopsire
Primul strat -primer
Al doielea strat-undercoat
Al trielea strat-finish cu gloss satinwood eggshell
Nu se vopseste niciodata lemnul cu ,,lavabila,,pt ca lavabila este pt pereti si tavan si dupa un timp de 2-3 luni incepe sa se exfolieze(impusca mai pe romaneste) pt ca nu face priza cu lemnul
Pt stupi se foloseste vopsea pt lemn pe baza de apa sau ulei la alegere
Pt mai multe amanunte va stau la dispozitie aici pe forum
comi

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE