Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Culesul la Rapita: '12(1-14), '13(15-29), '14(29-...)

Mesajde manu8388 » 06 Apr 2014, 20:33

Am fost azi in recunoastere, am vazut cateva sute de ha de rapita, am identificat locatii unde au paznic, am discutat cu fermierul, cu proprietarul de la stana, de la iaz, totul ok. pe seara sunat si intrebat cu ce se stropeste, PROTEUS. citit pe net, identificat probleme mari, trecut la capigtoul zi pierduta, maine o luam de la capat., am nevoie de rame crescute pentru roii ce vreau sa ii fac, pana la urma cred ca e mult mai sigur sa cumpar zahar si sa fac sirop cu care sa cresc ramele:) va salut, cei care aveti alte posibilitati miere multa va doresc.
manu8388

Mesajde Badea Alin » 06 Apr 2014, 22:22

și eu am fost în recunoaștere, iar inginerul mi-a spus că a stropit cu Mavrik și Biscaya. A spus că o să mai stropească luni sau marți, dar nu am reținut exact cu ce. eu îi duc joi sau vineri. Oricum nu vor mai fi remanențe până când ajung eu. Dacă stropesc cu Mavrik, îmi fac un bine, substanța activă este tau-fluvalinat. Acum depinde ce concentrație foșosesc.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

Mesajde cristi_vidican » 07 Apr 2014, 09:12

Apropo de remanențe...
Anul acesta mi-am pus și eu problema mai serios.
tot stropind pomii, m-am familiarizat cu insecticidul sistemic.
E mai eficient pt că, odată absorbit în plantă, are o remanență de multe zile (peste 20).
În acest timp, el circulă prin plantă, în așa fel că atunci când dăunătorul înțeapă planta pt a se hrăni, trage și otrava letală.
Acum, dacă la gândacul moare când trage seva plantei, albina ce va face când va trage nectarul ei?
Chiar dacă nu va muri, o va lovi puternic la „ficat”

Rapița, o ispită parcă prea mare pe care s-o ratezi.
Anul acesta am fugit dintr-o zonă cu multă rapiță, într-alta cu mai puțină și mai la distanță de stupi.
Vom vedea!

Cel mai mare dușman al apiculturi azi e reprezentat de insecticide.
Primăvara le dăm o doză bună de insecticid de la pomi și de la rapiță.
Apoi, ca totul să se încheie cu succes, le mai trage o tură bună la FS.
Va urma o iarnă plină de nosemoză, continuată de o primăvară plină de flori, dar fără albine.

Recent a văzut o stupină compromisă de nosemoză.
Și mai știu și altele. pentru ei, anul acesta, cel puțin în prima lui parte, e pierdut.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde alt stupar » 07 Apr 2014, 09:38

Baieti, atentie la "ce spune fermierul".
A devenit la moda sa se laude ca stropeste cu Biscaia cand de fapt pe langa Biscaia asta in general se mai pune ceva.
Si acel ceva trecut sub tacere... poate fi mult mai urat !!!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde nae » 07 Apr 2014, 21:40

Ce atentie ?, e LOTERIE .
nae

Mesajde lucky5strike » 07 Apr 2014, 22:28

Petere -
Substanta activa Clasificare Formulare Numar certificat de omologare
lambda - cihalotrin 50 g/l N, Xn Suspensie de microcapsule 1812/ 04.12.1997

Pare mai putin periculos.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 07 Apr 2014, 22:46

Pentru cine nu stie, neonicotinoidele sunt insecticidele de ultima generatie. Sunt des folosite de cele doua companii de chimicale germane (Bayer si BASF), care fac majoritatea chimicalelor in UE, deci au piata insecticidelor in mana .

Pana acum au fost identificate ca fiind daunatoare 3 din ele : imidacloprid - tiametoxam - clotianidin. De fapt, imidaclopridul dat in samanta nu e periculos, in schimb, aplicat foliar (administrat pe frunza/floare) este foarte periculos. O lista generala cu insecticide care-l contin (nu stiu concentratia): Admire, Condifor, Gaucho, Premier, Premise, Provado, and Marathon. Din pacate, e cel mai utilizat la ora asta, din cate am inteles; l-am vazut si pe Proteus si pe Biscaya (concentratie dubla chiar).

Cand aflati ca se fac tratamente, ochii pe prospecte, sper sa nu patiti ce zicea Adrian! Cel mai grav e sa va prinda ziua tratamentului acolo... plecati urgent, nu aveti decat de castigat.

Parca anul trecut in Salaj sau Bihor a fost jale mare... balasbebe, s.a., pot confirma!

:roll:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde romin din serbia » 07 Apr 2014, 23:20

Buna seara.Anul acesta rapita,este foarte buna, a rasarit bine, a avut ploua cind sa samanat.Tulpina este mare si este plina de flori de sus pana jos.Rapita da miere si la temperaturi cita mai mici, insa daca bate vintu, nu da miere de loc.Jo mis la rapita de vreo 7 zile, vineri si astazi or fost zile fara vint si au adus ceva.In urmatorele zile,vremea nu o se fie pre buna pentru cules.Primul salcim la noi in Banat are se plece prin 20aprilie si din pacat, anul acesta, chiar ca rapita este superba, nu o sa am pre mare folos de la ea.Din satul de unde mis albinele mele, se vede in Rominia multa rapita.Anul trecut a fost mai aproape de mine.Vrani, varadia, mercina.Iar anul acesta se vede la Oravita ca este multa rapita.
romin din serbia

Mesajde 7Rame » 08 Apr 2014, 08:57

PROTEUS...
Cine mai da alte informatii, experiente. Tactici, reguli, recomandari.
Sa stiu, fac sau nu rapita anul asta...Sau plec la munte la pomi!!!
Multumesc
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde paul » 08 Apr 2014, 13:22

7Rame scrie:...Sau plec la munte la pomi!!!

La mine in zona de munte cresc brazi, fagi, stejari ... ;)
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 08 Apr 2014, 13:48

paul scrie:
7Rame scrie:...Sau plec la munte la pomi!!!

La mine in zona de munte cresc brazi, fagi, stejari ... ;)

Paule,expresia ,,la munte'' se refera la locuitorii de dincolo de Severin inspre nordul si vestul judetului
Severinul se afla intr-o deprsiune linga Dunare,iar inspre vest la 12 km se intra in Defileul Dunarii la PF1
iar inspre nord la doar 20 de km,la Ciresu de ex esti deja ,,la munte''....altitudine aprox 450-600m...
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde yokoz777 » 08 Apr 2014, 20:56

Daca agricultorul trateaza sola inainte inflorire de exemplu cu Biscaya si dupa o saptamana infloreste rapita mai prezinta un pericol?si mai am unu care acum o luna a dat cu Faster si rapita infloreste saptamana care vine..sa incerc la unul din lanuri sau sa stau acasa?
Un electrician îşi găseşte băieţaşul bandajat la un deget.
- Ce ai păţit?
- Am prins o albină care avea un capăt neizolat.
yokoz777

Mesajde Adi Hodis » 08 Apr 2014, 22:05

alt stupar scrie:Baieti, atentie la "ce spune fermierul".
A devenit la moda sa se laude ca stropeste cu Biscaia cand de fapt pe langa Biscaia asta in general se mai pune ceva.

Pina la acel ceva, uite ce scrie la detaliile produsului Biscaya ( ultima propozitie ).
http://www.compari.ro/insecticide-c3482 ... sului.html

Text
" Byscaya 240 OD poate fi utilizat fara restrictii in perioada infloririi. Apicultorii vor fi atentionati inainte de efectuarea tratamentului.
Timp de pauza: 30 de zile. "

Pauza 30 de zile ?.
Si atunci ce rost mai are afirmatia ca poate fi utilizat in perioada infloririi ?.
Mai ales daca se mareste cantitatea per ha ... cu toata avertizarea lor, cred ca e mai buna ... mutarea.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Florin Dobre » 08 Apr 2014, 22:45

E al doilea an in care ma risc la rapita.
Am gasit loc, am vorbit cu fermierul...va da cu Nurelle. :?
Cert e ca-s debusolat in privinta tratamentelor rapitei.

Cred ca nu exista tratament la rapita, care sa nu afecteze albina. Stiti vreunul?
Daca sunt facute sa omoare gandacul, gargarita ori viespea...are albina vre-o sansa?
Inteleg ca-s doua faze:
1. momentul stropirii care omoara tot ce misca.....nu duci stupii pana nu stropeste sau ii inchizi preventiv;
2. perioada de dupa stropire......ingestia plantei - de asta mi-e mie frica, fiindca efectul e pervers :(
Substanta patrunde in planta si la ingerare insecta moare. Nectarul si polenul sunt secretii ale plantei ajunsa deja coctail de substante simpatice...nu-i acelasi efectul?
Chiar sunt curios de substante si tratamente care nu afecteaza albinele pe moment si familia ulterior. :?

Rapita este o cultura importanta...dezvoltare si productie. N-as vrea s-o tai din meniu...decat sa fie clar ca-i musai.
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde nae » 08 Apr 2014, 22:54

Prietene , daca ''mergi '' cu UZINE nu-ti dai seama (1-2 rame de albina moarte nu se vad ) daca mergi cu ''lazi-lemn'' e bai, 5 albine moarte trag la cantar = SUNT STRESAT - sa merg -sa nu merg !?
Am ''facut '' rapita pe : Mavrik/ biscaia /decis -toate declarativ = am scos miere ; acum mi-e frica , am un echilibru fragil in stupina (LE) - o otravire imi mai trebuie si gata , plec in ''munti '' . :cry:
nae

Mesajde Badea Alin » 08 Apr 2014, 23:05

Adi Hodis scrie:
alt stupar scrie:Baieti, atentie la "ce spune fermierul".

Pina la acel ceva, uite ce scrie la detaliile produsului Biscaya ( ultima propozitie ).
http://www.compari.ro/insecticide-c3482 ... sului.html

Text
" Byscaya 240 OD poate fi utilizat fara restrictii in perioada infloririi. Apicultorii vor fi atentionati inainte de efectuarea tratamentului.
Timp de pauza: 30 de zile. "

Pauza 30 de zile ?.
Si atunci ce rost mai are afirmatia ca poate fi utilizat in perioada infloririi ?.
Mai ales daca se mareste cantitatea per ha ... cu toata avertizarea lor, cred ca e mai buna ... mutarea.

din câte am înțeles pauza de 30 de zile se referă la perioada dintre 2 stropiri consecutive, nu are legătură cu albina.
Unde ești nea`Gică, să ne lămurești ...
Badea Alin

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI