Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

albine otravite la rapita

Mesajde ionutgh » 11 Apr 2014, 18:01

[b][b][/b][/b]Buna ziua , urmaresc forumul de foarte mult timp , dar abia acum mi am facut cont din aceasta problema . azi am constatat o mortalitate foarte mare la urdinis , la cei puternici 2-3 pumni de albine moarte :!: , am aflat ca miercuri a fost ierbicidata rapita :cry: , din pacate destul de tarziu . vreau sa intreb ce pot face , ce masuri pot lua , si pot trage pe cineva la raspundere . care sunt pasii care trebuie urmati . va rog , poate sa am ajute cineva mai urgent ? :oops:
ionutgh

Re: albine otravite la rapita

Mesajde CristiTm » 11 Apr 2014, 18:03

Poti sa-i dai in judecata legal, ilegal poti face ce vrei tu. Pana atunci cred ca mai bine ai muta stupii.
CristiTm

Mesajde ionut vlv » 12 Apr 2014, 08:34

acum...depinde.daca esti pe tarlaua omului sau te-ai dus pentru rapita de pe tarlaua aia,si nu ai anuntat fermierul...trage-te pe tine la raspundere.s-au scris pe forum tone de informatie referitor la rapita si pesticide,ti-ai luat masurile preventive?daca albinele sunt pe vatra si locatia e anuntata la primarie,dsv etc ia calea legala.foto,medic veterinar,politie,primarie,avocat,proprietar cultura etc.
În dictatură, cineva te foloseşte cum vrea. În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
ionut vlv

Mesajde delorin I » 12 Apr 2014, 08:50

In principiu pentru intoxicare, daca erai in deplina legalitate, problele ar fi trebuit luate in 24 de ore de la constatare...altfel- se evapora! Va fi din ce in ce mai greu sa demonstrezi ca din cauza stropirilor!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde proapis13 » 12 Apr 2014, 09:01

Ai nevoie pentru analiza de ;
- 25 albine vii
- 25 albine moarte
- 1dcmp de fagure cu miere
- 1dcmp de fagurecu polen
- ordinul de deplasare in pastoral in care sa fie inscris nr de inregistrare a comunicarii la consiliul local al localitatii pe raza careia ai facut deplasare cu stampila si semnatura unui oficial de la primarie,
- carnetul de stupina vizat de catre medicul veterinar anterior datei de plecare in pastoral si completat la zi
- comunicarea,copie/original cu nr inregistrare al consiliului local prin care ai comunicat amplasarea stupinei pe raza localitatii

Cu actele de mai sus faci dovada ca te-ai deplasat legal la rapita si ai toate actele in regula
Pt instanta ai nevoie de cel putin un martor care sa depuna marturie ca in ziua respectiva au avut loc stropiri
si nu in ultimul rind un avocat bun,timp,bani si nervi de otel
bafta :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Dragos2006 » 12 Apr 2014, 10:00

Dacă nu ai respectat pașii din legea apiculturii in caz de vei face vreo reclamație , tu vei fi primul amendat.
Ajuta-l Doamne pe dusmanul meu !Da-i viata lunga sa asiste la succesul meu ...
Dragos2006

Mesajde manu8388 » 12 Apr 2014, 15:30

dragos nu speria omul ca si-asa e necajit.
manu8388

Mesajde Ioan Guist » 12 Apr 2014, 15:35

Pai ce sa si raspunzi?
Nu stii de unde e , unde sunt stupii, cu ce s-a "ierbicidat" etc etc.
Intrebarea e ...cu atat mai...greu de digerat fiinca deocamdata nu au inceput tratamentele la rapita.Ca cineva ierbicideaza trei canale si un drum, e ...alta discutie.
Ce sa raspunzi?? Cui? Daca dansul nu are interes mai mult decat un (1) mesaj, noi ce sa facem? Sa dam in bob?
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde MIHAI BALS » 12 Apr 2014, 21:24

ionutgh scrie:[b][b][/b][/b]Buna ziua , urmaresc forumul de foarte mult timp , dar abia acum mi am facut cont din aceasta problema . azi am constatat o mortalitate foarte mare la urdinis , la cei puternici 2-3 pumni de albine moarte :!: , am aflat ca miercuri a fost ierbicidata rapita :cry: , din pacate destul de tarziu . vreau sa intreb ce pot face , ce masuri pot lua , si pot trage pe cineva la raspundere . care sunt pasii care trebuie urmati . va rog , poate sa am ajute cineva mai urgent ? :oops:

pune ceva poze ca oricum ai nevoie de probe(sunt bune si pozele)!
din pacate multi pleaca la rapita pe barba lor.
prima data trebuie luata legatura cu fermierul si primaria(sau invers,daca ai relatii la primarie si da si mai bine!).
si AFLA(?!) dupa cateva zile ca a fost IERBICIDATA!
pai... paza nu ai?
apoi ierbicidul...e ierbicid,nu insecticid!
tara,tara,vrem apicultori!
MIHAI BALS

Mesajde amina » 20 Apr 2014, 16:33

este o regula simpla de convetuire intre apicultori si fermieri ,daca esti in apropiere de un lan de rapita sau de o livada ,e de la sine inteles ca trebuie sa ei legatura cu fermierul chiar sa-l rogi sa te anunte cand stropeste ca sa le inchizi este interesul tau ,cand il anunti si nu vrea e altceva actionezi legal dar crede-ma am atatia ani de cand merg pe campuri si cu vorba buna si chiar cu o atentie am rezolvat treburile in bine ,e usor sa reclami dar ce folos daca iti pierzi stupina,va doresc un an foarte bun
amina

Mesajde floreageorge » 28 Mai 2014, 01:04

MIHAI BALS scrie:
ionutgh scrie:[b][b][/b][/b]Buna ziua , urmaresc forumul de foarte mult timp , dar abia acum mi am facut cont din aceasta problema . azi am constatat o mortalitate foarte mare la urdinis , la cei puternici 2-3 pumni de albine moarte :!: , am aflat ca miercuri a fost ierbicidata rapita :cry: , din pacate destul de tarziu . vreau sa intreb ce pot face , ce masuri pot lua , si pot trage pe cineva la raspundere . care sunt pasii care trebuie urmati . va rog , poate sa am ajute cineva mai urgent ? :oops:

pune ceva poze ca oricum ai nevoie de probe(sunt bune si pozele)!
din pacate multi pleaca la rapita pe barba lor.
prima data trebuie luata legatura cu fermierul si primaria(sau invers,daca ai relatii la primarie si da si mai bine!).
si AFLA(?!) dupa cateva zile ca a fost IERBICIDATA!
pai... paza nu ai?
apoi ierbicidul...e ierbicid,nu insecticid!
tara,tara,vrem apicultori!

Pozele nu sunt acceptate ca probe de nici o instanță din România. Sora mea e in domeniul juridic așa ca nu vorbesc ca sa ma aflu in treaba. Daca ai depus la primarie actele pentru pastoral sau daca esti staționar si nu ai fost anuntat de catre primarie/consiliul local e vina lor. Chemi politia si cu 2 martori faci proces verbal de constatare. Vezi martorii sa nu fie rude de gradul I. Apoi chemi medicul veterinar sa ti recolteze probe de musca, sau te duci la el si iti da trimitere catre DSV stampilata si te delega pe tine sa iei probe si sa le ducia DSV. Cum zicea un coleg..25 albine vii/25 moarte. Gresit din nou. Iei un borcan de 800 gr si il umplii cu albine paralizate (nu moarte/uscate) iar cei de la laborator vor lua aleatoriu ce considera ei ca e mai bun pentru analiza. Eu m/am prezentat la DSV cu mai mult de 100 albine si au spus ca nu sunt de ajuns, sa aduc aproximativ un borcan de 800gr cu musca. Dupa ce primesti buletinul de analize in care scrie negru pe alb ca au fost intoxicate cu o substanță folosita la stropirea rapitei, iei buletinul de analize, il iei de urechi pe primar si ii soptesti asa: Domn' primar de legea 383/2013 cap II Art. 15 a-ti auzit? Asta daca ti ai depus actele si datele pentru pastoral. Daca nu..greseala ta.

In completarea afirmatia erbicid nu este egal cu insecticid. Total adevărat. Am prieten care are o asociatie agricola cu aprox 500ha arendate si mi-a spus cum sta treaba cu stropitul. Nu se foloseste doar o substanta, ci un coctail. Daca vine control el arata flacoanele (conforme UE). Nu se ia proba de planta. Iar substantele insecticide introduse in amestec dispar in 48h. Asta nu si in stup. Daca culegatoarea ti-a adus nectar toxic si matca se hraneste cu el, crucea si sicriul.
floreageorge

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE