Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Culesul la Rapita: '12(1-14), '13(15-29), '14(29-...)

Mesajde proapis13 » 04 Mai 2014, 09:58

Daca aveai aerisire pe fund poate ca nu aveai atata mortalitate :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde argeseanul » 04 Mai 2014, 10:06

10 lei/KG se plateste in momentul de fata la Arges.
argeseanul

Mesajde Stefan74 » 04 Mai 2014, 10:26

Am avut aerisire la spate 15/15, plus deasupra... Eu cred ca nu pot rezista 12,13 ore inchisi, pe caldura si asa populati, chiar daca le-am dat apa si am avut aerisire. :cry:
Stefan74

Mesajde Adi Hodis » 04 Mai 2014, 10:47

Stefan74 scrie:Si...ce am patit...
Dupa ce mi-a promis ca nu va stropi, m-am mutat langa lan. A venit dupa 4 zile si m-a anuntat ca .....stropeste!!!! Sa le tin inchise macar 6 ore ca substanta e periculoasa. Le-am tinut cu eforturi.Pe la ora 15 vine si zice ca s-a stricat elicopterul si stropeste a doua zi de dimineata. M-am jucat de-a inchis-deschisul, de-a stropitul cu apa etc. Inchid a doua zi, vine abia la 15,20, stropeste, le tin inchise pana seara(cele 6 ore) si .........esec total!!!!!!! Asta au patit stupii ce aveau 7,8 rame de puiet. :cry: :shock:
Si asta e doar albina din 5 stupi (aproape jumatate de sac menajer de 100 kg)
http://www.youtube.com/watch?v=oUIfrcnILDw
https://www.youtube.com/watch?v=fv7sDsCsAJo

Ca unul care a trecut prin asa ceva ( aici e povestea http://stuparitul.3xforum.ro/post/4642/ ... picultori/ ) pot sa afirm ca efectele sant dezastruoase. Nu se rezuma doar la albinele moarte ci se extinde si la productie, anul apicol este compromis. Productia include atit recolta/e de miere cat si anmultire/roi. Eu, in acel an am intrat in iarna cu familii mai putine decat la iesirea din iarna.
Rezultatul analizelor de laborator, a fost ... Nu prezinta urme de substanta ! ... adica Thiametoxan, administrata contrar instructiunilor, in plina floare si pe timp de zi. Macar daca ar fi dat-o seara, dupa ce nu mai zboara albinele.

Acum zic ca in viitor, decat sa ajungi la asa ceva, mai bine fara rapita. Dezvoltare se poate realiza si la o alta baza melifera, de ex. forestiera ... cel putin ramane stupina neafectata si cu posibilitati de productii.

Despagubiri ... de la Domnul. Cand e vorba de asa ceva, se arunca pisica dintr-o "gradina" in alta si realizezi ca defapt la paguba, se mai adauga si timp + bani irositi.
Dar la impozitare, alta-i calimara ... ca-n cantecul cela ... cand ajungi la greu, nu ti-i neam nici neamul tau. Cand ajungi la bine, toata lumea-i neam cu tine.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Stefan74 » 04 Mai 2014, 14:50

Adi Hodis scrie:
Stefan74 scrie:Si...ce am patit...
Dupa ce mi-a promis ca nu va stropi, m-am mutat langa lan. A venit dupa 4 zile si m-a anuntat ca .....stropeste!!!! Sa le tin inchise macar 6 ore ca substanta e periculoasa. Le-am tinut cu eforturi.Pe la ora 15 vine si zice ca s-a stricat elicopterul si stropeste a doua zi de dimineata. M-am jucat de-a inchis-deschisul, de-a stropitul cu apa etc. Inchid a doua zi, vine abia la 15,20, stropeste, le tin inchise pana seara(cele 6 ore) si .........esec total!!!!!!! Asta au patit stupii ce aveau 7,8 rame de puiet. :cry: :shock:
Si asta e doar albina din 5 stupi (aproape jumatate de sac menajer de 100 kg)
http://www.youtube.com/watch?v=oUIfrcnILDw
https://www.youtube.com/watch?v=fv7sDsCsAJo

Ca unul care a trecut prin asa ceva ( aici e povestea http://stuparitul.3xforum.ro/post/4642/ ... picultori/ ) pot sa afirm ca efectele sant dezastruoase. Nu se rezuma doar la albinele moarte ci se extinde si la productie, anul apicol este compromis. Productia include atit recolta/e de miere cat si anmultire/roi. Eu, in acel an am intrat in iarna cu familii mai putine decat la iesirea din iarna.
Rezultatul analizelor de laborator, a fost ... Nu prezinta urme de substanta ! ... adica Thiametoxan, administrata contrar instructiunilor, in plina floare si pe timp de zi. Macar daca ar fi dat-o seara, dupa ce nu mai zboara albinele.

Acum zic ca in viitor, decat sa ajungi la asa ceva, mai bine fara rapita. Dezvoltare se poate realiza si la o alta baza melifera, de ex. forestiera ... cel putin ramane stupina neafectata si cu posibilitati de productii.

Despagubiri ... de la Domnul. Cand e vorba de asa ceva, se arunca pisica dintr-o "gradina" in alta si realizezi ca defapt la paguba, se mai adauga si timp + bani irositi.
Dar la impozitare, alta-i calimara ... ca-n cantecul cela ... cand ajungi la greu, nu ti-i neam nici neamul tau. Cand ajungi la bine, toata lumea-i neam cu tine.

Asta e a patra oara cand patesc asa ceva. Macar in ceilalti ani era pe plan local si nu cheltuiam asa mult. La noi, in jud. Iasi, peste tot sunt culturi asa mari. Nu ai unde fugi. Am crezut ca dau in alta parte de oameni mai cinstiti, pentru ca in ceilalti ani nici nu am fost anuntati...Degeaba am chemat DSV, am trimis analize la Bucuresti( raspunsul a fost acelasi ca al dv.), am chemat politia, televiziunea, pe cei de la ACA ....DEGEABA!!!!! Politia si cei de la DSV s-au simtit jigniti ( cica ei nu sunt ,, gazari'' ca sa se pronunte....si au fost vreo 500 de stupi pe plan local. Anul asta am plecat in alta parte pe cheltuiala...Ti se rade in nas si ti se spune ca se regenereaza, ce conteaza o mana de gaze! Dar sunt nemultumit si de noi, apicultorii. Cand ne vom aduna, o zi comuna pt. toti apicultorii din tara, sa ni se auda glasul???? Doi, trei oameni si putina galagie pe plan local nu conteaza niciodata. Eu stiu ca si agricultorul trebuie sa traiasca, dar si noi. De ce nu se da o lege, astfel incat stropirile sa se faca doar noaptea? De ce nu suntem uniti, de ce nu ne spunem doleantele ? Asa e, aveti dreptate ,,cand ajungi la greu...''
Stefan74

Mesajde proapis13 » 04 Mai 2014, 16:35

Stefan74 scrie: De ce nu se da o lege, astfel incat stropirile sa se faca doar noaptea? De ce nu suntem uniti, de ce nu ne spunem doleantele ? Asa e, aveti dreptate ,,cand ajungi la greu...''

Lege este si are nr 383/2013 iar la art.9 scrie ;
ART. 9
Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să comunice autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.
La mica intelegere,cum a fost in cazul meu,la 48 de ore de la stropire ne-a chemat sa amplasam stupii :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde paul » 04 Mai 2014, 17:35

proapis13 scrie: Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să comunice autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.
La mica intelegere,cum a fost in cazul meu,la 48 de ore de la stropire ne-a chemat sa amplasam stupii :!:

Asta-i asa ca sa ne ascundem dupa deget ...
La mine s-a intamplat in felul urmator : fermierul a anuntat la primariile pe raza carora are rapita ca stropeste ... luni. Dupa ce le-am inchis de duminica seara, ma anunta ca stropeste ... marti sau miercuri ( la fel a reanuntat si la primarii); ma trezesc (la propriu) cu telefon joi dimineata pe 1 mai pe la ora 7.30 ca ... "stiti, am avut niste probleme tehnice si ... stropim azi". Mi-o sarit somnul instant si bineinteles ca ... am luat foc !!! Dupa parerea lor, eu trebuia sa tin albinele inchise de duminica pana vineri ??? Si bineinteles ca raspunsul a fost ..."noi ne-am facut datoria legala si am anuntat, cum procedati ... e treaba dumneavoastra "!!! :evil: Pana la urma am dat-o la pace, in particular, cu inginerul responsabil cu stropirea, ca s-o faca dupa ora 20 . Si asa o facut ...
Asa ca, lasati-o balta pe asta cu legalitatea si incercati sa va descurcati care cum puteti pe cont propriu !!!
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde proapis13 » 04 Mai 2014, 18:18

paul scrie:....Asa ca, lasati-o balta pe asta cu legalitatea si incercati sa va descurcati care cum puteti pe cont propriu !!!

Asta am scris si eu insa cu alte cuvinte
In fond si la urma urmei NU TE OBLIGA NIMENI sa te deplasezi cu stupii la rapita,iar daca o faci e pe propria raspundere
Una este sa o faci pe solele administarate de ferme si alta sa le duci acolo unde se cultiva pe baza de arenda sau comodat
De ce toti cultivatorii de rapita se codesc atunci cind e vorba despre un contract de polenizare :?:
Ai facut contract de polenizare cu clauze avantajoase de ambele parti si daca se intampla ceva esti asigurat
Pun pariu ca NIMENI de pe forum nu are un astfel de contract
Stiti ce mi s-a spus de la primaria pe raza careia am amplasat stupii la cultura de rapita ?????
Pe ei nu ii intereseaza ce se intampla acolo deoarece pamantul respectiv este al.......Mitropoliei Olteniei... :!:
Neplatind taxe si impozite la primarie nu-i intereseaza iar ca o curiozitate,nici nu au vrut sa auda de semnarea Ordinului de deplasare in pastoral... :shock:
proapis13

Mesajde Aurel1959 » 04 Mai 2014, 19:00

Paule, atunci legea pentru ce mai este buna? Cum ajuta apicultorul, pentru ca in preambulul ei zice ca e facuta in scopul de a ajuta si proteja? La fel si in statutul fiecarei asociatii de apicultori se prevede sprijin si protectie.
Totul pleaca de la aceasta lipsa de curaj din partea apicultorului,putere financiara scazuta si ambiguitate a legii.Cand apicultorii vor face front comun si asociatiile se vor implica serios in aceasta problema ,aceste cazuri fregvente se vor diminua.Pana atunci cel ce pierde este doar apicultorul.Inteleg ca sant situatii cad trebue sa existe o colaborare intre apicultor si fermier pentru ca obligatii au si unul si altul.Cu sigurana apicultorul se achita de ele pentru ca este primul interesat. Dar sant situatii cum am avut eu, cand a stropit rapita la 1,5 km.fara sa anunte pe nimeni.Cum demonstrez eu ca albina care a prinso in lan si a murit este din stupii mei si cum o pot evalua? Pe distanta de la lan la stupi a murit sigur alte albine, iar cele ce au murit la stupi nu reflecta pierderea. Si mai este ceva :dupa lege evaluarea pierderii sa mi-o faca primaria cu fermierul (art.15 pct.2) Asa ca oricum nu e bine nici cu legea nici cu "datul la pace" cand nu ai cu cine mai ales.
P.s. In cazul meu stupii au fost in gradina mea proprietate amplasati de ani de zile fara sa deranjej pe nimeni.
" In viata la toti li-e greu,dar nu la toti deodata si nu la toti la fel"
Aurel1959

Mesajde delorin I » 05 Mai 2014, 13:07

Intrebare! VAd ca in tara s-a cam terminat cu rapita- in zona Moldovei rapita este insa in plina inflorire! Saptamana trecuta insa nu prea au dat! Cert e ca toata lumea a mers in cateva locuri si au ramas sute de hectare alcatuite din parcele mici de rapita neacoperite! Ieri pe o distanta de zeci de km de parcele mici, in locuri unde nu cred ca a mai fost rapita pana acum, nu am vazut nici macar un pavilion! Exista anumite soiuri de rapita ce dau nectar? Exista un clasament sau a clasificare a acestora? Sau nectarul de rapita este strict conditionat de criteriile pedoclimatice?
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde paul » 05 Mai 2014, 13:37

delorin I scrie: Sau nectarul de rapita este strict conditionat de criteriile pedoclimatice?

In principiu, cam ... da !
Cica ar fi mai melifer acel soi de rapita cu paiul subtire, habar n-am cum se numeste, dar eu cred ca cei care au facut aceasta observatie au beneficiat de niste conditii optime d.p.v. pedoclimatic !
Caracterul fara inteligenta poate mult.Inteligenta fara caracter nu poate nimic !
paul

Mesajde delorin I » 05 Mai 2014, 14:01

Ma gandeam sa caut un catalog cu soiuri de rapita...si data viitoare sa intreb direct- ce soi ati cultivat! Anul asta stiu ca acolo unde sunt au fost cultivate 3 soiuri pe 100 de hectare! Unul dintre ele pe o suprafata mica - foarte vizitat din ce am vazut, are frunzisul asemanator cu salata verde- extrem de bogat! Dar- zona BAcaului este clasificata dupa hartile apicole vechi ca fiind in zona 3, dupa altii si harti mai noi in zona 5! DEci din punct de vedere pedoclimatic- avem un handicap si nu ne vom compara niciodata cu Valcea sau Braila! Oricum ca experienta- interesanta cultura! Nu am auzit pana acum de folosirea de inhibitori de crestere ca planta sa ramana pitica iar spicul floral si de samanta sa se faca mare...E jale cu chimizarea!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde delorin I » 05 Mai 2014, 14:06

Chestia e ca nu se gasesc decat reclame de genul asta- http://www.kws.ro/aw/KWS/romania/PRODUSE/rapi_355_259_/~dscb/Hibrizi_si_soiuri_de_Rapi_355_259_/
http://www.caussade-semences.ro/web/Opinii-fermieri/Opinii-privind-hibrizii-si-soiurile-de-rapita-289
Unde am putea gasi un ghid profesionist in care sa gasim ce ne intrereseaza ca apicultori si nu doar sufletul comertului?
O sa caut si in engleza, dar fara sa stim despre soiuri adaptate si crescute in Romania, demersul este inutil! Are cineva idee sau putem defini cat de cat soiurile de rapita melifere?
Deja am impresia ca la capitolul rapita- cate bordeie tot atatea obiceie...am dat peste alti hibrizi-
-RAPITA

ELVIS
ES HYDROMEL
OLANO
ES ALIAS
ES BETTY
ES SAPHIR
ES ARTIST
In afara de descrieri de productivitate, nimic de interes apicol!

(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde 7Rame » 09 Mai 2014, 10:11

Lege este si are nr 383/2013 iar la art.9 scrie ;
ART. 9
Apicultorii care amplasează stupine în pastoral sau la iernat sunt obligaţi să comunice autorităţilor administraţiei publice locale în a căror rază teritorială se află locul, perioada, numărul familiilor de albine, precum şi adresa deţinătorului de stupi, asigurând evidenţa acestora, dar şi protecţia familiilor de albine împotriva tratamentelor fitosanitare.
La mica intelegere,cum a fost in cazul meu,la 48 de ore de la stropire ne-a chemat sa amplasam stupii :!:[/quote]

Hai sa vi-o spun si pe asta, legat de cakata asta de lege: s-a intamplat sa am control exact cand eram la rapita, pt proiect. Si fiind in pastoral, cica, era musai sa am facuta comunicarea la primarie. Dupa lupte "seculare" cu namoale interminabile, ajung la primarie, fac comunicarea, iau nr de inregistrare, stampila etc, stiti si voi. Bun... Scapam de stropit pe rapita, si se aude ca se stropeste contra omizii paroase, din avion. Din alte surse, nu de la primarie. Pregatiti, am inchis stupinile, vreo 800 de stupi, a trecut ala cu avionul, am dat drumul etc... A doua zi, ce sa vezi?.. iar trece ala cu avionul, dar noi cu stupii deschisi!!!! Peste noi, razant la 200 de metri, sa zic 300. Delir!!! Am si film, dar nu pot sa-l incarc acum.

Acuma, o iau invers. Cine m-a anuntat de la primarie? Am lasat si nr de telefon si adresa de mail. De ce se mai fac formalitatile aistea? Da, o sa ziceti ca e un caz izolat, ca primaria dormea dupa mini-vacanta de Paste. Dar eu daca ramaneam fara stupi? Pe cine durea si unde?.. Aiurea, in tara asta toate merg aiurea, independent, nici o legatura intre lucruri, descentralizat, cum se mai folosea in anii 90". Nimik nu mai e legat cu nimik, e un haos total. Scapa cine poate
Albina poate trai si fara noi. Noi fara ea...nu!!
7Rame

Mesajde TDI » 09 Mai 2014, 10:23

1.5 ieri la cantar. Total la rapiţă aprox 8. Salcâmul mai are.
TDI

Mesajde paul » 09 Mai 2014, 11:16

TDI scrie:1.5 ieri la cantar. Total la rapiţă aprox 8. Salcâmul mai are.

Cam cat apreciezi ca mai dureaza rapita in zona ta ??? In zona mea, cam o saptamana !
Cand crezi ca se deschide salcamul si daca nu-i secret, in ce zona-i duci ??? Te intreb doar ca sa pot sa apreciez momentul infloririi in zona mea ! Poti sa-mi spui pe privat (daca vrei) !
paul

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI