de delorin I » 05 Mai 2014, 11:27
Hristos a inviat! Cum in ultima vreme am facut APICULTURA nu am mai avut timp de forum! Abia daca am reusit sa il rasfoiesc de vreo 2 ori!
Experimentul delon!
Una din cele 2 cutii a ramas fara matca! Evident matca s-a imperechiat prea putin si in ultima faza a ouat trantori! Am desfiintat-o! In cealalta cutie, a carui parinte este colegul nostru Mybees am fost uimit sa vad o familie frumosa care in conditii de lipsa de stimulare- nici macar la capac pana acum vreo 4 zile, au construit cam 3/4 din faguri! Cutiuta asta, cu faguri ei naturali- desi se spune - nu cutia face mierea, a permis totusi o buna iernare! NU am indraznit sa dau un al doilea corp gandind-ma la furtisag! (Care oricum cred ca s-a manifestat acolo cel putin intr-o forma linistita!) Probabil ca e vremea deoarece am zarit in partea de jos al unui fagure central o cescuta...
Evaluarea acestui debut de an apicol in depresiunea montana Comanesti!
Acesta a doua primavara apicola pentru mine, este total diferita de cea de anul trecut! Daca anul trecut la fructiferi am avut rame cladite frumos si pline cu miere in coronita ce asteaptau matca sa oua - nou fiind fagurele, anul acesta au cel mult cateva cornite cu miere iar matcile au tendinta de a oua central de sus pana jos, cate 4-5 faguri si de a umple fiecare celula din care a eclozat ceva puiet. Lipseste aproape cu desavarsire ouatul compact si masiv, albinele fiind extrem de rezervare in a largi cuibul desi am adaugat rame in ideea valorificarii culesului de rapita! Dupa o saptamana de rapita, intrarile au fost extrem de slabe cel putin pana sambata! UN stupar din partea superioara a amplasamentului vorbea de intrari de maxim un kilogram pe zi! Oricum exista mult polen si pastura! Evident nu am preparat familiile asa cum ar fi trebuit din... ZGARCENIE! In schimb in ultimele 2 zile, pe vatra de acasa, desi am urdinis redus, cele cateva roiuri ramase- cu albine si puiet pe 2 sau 3 rame, au trecut printr-o noua serie de furtisag din vecini! Inca 3 au fost exterminate! Cred ca nu mai exista cules, marul este cam trecut, papadia nu stiu cat poate sa dea si oricum si ea este pe trecute, cel putin ca prima faza de inflorire, doar ceva flori la marginile padurii de sus ar mai putea aduce un plus! ! Desi baza melifera s-a usurat prin plecarea masiva in pastoral, se pare ca inca sunt prea multe albine ramase acasa! Mierea intrata pana acum, este aproape zero de la fructiferi...temperaturile fiind sub cele 22 de grade necesare pentru ca acesti arbori sa produca nectar! Spor va doresc!
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!
“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)