Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

rama mucegaita

Mesajde pin » 05 Noi 2011, 19:12

Am si eu o problema. Cand am restrans cuibul am scos o rama necapacita si am depozitat-o pe balcon (la bloc). Azi am vrut s-o bag in stup si am constatat ca e mucegaita. Ce sa fac?

Multumesc.
pin

Re: rama mucegaita

Mesajde mibu » 05 Noi 2011, 19:44

daca e mucegaita foarte tare nu prea mai ce... la topit si acolo se va separa !
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde pin » 05 Noi 2011, 19:49

E putin gri. O sa fac o poza.

Cu mierea ce fac?
pin

Mesajde gica » 05 Noi 2011, 19:53

pune poza ca e ceva neclar.
gica

Mesajde pin » 05 Noi 2011, 20:15

Am pozat ambele fete si un zoom pentru detaliu.
Fişiere ataşate
IMG_2551.jpg
pin

Mesajde Dila Daniel » 05 Noi 2011, 20:34

rama (fagurele)trebuia topita indiferent daca era sau nu mucegaita.E prea obosita...
Inainte de asta,descapaceste-o si da-o dupa diafragma asa cum este.
Eu unul asa asi face.
Nu sunt perfect dar sunt eu insumi...si sunt mandru de asta!
Cu stima D.D.
Dila Daniel

Mesajde gica » 05 Noi 2011, 21:19

1.Rama nu-i de concurs
2.Are max. 3 ani
3.Daca ai rame suficienre fa ce zice DD
4.Daca nu ai mai tine 2-3 ani
Cat despre mucegai nu are nici pe dracu.Sunt peste 200 000 de de tipuri de mucegaiuri.Si lista nu e inchisa.
Sa vedem ce mai zic colegii.
gica

Mesajde pin » 05 Noi 2011, 21:26

Va multumesc pentru raspunsuri. Am scos-o tocmai in ideea de a renunta la ea. Intre timp s-a colorat putin in gri pe margini si pe zona capacita. Dupa diafragma (folie) am doar doua locuri si mi-e frica sa pun doua rame "negre" sa nu faca ghemul pe ele. Cea pe care o am lasata acolo au curatat-o doar pe o parte (cea dinspre cuib). Azi am intors-o cu fata curatata spre exterior si sper s-o goleasca ca s-o bag si pe asta.
pin

Mesajde genutzu » 05 Noi 2011, 21:32

Rama nu este mucegaita. Ceara daca nu este in cuibul albinelor la rece brumeaza. face un fel de bruma care se observa pe rama in special in zona capacita. Ce o sa faci tu cu rame te priveste, acea rama contine si miere necapacita care trage umiditate si nu va fi f bine sa o tii pe balcon. trebuie depozitata in loc f uscat, Cred ca nu e rau sa o pui chiar dupa diafragma daca ai funduri AV.
genutzu

Mesajde cristi_vidican » 05 Noi 2011, 21:43

Daca o pui dupa diafragma, sa o pui mai departata de cuib, cat mai departata. Eu am avut, nu o data, surpriza ca o parte din ghem sa migreze acolo si sa-l prinda iarna acolo.
Zilele aceastea m-am uitat si la unii stupi, la care aveam folia culcata dupa ultima rama a ghemului, iar dupa folie mai erau 2-3 rame, la unii stupi aveam multe albine pe ramele din afara ghemului, care nu erau acolo dupa miere, ci acolo planuiau sa ierneze. Asa ca am scuturat acele rame si le-am depozitat in alta parte.
Asadar, mare grija la ramele dupa diafragma.
Cristi Vidican
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 05 Noi 2011, 22:49

cristi_vidican scrie:Daca o pui dupa diafragma, sa o pui mai departata de cuib, cat mai departata. Eu am avut, nu o data, surpriza ca o parte din ghem sa migreze acolo si sa-l prinda iarna acolo.

Indiferent de cum arata si nu arata rau e doar brumata,o pui dupa diafragma
garantat albinele v-or cara in cuib doar mierea capacita - daca ai folie peste tot cuibul
daca nu,la primavara cu primele zboruri o ataca ele

Parinte,
NICIODATA albina nu migreaza dupa diafragama sa faca ghem acolo DACA are de mancare in cuib
In cel mai rau caz merge si cara mancare de acolo dar NU ramane acolo;e ilogic
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde pin » 05 Noi 2011, 23:12

proapis13 scrie:Indiferent de cum arata si nu arata rau e doar brumata,o pui dupa diafragma
garantat albinele v-or cara in cuib doar mierea capacita - daca ai folie peste tot cuibul
daca nu,la primavara cu primele zboruri o ataca ele

Vor cara doar mierea capacita? Eu credeam ca trebuie s-o descapacesc ca s-o care.

Am o folie peste cuib lasata in jos dupa ultima rama ( a 8-a) si inca o folie sub podisor.
pin

Mesajde genutzu » 06 Noi 2011, 09:38

Proapis a scris
,,Parinte,
NICIODATA albina nu migreaza dupa diafragama sa faca ghem acolo DACA are de mancare in cuib
In cel mai rau caz merge si cara mancare de acolo dar NU ramane acolo;e ilogic
salve :D"

Nu este adevarat ce zici tu. chiar daca pare ilogic albinele prefera pentru iernare ramele negre si care au multe celule goale adica o suprafata cat mai mare fara miere. Asa le este mai cald com[parativ cu ramele care au miere capacita. Dar............daca ai o diafragma sunt sanse mici ca ele sa treaca dincolo daca ai numai o rama de acest fel. Daca ai avea mai multe rame goale exista aceasta posibilitate si numai in acele zone unde temperatura o permite. Acum deja ghemele de iernare sunt bine formate si la locuul lor deci pericol de mutare a ghemului aproape nul
genutzu

Mesajde gica » 06 Noi 2011, 10:03

Culmea este ca aveti dreptate amandoi.Numai ca instinctul albinei este altul ca ea nu gandeste.
Iar voi scoateti in evidenta cazuri particulare.Sunteti versati asa ca sigur acceptati si varianta celuilalt.
gica

Mesajde alexandrucucu » 06 Noi 2011, 11:04

Daca bagi mai multe rame dupa diafragma formezi un cuib mai mic . Dupa diafragma de regula pui o singura rama la jumatatea distantei dintre diafragma si perete.
alexandrucucu

Mesajde pin » 06 Noi 2011, 17:50

Vreau sa va intreb ceva. Pe rama de dupa diafragma albinele erau cu fundul arcuit in sus si mi s-a parut ca era si acul putin scos (sau asa o fi el dar nu l-am vazut eu pana acum). Ce semnificatie are pozitia asta?
pin

Următorul

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR