catalin_CJ scrie:Multumesc domnu Hodis inca o intrebare daca mi se permite. Vreau sa mut familiile circa 1km sa ajunga la salcim mai usor au de zburat de la vatra mea peste un deal de vreo 250 m foarte abrupt are rost sa le mut sau ajung si singure acolo?
Cu placere Catalin dar sa stii ca raspunsul a fost strict la intrebarea pusa, desi sint multe alte conditii de stiut si de care va depinde recolta mierii de salcam.
Stiam ca va urma si alta intrebare si ca vor mai fi ... chestie obisnuita incepatorilor.
Pentru a pastra tema topicului, de preferat este sa nu deviem la alte subiecte. Exista alte topicuri specifice.
In alta ordine de idei, iti recomand sa parcurgi teoria apicola incepand de la A ... la Z. Este foarte utila, vei gasi raspunsul la multe alte intrebari. Straduieste-te, fa-ti timp si invata din carti, net, reviste ... si dupa ce vei stapani apicultura, atunci sa-mi multumesti ... va fi dupa un real folos.
Asa, o intrebare - un raspuns ... e prea putin.
Acum, la intrebarea curenta raspunsul este NU.
Se duc singure acolo si asa cum ti s-a mai raspuns ... o sa vina culegatoarele inapoi. Muncesti ca sa le incurci, rau.
Albinele cauta nectar in raza de 3 km a vetrei. Daca au sursa mai aproape, de ex. cazul tau, 1 km, nu se duc mai departe. Exploateaza acel masiv/sursa.
In conditii de lipsa surse de nectar, pot chiar sa depaseasca raza de 3 km, dar pe masura ce distanta creste de la 300 m de vatra, nectarul adus in stup se diminueaza. De la distanta de 3 km, diminuarea este de pina la 70 %. La aceasta se adauga si timpul alocat parcurgerii distantei, dus si intors.
Asadar, distanta mare este ineficienta din doua cauze, care au ca rezultat recolta mica, cu uzura mare a albinelor.
Ref. la uzura, albina nu e proasta ... intotdeauna alege cale cea mai usoara de a munci. Adica, prefera sa zboare orizontal, sa ocoleasca dealul decat sa-l treaca, mai ales la intoarcere cand e plina "galeata".
In caz contrar ... trec dealul, ca sint obligate.
Acestea fiind "spuse" ... nu mai abordam alte cele, da ?.
Cu bine.