Prima pagină DIVERSE IN APICULTURA BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI

In aceasta sectiune se poarta discutii despre baza melifera existenta in Romania . Poze si informatii despre plante , arbustii si arbori cu potential melifer.
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Rapita 2012

Mesajde ves.lucian.zabrani » 25 Oct 2011, 20:34

sigur ca nu-i relevant !!! interesant a fost unde am gasit-o !!! pe marginea drumului !!!
Sa traim cu si in HRISTOS , singura noastra bucurie si nadejde neinselatoare !!!
Se poate trai fara sa ai albine !!! DAR CE ROST ARE ???
Nu-mi pare rau ca ma inteapa albina !!! Imi pare rau ca moare dupa ce ma inteapa !!!
ves.lucian.zabrani

Mesajde LUCK76 » 03 Noi 2011, 22:28

DA sigur erte de pe marginea drumului si mai era atacata si de insecte
LUCK76

Mesajde adycnst » 04 Noi 2011, 09:39

fata de anul trecut nici jumatate!!! :ugeek: deci ne-am lins pe bot!
adycnst

Mesajde stroe » 04 Noi 2011, 20:11

E mult spus jumatate. Prea mult.
Rapita a fost semanta putina, a rasarit si mai putina iar pana da inghetul trebuie sa se dezvolte suficient pentru a intra bine in iarna.
In 2011 mergeai printre lanuri de rapita si te imbata mirosul, in 2012 nu va fi cazul. O sa fie ceva totusi si cativa norocosi .
stroe

Mesajde alt stupar » 04 Noi 2011, 20:48

stiti bancul acela cu morala... ca nu oricine te baga in rahat iti vrea raul si viceversa...
asa si cu rapita, pierzi un prim cules interesant, castigi oarecare liniste.
Citand un coleg destul de "umblat" prin lanuri de aprilie, cica din 5 ani de pastoral la rapita, imposibil sa nu ti-o furi macar odata. Rau de tot!

Cui i-e dor de "marea galbena" spre reamintire:
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde horia_ch » 04 Noi 2011, 20:53

alt stupar scrie:Cui i-e dor de "marea galbena" spre reamintire:

Mă, da' cu ce stropeşte ăla???
Sper că e o metodă de irigaţie, şi-atât!!! :evil: :evil: :evil:
קֹהֶלֶת 3:11,12
horia_ch

Mesajde stroe » 04 Noi 2011, 22:04

Daca nu o sa fie rapita poate scapam de intepaturi ca parca dau dracii in ele cat e rapita inflorita. :P
stroe

Mesajde lucky5strike » 04 Noi 2011, 22:46

Las' ca au fost ani si mai grei.

Se facea foamea cu familii bune la botul lanului. Cand e cald, e bine la rapita, cand nu, mai bine lipsa...

Anul asta, in zona mea nu s-a pus rapita nici 10% fata de anii trecuti... Cred ca multi vor sta pe vatra la crescut puiet.

Nu e cazul sa ne stresam, doar salcamul da tonul la un an bun.

:lol:
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde LUCK76 » 05 Noi 2011, 23:14

IMI pare rau ca nu pot pune poze cu rapita care la ora actuala acopara tot pamantul. rapita va fi acolo doar unde sa irigat cu simt de raspundere. agronomii vor pute sa-si rezerve dreptul de a primi anumiti apicultorii cu care sa lucreze
LUCK76

Mesajde Ioan Guist » 06 Noi 2011, 09:12

LUCK76 scrie: agronomii vor pute sa-si rezerve dreptul de a primi anumiti apicultorii cu care sa lucreze

Da...da ...sigur,Agronomii de care vorbiti, au dreptul sa-si caute apicultori pe care sa-i plateasca pentru polenizare, si sa asigure stuparu ca nu-i omoara albinele.
Procesatorii nu au miscat mierea din cauza contnutului de OMG.Principalul vinovat fiind polenul si nectarul de rapita modificata genetic din salcam.Asca ca ...inghesuiala va fi scazuta.Vor ramane doar o parte din apicultori.Cei cu stupii buni de... dezvoltat.
La aceasta ora, nu am nici-un interes pe rapita.Personal (suntem o gramada) ne-am furat-o prea mult(3 din 5 ani am fost stropiti direct in fatza) ca sa mai avem interes pe rapita.Treaba cu OMG-ul a pus capac.
Decat sa raman cu salcamul in curte ca nu-l ia nimeni ,doar la pret de miere industriala adica sub un euro,sau sa stau cu frica in san ca nenea agronomul se cearta cu muerea seara si.... dimineata da cu sistemic,cu funcicid,cu insecticid,cu fraternicid,cu mucicin si frecmosin,(chestiuni ce se regasesc in stupi tot anul) ...nu mai bine -mi vad eu de stupina la o padurice...cinstita??

Agronomul din Romania, nu da doi lei pe apicultor.Inca o data.Agronomul din Romania nu da doi lei pe apicultor!!
Domnule LUCK76, stim ca aveti culturi in insula mare .Nu trebuie sa incercati sa ne convingeti pe noi apicultorii ca suntem ...legati de agricultura, ca suntem la mana agronomilor.Stim asta.Trebuie sa-i convingeti pe colegii din agricultura si pomicultura de ...existenta albinei si fragilitatea ei.Ei la problema asta sunt cu carente MARI.

Rapitzu din Baia mica.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde gica » 06 Noi 2011, 10:36

Lucki76,am vrut sa-ti raspund aseara asa:
- mai agronomule,vezi ca-s mai multe piei de miel decat de oaie batrana
Si te lasam in pace.
A scris Ioan Guist la concret.
Stuparii au alternativa,decat un castig otravit si cu paguba mare mai bine un castig curat
Agronomii au si ei alternativa fara albine si cu 40% recolta minus sau sa plateasca.
Asa ca vezi la pieile alea de am scris de ele.
Iti zice asta unul care nu a mai fost la rapita din 1988.Si pe atunci nu era modificata genetic.Dar dracu stie ca mierea de salcam avea miros de varza murata stricata si am avut probleme la vanzare.Plus cristalizarea.
gica

Mesajde janese » 06 Noi 2011, 11:34

e unu de prin cisnadioara...care au doi ani...zicea...trebui sa privim spre rapitza si sa devina un cules principal..ca floarea se vede ca ne cam lasa...si acuuuu...ce vazui???...ca acelasi cisnadian...huleshte rapitza...ca vezi doamne se vor duce la rapitza doar cei care au stupii slabi!!!!
ma sib ianule...dar cei care s-au axat pe roi si vor sa vanda.....sa se duca la rapitza sau nu!!!??????
intreaba...janese...rapitzeanu..... acu in delema!!!!
janese

Mesajde Adi Hodis » 06 Noi 2011, 12:38

Zic si eu ... cu gust amar, inca.
Mi-am luat-o RAU in freza din partea a 2 fermieri ...
- cu floarea soarelui ... ciuciu cules in doua veri.
- cu rapitza ... otravit albinele la toti din loc. totalizand peste 500 de fam. ... progresul s-a transformat in iernare cu MINUS nr. familii de albine.
Acum OMG ... alta craca taiata de sub picioare ... asa ca trebuie sa punem piciorul pe alte craci, departe de culturi d´astea.

Alooo domniilor vostre mari !!!
Va " multumim pentru fructuoasele colaborari " :evil:

Aviz doritorilor de fructificare rapitza ... personal prefer sa NU CUMPAR material biologic care s-a dezvoltat acolo ... imi compromite recolta de la salcam si a stupinei actuale.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Bambucha » 06 Noi 2011, 12:49

Culturile tehnice sunt in general stropite de le ia ameteala! Si in vest sunt mari probleme, pamantul colcaie de chimicale si se pare ca spre asta ne indreptam si noi, atata timp cat se plateste bine pe tona de rapita la export; din pacate albinele nu mai au loc in ecuatia asta.
Ce am putea pune in loc intre fructiferi si salcam, ca pana la urma se va termina si sarabanda cu materialul biologic. Multi privesc doar pe termen scurt :(
Buy E.U.
Bambucha

Mesajde Ioan Guist » 06 Noi 2011, 13:44

janese scrie:e unu de prin cisnadioara...care au doi ani...zicea...trebui sa privim spre rapitza si sa devina un cules principal..ca floarea se vede ca ne cam lasa...si acuuuu...ce vazui???...ca acelasi cisnadian...huleshte rapitza...ca vezi doamne se vor duce la rapitza doar cei care au stupii slabi!!!!
ma sib ianule...dar cei care s-au axat pe roi si vor sa vanda.....sa se duca la rapitza sau nu!!!??????
intreaba...janese...rapitzeanu..... acu in delema!!!!

Da ma recunosc.Am fost la rapita si am scos miere.Da , am bagat bani in buzunar.Astazi insa, sunt in masura sa scriu ca am gresit.Per total nu e bine.
Repet.Problema data de prezenta OMG in miere , a pus capac.
Nu zic decat atat.Nu mai merg.Remanenta substantelor toxice din nectar si mai ales polen , lasa urme adanci in familia de albine, pe tot anul.
De vina nu sunt eu.Eu am fost la rapita cu stupi de cules.Am cautat agronomul la el acasa.La el la birou,pe teren, peste tot.Am lasat telefoane, am rugat, am insistat, am facut plecaciuni sa nu se stropeasca cu ce nu trebuie, am dat miere si o cafea si o atentie si ..."va rog poftiti pe la noi la stupina" si tata alea.
Va invit pe fiecare sa faceti ce credeti ca vi se potriveste.
Nu-mi permit luxu' sa fiu ...pesimist ! .
Ioan Guist

Mesajde proapi » 06 Noi 2011, 14:45

Si cand te gandesti ca multe persoane accepta plantele modificate genetic, inclusiv academicieni.
Ce se mai spune de rapita modificata:
Cercetatorii au transferat rapitei o gena care-i permite sa reziste la un anumit pesticid. Gena este prelevata de la o bacterie care are capacitatea de a rezista la pesticide. Cand se trateaza cultura de rapita cu pesticide, aceasta distruge majoritatea insectelor nefolositoare fara a omori rapita modificata genetic. Avantajul vine din faptul ca agricultorul poate cultiva mai multa rapita pentru ca ii este mai usor sa combata insectele daunatoare si poate intr-o oarecare masura sa protejeze mediul facand tratamente mai putine. Inconvenientele vin din faptul ca genele rapitei modificate genetic pot fi transmise insectelor daunatoare care devin apoi rezistente la tratamentele cu insecticide, dar si ca rapita poate poleniza buruieni care se gasesc in campurile de rapita si atunci cand polenizarea rapitei are loc, genele sunt transmise si buruienilor care devin apoi rezistente la pesticide.
Cercetatorii austrieci au observat la un studiu facut pe sase esantioane, ca polenul modificat genetic transportat de vant a fost gasit la o distanta de 450 de Km in cazul a doua esantioane, pe cand la o distanta de 4,5 Km polenul modificat genetic si transportat de albine a fost gasit in toate cele sase esantioane.
proapi

AnteriorUrmătorul

Înapoi la BAZA MELIFERA - PLANTE , ARBUSTI , ARBORI