Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Albinel » 17 Iun 2014, 08:55

ignatov andrei scrie:Salut Albinel!

Nu va mai intepati, fratilor!

Stuparul adevarat extrage miere si din piatra seaca, iar albina, aduce si intr-o ciubota, doar sa aiba de unde!

Salutari cu RESPECT TOTAL Andrei !!
nu intep ,vad ca ltii incearca sa o faca ..imi stii firea ,dar nu pot fi de acord cu ceea ce sustin ..(aberatii in opinia mea )sau cu limbajul unora .accept idei chiar si de la incepatori ..dar cred ca trebuiesc dezbatute ..
-NU stupul face miere ..ci albina si nu singura ci AJUTATA de stupar .
-NU stupul opreste roirea ...ci omul..

-stii Andrei ...cu ani in urma nu aveam cutiile necesare iar "fabrica de albine" producea si producea ..as fi fost multumit cu orice stup fie el si din coaja de k....,sau orice alt material...
pentru mine ..doar atat ramane valabil ..
-"albina CAT CUPRINDE..ca restul vine de la sine.." desigur ca trebuieste sa ma tin cu munca si ciubotica dupa ea .. ;)
Domne ajuta tuturor si vreme buna la tei !!
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde proapis13 » 17 Iun 2014, 09:02

Trantorul@ scrie:Fiti antena la ce scriu io acum si DADANT ii mai lat si lung vor fi jos mult mai multe albine sa opreasca curentii si sa .... in al doilea corp nu prea are puiet .... deci un numar de x + Y albine vor mentine microclimatul in stupul Dadant la cules mai putine !

Stup Dadant 2 corpuri 1/1 reductor la urdinis pus face barba de la ora 10 , scot reductorul pe toata latimea ( are inaltimea de 2 cm) albina nu mai sta una in barba sta ciorchine in stup la intrare sa blocheze curentii de aer ..... ( nu vrea sa roiasca!)
Alt stup pe rama mica identic doar ca mai ramane si ceva albina in barba .... (nici asta nu vrea sa roiasca)

Trintore,nu are logica ce scrii tu unde am subliniat cu albastru
Cind vorbesti de fam de albine inseamna ca e vba despre fam puternice nu ragalii
O familie se dezvolta atat pe verticala cat si pe orizontala in functie de rasa - casa - masa
Cind intervine un dezechilibru in ecuatia de mai sus atunci familia regreseaza iar la un surplus imparti acea familie cu altii
Aici intervine apicultorul ; mareste sau micsoreaza volumul stupului
Volumul de aer curat necesar unei fam de albine este ventilat in functie de populatia din acel stup
vertical,orizontal,ME.MER,etc ci nu in functie se cat e de inalta sau lata este lada :!:
Cine impinge curentii aia de aer cu forta in stup de sunt nevoite albinele sa stea ciorchine si sa ventileze ????? :shock:
Tot pe aceeasi logica,daca nu ar fi blocati aceeasi curenti de aer de surplusul de albine,acestea ar roi ?????
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Albinel » 17 Iun 2014, 09:15

Corect si logic ce spui in postararea ta proapis 13..!!
aici ..
"O familie se dezvolta atat pe verticala cat si pe orizontala in functie de rasa - casa - masa" ..as mai adauga temperatura si asigurarea locului de munca atat pentru albina cat si pentru matca ..sigur ca se pot incadra la capitolul "casa"
Albinel

Mesajde mircea » 17 Iun 2014, 12:04

E bine cand se discuta in contradictoriu. Chiar foarte bine.
Nu e bine insa cand dintr-o disputa apicola se ajunge la cine esti tu ba ?....sclavule care esti....!
In privinta tipului de stup, fiecare este "taliban" in a lauda lada pe care o are in exploatare. E clar, stuparii isi iubesc lazile (implicit rama si sistemul de exploatare), mai mult decat orice. De aici si controversele. Adevarul este ca lada folosita este doar o veriga din lantul numit apicultura si ca indragostiti fiind de ceva, tindem sa vedem numai partile pozitive.

Nu stiu daca ati observat, dar subiectele legate de tipul de stup si cele legate de cresterea matcilor sunt cele mai fierbinti subiecte dezbatute pe forum. Ce au in comun ? Poate o doza mai mare de implicare personala, care zgandareste oarecum orgoliul participantilor la aceste subiecte.

Sa ne amintim insa ca suntem oameni in toata firea, colegi de "suferinta" si ca trebuie sa mergem inainte, nu inapoi.
Nu am vazut niciodata o salbaticiune, tanguindu-se. O pasare, care moare inghetata pe o creanga, cade fara sa-si planga vreodata de mila !
www.stuparitul.com
Facebook Grup Stuparitul
mircea
Site Admin

Mesajde Albinel » 17 Iun 2014, 12:12

dogvet scrie:

Cu tot respectul ,d-le Mosneagu,pot sa va spun ca pt zona Romaniei(in speta Oltenia ,ca de aici vorbesc) stupul cu rame Layens,410x260 mm(rama dadant pusa invers) este un dezastru.As fi putut sa folosesc alt termen pt a descrie situatia,dar din pacate asta e realitatea.Aici mister Albinel o a vada ca si lucrul experimental se face cu mari eforturi si nu conteaza doar sa aduni miere :idea: Axioma conform careia nu stupul face mierea ci stuparul e eronata si ea,mai ales la Layens si derivatele sale,dar si la celelalte tipuri de stup,e cam si cum ai spune ca nu conteaza cu ce arma pleci la razboi ,poti sa pleci si cu ghioaga :idea: .Ideea ca la Layens ,avind rama ingusta albina sta jos si ,,rontaie'' cuminte,avind provizii pina in primavara nu se regaseste in practica,datorita climei diferite in Romania fata de Spania unde el este in numar mare.Stiu ca voi lua capace la greu,dar asta e ,asta am vazut eu pe un nr suficient de stupi incit sa nu fie o intimplare,evident ca stiu si de ce,dar asta e alt aspect.[/quote]

-spui asa ..ca Layensul in opinia ta e un dezastru pentru iernat in zona Olteniei
-ca eu ar trebui sa inteleg ca lucrul experimental se face cu mari eforturi.. :)
- ca " Axioma conform careia nu stupul face mierea ci stuparul e eronata si ea"
-mai spui ca : "evident ca stiu si de ce,dar asta e alt aspect "

in concluzie ?? ..de ce ..?? de ce si pentru ce ??? o intrebare ..vezi o iernare mai buna pe rama Dadant sau Layens ??
Albinel

Mesajde Albinel » 17 Iun 2014, 12:20

mircea scrie:Sa ne amintim insa ca suntem oameni in toata firea, colegi de "suferinta" si ca trebuie sa mergem inainte, nu inapoi.

-desi mi-a placut tot ati postat ,voi ramane la ultima fraza si nu-mi ramane decat sa apreciez ..
in legatura cu "chilotata fenobarbitalista" invocata de unele persoane si limbajul inadecvat ..apreciez gestul dumneavoastra de a nu mai folosi "cartonasul rosu "atat de usor ca in alte situatii..
toate bune !!
Albinel

Mesajde gabi bee » 17 Iun 2014, 12:28

dogvet scrie:Ideea ca la Layens ,avind rama ingusta albina sta jos si ,,rontaie'' cuminte,avind provizii pina in primavara nu se regaseste in practica,datorita climei diferite in Romania fata de Spania unde el este in numar mare.Stiu ca voi lua capace la greu,dar asta e ,asta am vazut eu pe un nr suficient de stupi incit sa nu fie o intimplare,evident ca stiu si de ce,dar asta e alt aspect.

detaliaza putin dogvet ce bube ai sesizat si ce concluzii ai tras ! si eu sunt in studii cu familii pe layens si am facut deja modificari pt a corecta dezavantajele observate de mine insa mai e de studiat !
Masoara timpul cu faptele tale !
gabi bee

Mesajde mosneagu » 17 Iun 2014, 13:44

dogvet scrie:Cu tot respectul ,d-le Mosneagu,pot sa va spun ca pt zona Romaniei(in speta Oltenia ,ca de aici vorbesc) stupul cu rame Layens,410x260 mm(rama dadant pusa invers) este un dezastru.

In primul rand, hai sa vorbim cu "mosneagu" si nu cu "d-l Mosneagu" , suntem toti colegi de forum si de ce nu, de "suferinta" pe cimpuri si prin paduri (anul asta cred ca de suferinta la propriu).
N-am lucrat cu Layens, de asta am facut citeva corpuri cu sectiune patrata cu inaltimea unui ME, care puse doua unul peste altul sa aiba inaltimea unui Layens. Stiu un stupar in varsta linga Piatra Neamt care are Layensi pe 12R cite 5 familii pe cutie (niste lazi mari, pe care le ridica 4 oameni odata). Sta mai mult cu ei pe loc sau se deplaseza pe distante scurte in jurul vetrei de iernare. Are tot timpul familii puternice, ierneaza bine si face si multa miere. Mai stiu, din auzite, ca la munte se ierneaza bine pe Layens (mai bine decit pe Dadant).
Oricum, eu anul asta populez si citeva corpuri de ME si daca merge renunt incet la Dadant pentru pastoral.
mosneagu

Mesajde Albinel » 17 Iun 2014, 15:21

dogvet scrie:Concluzia :nu m-ai intrebat bine pe ce vad eu iernarea OK,ca-ti rapundeam:rama ME.Si zi asa ,ai,te-ar fi satisfacut sa-mi dea adminul cartonas rosu,piricios mic ce esti :D ,ai putea sa-mi spui si mie de ce crezi tu ca se impunea asta ?

te -am intrebat despre cele doua tipuri de rame ,tocmai ca despre ME stiam raspunsul tau..,am mai pus cateva intrebari ..dar...se pare ca tot fara raspuns din partea ta..probabil ca nu le-ai vazut ,este de inteles .."surdul daca nu le vede ,le potriveste bine pe papainoage si in pagina .. ;)
mai spui asa ..:
"te-ar fi satisfacut sa-mi dea adminul cartonas rosu,piricios mic ce esti :D ,ai putea sa-mi spui si mie de ce crezi tu ca se impunea asta ?"
raspunsul meu il gasesti in postarea dedicata adminului si daca nu l-ai citit il mai redau odata aici..:
"apreciez gestul dumneavoastra de a nu mai folosi "cartonasul rosu "atat de usor ca in alte situatii.." si crede-ma ca nu a fost deloc ironic..
poate ai inteles gresit sau vrei sa intelegi ce vrei..
Doamneeee...!! ca mare-i rabdarea ta si multe taine stiintifice ai pus in stupul MEA..cred ca se rasuceste pana Langstroth in mormant de ras ..si te mai miri ca rad altii.. :D
Albinel

Mesajde Trantorul@ » 17 Iun 2014, 20:03

proapis13 scrie:
Trantorul@ scrie:Fiti antena la ce scriu io acum si DADANT ii mai lat si lung vor fi jos mult mai multe albine sa opreasca curentii si sa .... in al doilea corp nu prea are puiet .... deci un numar de x + Y albine vor mentine microclimatul in stupul Dadant la cules mai putine !

Stup Dadant 2 corpuri 1/1 reductor la urdinis pus face barba de la ora 10 , scot reductorul pe toata latimea ( are inaltimea de 2 cm) albina nu mai sta una in barba sta ciorchine in stup la intrare sa blocheze curentii de aer ..... ( nu vrea sa roiasca!)
Alt stup pe rama mica identic doar ca mai ramane si ceva albina in barba .... (nici asta nu vrea sa roiasca)

Cind vorbesti de fam de albine inseamna ca e vba despre fam puternice nu ragalii
O familie se dezvolta atat pe verticala cat si pe orizontala in functie de rasa - casa - masa
Cind intervine un dezechilibru in ecuatia de mai sus atunci familia regreseaza iar la un surplus imparti acea familie cu altii
Volumul de aer curat necesar unei fam de albine este ventilat in functie de populatia din acel stup
vertical,orizontal,ME.MER,etc ci nu in functie se cat e de inalta sau lata este lada :!:
Cine impinge curentii aia de aer cu forta in stup de sunt nevoite albinele sa stea ciorchine si sa ventileze ????? :shock:
Tot pe aceeasi logica,daca nu ar fi blocati aceeasi curenti de aer de surplusul de albine,acestea ar roi ?????

Pe semne ca nu ai inteles nimic din ce am scris io si hai sa ne aflam si noi in treaba , ti-am dat si ex. ti se pare tie ca o familie care ii pe 2 corpuri Dadant 1/1 ( aprox. ) cu 10 rame de puiet ii ragalie ??????? asa dupa tine oare de ce crezi ca iesea familia respectiva in barba ??? si oare de ce nu mai statea in barba dupa ce scoteam reductorul ??? ti-am si spus la ce ora facea barba ....

E vb. de cum se mentine microclimatul in tipul lazii si de catre cati indivizi !!!! Despre asta era vb.!!!

Puietul pe rame e din leat in leat aprox. unde e pe jos larvar trebuie sa fie anumite grade aerul care intra nu are gradele respective , nu am scris nici unde ca mai stau si ventileaza " doar blocheaza" .... e multa explicatie si ma grabesc acu .... nu roi ar freca menta in barbi in lipsa culesului si a ....si pana la urma unii roiesc si daca stau in barbi si daca blocheaza urdinisul depinde de ce "praguri" ai selectat!!!!
Si nu am haru didactic din pacate!

P>S> Astea is vazute gandite si rumegate de mine si de altii , nu cred sa le gasesti prin cartile de apicultura .... ;) Multi vad , putini pricep!!! Nici io nu le pricep pe toate!
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde Albinel » 18 Iun 2014, 00:09

dogvet scrie:
Albinel scrie:
dogvet scrie:Concluzia :nu m-ai intrebat bine pe ce vad eu iernarea OK,ca-ti rapundeam:rama ME.Si zi asa ,ai,te-ar fi satisfacut sa-mi dea adminul cartonas rosu,piricios mic ce esti :D ,ai putea sa-mi spui si mie de ce crezi tu ca se impunea asta ?

te -am intrebat despre cele doua tipuri de rame ,tocmai ca despre ME stiam raspunsul tau..,am mai pus cateva intrebari ..dar...se pare ca tot fara raspuns din partea ta..probabil ca nu le-ai vazut ,este de inteles .."surdul daca nu le vede ,le potriveste bine pe papainoage si in pagina .. ;)
mai spui asa ..:
"te-ar fi satisfacut sa-mi dea adminul cartonas rosu,piricios mic ce esti :D ,ai putea sa-mi spui si mie de ce crezi tu ca se impunea asta ?"
raspunsul meu il gasesti in postarea dedicata adminului si daca nu l-ai citit il mai redau odata aici..:
"apreciez gestul dumneavoastra de a nu mai folosi "cartonasul rosu "atat de usor ca in alte situatii.." si crede-ma ca nu a fost deloc ironic..
poate ai inteles gresit sau vrei sa intelegi ce vrei..
Doamneeee...!! ca mare-i rabdarea ta si multe taine stiintifice ai pus in stupul MEA..cred ca se rasuceste pana Langstroth in mormant de ras ..si te mai miri ca rad altii..

Albinel ,iepurasule,esti avangardist tata ,stiai ce o sa spun,sint uimit,ce mai cauti tu pe un forum unde stii din start ce se spune ? Tu chiar crezi ca punind doua intrebari care in viziunea ta il blocheaza pe celalalt rezolvi ceva ?Tu nu esti indrituit sa faci pe marele atotstiutor,iar eu nu vind nimic ca sa fiu obligat sa-ti spun ceva mai ales tie .Tocmai din cauza asta e un mecanism de protectie ca sa nu vina orice neica ce are bani de un abonament de internet si sa beleasca fasolea la tine rizind timp.Iti spun si eu ce ti-a mai spus Activ:vezi-ti de stupii tai si bucura-te ca ii ai.Non licet bovis quod licet Jovis.

eu...??? iepuras ???
auzi ariciule ?? iti mai amintesti ce ti-a spus vulpea ...??? daca odat' te mai exprimi la modul asta o sa-ti iau plombele si galcii la control mintenas..dupa ce ca abia iti mai tarai basinile si burdihanul ...esti total paralel cu apicultura si te mai si expui public ..sezi dreaqu bland si deparaziteaza in continuare la animale ..ca oricum mai ai cateva actualitati de vazut..tu chiar nu vezi ca esti aerian in domeniu..?? vorbesti de studii ?? de experimente ?? spune despre rezultate..care ??? ca asa cum gandesti se vede ca esti nulitate absoluta ..bine macar ca "sezi bland la pozat " sau poate stiu eu ..?? ca tot esti prieten cu activ ..de ce n-ai sta "ca capra" la tesala .. ;) :lol:
mare-i gradina ta Doamne si multe dobitoace slobode-ai lasat...
Albinel

Mesajde Albinel » 18 Iun 2014, 00:23

cer scuze colegilor..dar dupa cum ati abservat individul asta-si permite sa zica orice si oricui..cred ca am fost destul de rabdator si cei ce au citit ultimile pagini au vazut ..pana la urma si-a luat ce a meritat si promit ca nu-i voi mai permite vreodata sa-si etaleze nesimtirea ...
de maine ,poimane ..cel tarziu incepe culesul la tei ..speram ca va fi bine ,altfel e jale mare in apicultura romaneasca ..
Toate bune !!
Albinel

Mesajde proapis13 » 18 Iun 2014, 00:27

Trantorul@ scrie:Pe semne ca nu ai inteles nimic din ce am scris io si hai sa ne aflam si noi in treaba , ti-am dat si ex. ti se pare tie ca o familie care ii pe 2 corpuri Dadant

P>S> Astea is vazute gandite si rumegate de mine si de altii , nu cred sa le gasesti prin cartile de apicultura .... ;) Multi vad , putini pricep!!! Nici io nu le pricep pe toate!

Eu am inteles perfect ce voiai sa scrii insa te-ai grabit si ai dat un alt sens frazei ;)
M-am referit la modul general cind am scris sa facem vorbire despre familii nu despre ragalii
Astept raspunsul la cele doua intrebari dar vad ca te eschivezi
Ai dreptate cu ginditul si rumegatul.... :lol:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde Trantorul@ » 18 Iun 2014, 01:39

La prima intrebare asa cica ii in legile naturii ( sau care or fi) nu ii impinge nimeni cica tre ei sa intre pacolo si cum stupii nu sunt toti perfect etansi in afara de urdinis cica se mai fac si curenti astia care nu pra le place la albine ....
TI-am raspuns la a doua asa combinat cu mai multe ....
Eu nu vreau sa rup familiile alea inca sper sa culeaga ceva poliflora ( busuioc, scaieti , mazariche , trifoi alb ......) mai ales ca nu trag sa roiasca , adica chiar daca nu au ce face iasa si stau in barba sau le fortez io sa aiba ceva de facut ( tot nu fac mai nimic in ambele cazuri doar ca in al doilea caz unele pot sa se mai apuce si ele de ceva treaba , io am dat exemplul pentru altceva nu daca roiesc sau nu) .... acolo ii diferenta la praguri si la albine care isi vad de ale lor si nu li gandul la duca asa cu una cu doua ....
Si daca intelegeai nu mai scriai a doua intrebare indiferent de princiupiu mai ales ca acolo ii toata smecheria la ce am scris io in mare .... adica de ce aduna unii mai multa miere decat altii !
Sa gandeasca altii pentru noi!!!
Ne meritam soarta cu varf si indesat!!!
Un pierde vara!!!

Sa fi domn ii o intamplare, sa fii om ii lucru mare!!!
Trantorul@

Mesajde cosming » 18 Iun 2014, 01:54

proapis13 scrie:

N-ar strica si un urdinis in partea superioara iar cu cat lada e mai inalta cica tirajul e mai bun. Nu stiu Trantore daca ai incercat mai multe deschideri(reductii :shock: ) la urdinis sa vezi daca mai sta blocata la intrare albina.
cosming

Mesajde proapis13 » 18 Iun 2014, 08:58

proapis13 scrie:scot reductorul pe toata latimea ( are inaltimea de 2 cm) albina nu mai sta una in barba sta ciorchine in stup la intrare sa blocheze curentii de aer ..... ( nu vrea sa roiasca!)

????Tot pe aceeasi logica,daca nu ar fi blocati aceeasi curenti de aer de surplusul de albine,acestea ar roi?

Trantorul@ scrie:Si daca intelegeai nu mai scriai a doua intrebare indiferent de princiupiu mai ales ca acolo ii toata smecheria la ce am scris io in mare .... adica de ce aduna unii mai multa miere decat altii !

Acum vad ca te-ai facut inteles pentru toti ...chestie de logica nu ce au citit unii prin carti....ajuta mult incepatorii explicatiile de mai sus.... :!:
proapis13

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR