Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: fam bezmetica.

Mesajde cipry74 » 18 Iun 2014, 13:07

este si albina buna in cei 50% ramasi...dar nu se poate recupera din pacate.....sunt sanse mari sa omoare matca cea care s-a intors....trebuia sa o lasi sa se imparta.....dar poate ai sanse..
cipry74

Mesajde Valy 74 » 18 Iun 2014, 13:18

Eu cand am scuturat, am scuturat pe o folie si din cand in cand mai scuturam folia pana cand nu au ramas dacat cateva albine pe ea.
Valy 74

Re: Familie bezmetica

Mesajde MUSTA » 20 Iun 2014, 23:13

azi am observat la un roi oua in niste botci de salvare,unele construite chiar pe pastura,dar in celule nu am observat oua. Oare stupul sa fie in prima faza de bezmeticire?ce sa-i fac?
MUSTA

Mesajde ignatov andrei » 20 Iun 2014, 23:17

MUSTA scrie:azi am observat la un roi oua in niste botci de salvare,unele construite chiar pe pastura,dar in celule nu am observat oua. Oare stupul sa fie in prima faza de bezmeticire?ce sa-i fac?

Mai tovarase, mai prezinta-te si tu, ca ce raspuns vrei sa primesti, cand nu stim cate familii ai, cate lazi goale, cati roi etc.?!?
ignatov andrei

Mesajde pngflorin » 21 Iun 2014, 10:44

pngflorin scrie:Ieri am scuturat la vreo 200 m de locul stupului o familie bezmetica.Am stropit cu tuica albinele reintoarse in stup , cat si stupul in sine, apoi am pus o matca imperecheata in cusca.Toate bune aici.....insa acolo unde am scuturat , a ramas f multa albina, 50% din populatie.

Intrebare : toata e albina outoare sau pe langa acestea ramane si albina insotitoare?Acest roi se mai poate folosi la ceva in mod util apicol sau e pierduta?

Roirul format a acceptat M.v14 imperecheata, insa acolo unde am scuturat a ramas ff multa albina, am pus o rama veche si sunt curios de ev.In principiu cred ca o sa depuna oua de trantor si poate o sa aduca si ceva miere .Oricum vreo luna cred ca raman acolo.
pngflorin

Mesajde TDI » 21 Iun 2014, 10:49

Botci care eclozionează sau mătci neîmperecheate. Altfel rişti să rămâi fără mătci la stupii din preajmă, dacă desfiinţezi stupul. Uneori merge alteori nu. Unul l-am redresat cu botci la eclozionare, am marcat matca ieri.
TDI

Mesajde proapis13 » 21 Iun 2014, 11:20

pngflorin scrie:Roirul format a acceptat M.v14 imperecheata, insa acolo unde am scuturat a ramas ff multa albina, am pus o rama veche si sunt curios de ev.In principiu cred ca o sa depuna oua de trantor si poate o sa aduca si ceva miere .Oricum vreo luna cred ca raman acolo.

Sunt curios sa aflu daca si cata miere v-a aduna intr-o luna ;)
Sigur o sa ai mai multe familii trintorite daca acele albine stau acolo mai mult de trei zile
Din cate stiu procesul formarii/activarii ovotecii la albine este ireversibil
Asa ca daca in 3 zile acele albine trintorite nu sunt spalate de o ploaie,dupa aceasta perioada,nemaiavind faguri in care sa-si depuna ouale
organismul le revine la forma si greutatea normala si or sa migreze in primul stup cu albine pe care il gasesc si procesul de trintorire sa se repete :!:
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde pngflorin » 21 Iun 2014, 11:31

proapis13 scrie:
pngflorin scrie:Roirul format a acceptat M.v14 imperecheata, insa acolo unde am scuturat a ramas ff multa albina, am pus o rama veche si sunt curios de ev.In principiu cred ca o sa depuna oua de trantor si poate o sa aduca si ceva miere .Oricum vreo luna cred ca raman acolo.

Sunt curios sa aflu daca si cata miere v-a aduna intr-o luna ;)
Sigur o sa ai mai multe familii trintorite daca acele albine stau acolo mai mult de trei zile
Din cate stiu procesul formarii/activarii ovotecii la albine este ireversibil
Asa ca daca in 3 zile acele albine trintorite nu sunt spalate de o ploaie,dupa aceasta perioada,nemaiavind faguri in care sa-si depuna ouale
organismul le revine la forma si greutatea normala si or sa migreze in primul stup cu albine pe care il gasesc si procesul de trintorire sa se repete :!:

Nu am explicat sufficient ..........
Acolo unde am scuturat am pus o rama veche cu ceva miere si polen, iar locul e la adapost intr-o cutie de carton, astfel conditiile unui stup fiind asigurate, nu va de ce sa intre in roiurile de pe acea vatra.Familia bezmetica provine de pe alta vatra, iar scuturarea am facut-o la 1 zi dupa ce am adus-o pe acesta noua locatie.

Cat despre miere, eu centrifuga o am pregatita. :lol:
pngflorin

Mesajde igo1 » 21 Iun 2014, 23:34

eu am cumparat o rama tip cusca de la un nene in care se pune matca cu cateva albine si e foarte buna. Scuturi tot bezmeticul, lasi stup[ul fara rame, 3 zile albinele vin toate inauntru pe aceeasi locatie si flamande fiind nu mai depun pt ca niic nu au unde. fac cunostinta cu matca, o accepta si primesc rame pt ouat. Situatia revine la normal.
igo1

Mesajde alt stupar » 22 Iun 2014, 00:11

da da
ce simplu ar fi...
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde redoo » 22 Iun 2014, 08:39

Duminica trecuta, intr-un roi aveam puiet capacit, matca nefecundata si putin puiet larvar.Ieri albinele erau agitate,matca lipsa...i-am dat o rama cu puiet capacit si oua. In conditiile astea exista riscul de bezmeticire....doua saptamani nu mai pot ajunge la el sa-i vad evolutia.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde Mircea_63 » 22 Iun 2014, 08:57

redoo scrie:Duminica trecuta, intr-un roi aveam puiet capacit, matca nefecundata si putin puiet larvar.Ieri albinele erau agitate,matca lipsa...i-am dat o rama cu puiet capacit si oua. In conditiile astea exista riscul de bezmeticire....doua saptamani nu mai pot ajunge la el sa-i vad evolutia.

matca nefecundata si putin puiet larvar.....Ieri ...matca lipsa si la ce te asteptai? :? Matca nefecundata nu se prea pupa cu puietul larvar. Ai gasit botca? Trebuie sa fie pe undeva, ori matcuta a pierit la zborul de imperechere. Nu se bezmeticesc chiar asa. Un doua saptamani au din nou matca, daca au din ce sa o creasca.
Nimic din ce-i uman nu imi e strain. (S. Freud)
Abia am timp sa ma mir ca exist...(N.Stanescu)
Mircea_63

Mesajde 65crs » 22 Iun 2014, 09:24

Dupa 12 iulie daca nu vine matca de la imperecheat se va bezmetici, ca sa eviti bezmeticirea intervii de preferat cu o matca imperecheata s-au cu o rama cu puet larvar si oua.
65crs

Mesajde redoo » 22 Iun 2014, 09:27

Este vb despre un roi format cu botca de roire...am rupt familia in doua si puietul larvar,provenea din vechea familie.matca a eclozionat,am cvazuto si probabil saptamana asta sa pierdut.
Life is BEE...utiful!!!
http://e-redoo.ro/
redoo

Mesajde 65crs » 22 Iun 2014, 09:44

Familia s-au roiul,se bezmeticesc la 8 -10 zile de la ecluzionarea ultimului puiet capacit .
65crs

Mesajde dicu.ion57 » 22 Iun 2014, 16:19

Igo nu cumva este tipul de rama prezentat de mine si pe forum si pe Youtube.Daca este acea rama ma bucur ca va este de folos.Succes mai departe.
dicu.ion57

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR