MUSTA scrie:azi am observat la un roi oua in niste botci de salvare,unele construite chiar pe pastura,dar in celule nu am observat oua. Oare stupul sa fie in prima faza de bezmeticire?ce sa-i fac?
pngflorin scrie:Ieri am scuturat la vreo 200 m de locul stupului o familie bezmetica.Am stropit cu tuica albinele reintoarse in stup , cat si stupul in sine, apoi am pus o matca imperecheata in cusca.Toate bune aici.....insa acolo unde am scuturat , a ramas f multa albina, 50% din populatie.
Intrebare : toata e albina outoare sau pe langa acestea ramane si albina insotitoare?Acest roi se mai poate folosi la ceva in mod util apicol sau e pierduta?
pngflorin scrie:Roirul format a acceptat M.v14 imperecheata, insa acolo unde am scuturat a ramas ff multa albina, am pus o rama veche si sunt curios de ev.In principiu cred ca o sa depuna oua de trantor si poate o sa aduca si ceva miere .Oricum vreo luna cred ca raman acolo.
proapis13 scrie:pngflorin scrie:Roirul format a acceptat M.v14 imperecheata, insa acolo unde am scuturat a ramas ff multa albina, am pus o rama veche si sunt curios de ev.In principiu cred ca o sa depuna oua de trantor si poate o sa aduca si ceva miere .Oricum vreo luna cred ca raman acolo.
Sunt curios sa aflu daca si cata miere v-a aduna intr-o luna![]()
Sigur o sa ai mai multe familii trintorite daca acele albine stau acolo mai mult de trei zile
Din cate stiu procesul formarii/activarii ovotecii la albine este ireversibil
Asa ca daca in 3 zile acele albine trintorite nu sunt spalate de o ploaie,dupa aceasta perioada,nemaiavind faguri in care sa-si depuna ouale
organismul le revine la forma si greutatea normala si or sa migreze in primul stup cu albine pe care il gasesc si procesul de trintorire sa se repete
redoo scrie:Duminica trecuta, intr-un roi aveam puiet capacit, matca nefecundata si putin puiet larvar.Ieri albinele erau agitate,matca lipsa...i-am dat o rama cu puiet capacit si oua. In conditiile astea exista riscul de bezmeticire....doua saptamani nu mai pot ajunge la el sa-i vad evolutia.
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 20 vizitatori