de dacianu11 » 23 Iun 2014, 22:12
Va multumesc pentru primire si pentru urari. Sa va spun istoria mea in apicultura..... Anul trecut merg la prieten in Arad cu ceva treaba, iar cand plec de la el imi pune in brate un roi pe 3 rame( mersi Paul) Am ajun acasa cu el dar eu nu stiam absolut nimic despre albine, nu stiam nici macar care e albina si care e trantor. Asa ca m-am pus pe invatat si repede m-am indragostit de albine. L-am adus pe 13 rame si l-am iernat pe 7. Anul acesta in primavara am mai cumparat inca 6 familii pe 5 si 6 rame. Nefiind obijnuit sa lucrez cu mai multi stupi, au inceput problemele. La rapita i-am adus pe toti la 10 rame iar la cativa am si pus magazia. Vremea a fost foarte nepotrivita la rapita, rece si ploi multe,albina nu a zburat si au inceput sa intre pe rand in frigurile roitului. Ma pun sa fac 4 roi pe cate 4 rame, aici a inceput prima gafa : cand am luat ramele din familiile primare, am luat si 2 matci. M-am uitat foarte atent, dar degeaba, nefiind ochiul forma,t nu le-am vazut decat dupa ce le-am luat, la cateva zile. Asa ca am ramas cu 2 stupi fara matci. Urmatoare gafa care am facut-o a fost ca atunci cand am verificat ramele sa vad daca au botci si sa le rup, la un stup nu am verificat ultima rama. Avea botca si a roit, partea proasta a fost ca nu am mai ramas cu matca dupa ce a roit. Ce s-a intamplat, habar nu am. I-am dus la salcam, am mai picat doua matci probabil la transport. La salcat au mai intrat inca 2 in frigurile roitului iar al treile a apucat sa roiasca, dar l-am prins. Acum am 15 stupi din care 4-5 cu magazia deasupra, iar restul pe cate 9-10 rame.
Cam asta este istoria mea in apicultura.
Apropo.....sunt ardelean, dar locuiesc in banat.