Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Stupul lui Antonescu - MEA

Mesajde Florin Dobre » 20 Iun 2014, 22:50

MIHAI BALS scrie:constatare:
-um om sanatos la cap nu poate fi stupar!

Pentru asta pretind drepturi de autor. :lol:
Salut Mihai!
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde MIHAI BALS » 20 Iun 2014, 23:35

Florin Dobre scrie:
MIHAI BALS scrie:constatare:
-um om sanatos la cap nu poate fi stupar!

Pentru asta pretind drepturi de autor. :lol:
Salut Mihai!

pai?
ai zis-o inaintea mea?
daca e asa,fac eu cinste!
te salut si eu!
MIHAI BALS

Mesajde Adi Hodis » 20 Iun 2014, 23:43

MIHAI BALS scrie:alooo,domnu,da matale ce experienta ai frate in MEA?
0,nu?
atunci?
ciocu mic,AICI!

Da domnu Bals, ma conformez pentru ca se pare ca nu am reusit sa ma fac inteles.
Ba mai mult, cine sint eu sa vin cu contre si pentru dumneavoastra ?. Contre din care chiar domnul Activ, pardon, domnul Alin Toader sustinea ca iese ceva bun.
activ scrie:@jonny_it ... fără caterincă, ai NOTA 10, asta e ideea.
Parerea mea e că contrele aste scot incet dar sigur informatii, secrete, chichiţe pe forum ... lucru care nu-i rău deloc.
Părerea mea e că contrele astea scot informatii

Asta daca sint altii implicati ... nu dumnealui, ca ia foc.

Asa ca eu, ala care sint neșcolit si sclavul pe plantatiile altora ... sa îndraznesc sa va pun aceeasi intrebare si sa va dau acelasi ordin ?. Nuuu, mai bine va respect ordinul.
Ca nu mai iese ceva bun din contre.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde akmm » 21 Iun 2014, 00:17

DIn pozele prezentate trag concluzia ca MEA este un stup friguros...
De fapt acolo ori avem botci si pe podisor, ori populatie numeroasa ce nu are ce face din cauza vremii ori pur si simplu lipsa de mancare, adica nefiind satule nu au nici solzisori pe burta pentru a construi faguri.
Rezist la orice, în afara tentaţiilor.Oscar Wilde
akmm

Mesajde MIHAI BALS » 21 Iun 2014, 19:24

Adi Hodis scrie:
MIHAI BALS scrie:alooo,domnu,da matale ce experienta ai frate in MEA?
0,nu?
atunci?
ciocu mic,AICI!

Da domnu Bals, ma conformez pentru ca se pare ca nu am reusit sa ma fac inteles.
Ba mai mult, cine sint eu sa vin cu contre si pentru dumneavoastra ?. Contre din care chiar domnul Activ, pardon, domnul Alin Toader sustinea ca iese ceva bun.
activ scrie:@jonny_it ... fără caterincă, ai NOTA 10, asta e ideea.
Parerea mea e că contrele aste scot incet dar sigur informatii, secrete, chichiţe pe forum ... lucru care nu-i rău deloc.
Părerea mea e că contrele astea scot informatii

Asta daca sint altii implicati ... nu dumnealui, ca ia foc.

Asa ca eu, ala care sint neșcolit si sclavul pe plantatiile altora ... sa îndraznesc sa va pun aceeasi intrebare si sa va dau acelasi ordin ?. Nuuu, mai bine va respect ordinul.
Ca nu mai iese ceva bun din contre.

Adi,suntem olteni,luam foc repede dar...e de paie!
MIHAI BALS

Mesajde Adi Hodis » 21 Iun 2014, 23:58

MIHAI BALS scrie:Adi,suntem olteni,luam foc repede dar...e de paie!

Pai ar fi grav daca n-ar fi de paie, asa ca sper ... sa treaca. Toate-s trecatoare. Altfel chiar nu e de bine.

Ca ne contrazicem noi pe aici, asta nu schimba s-au n-ar trebui sa schimbe cu ceva ziua de maine.
In ce ma priveste, contrele de pe forum in care am fost implicat, cu noroaiele aferente, nu mi-a de/favorizat in/succesul activitatilor zilnice. Mai pe scurt, nu mi-a luat, nu mi-a pus painea pe masa.
Cred cu tarie ca e valabil fiecaruia.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde activ » 22 Iun 2014, 10:58

akmm scrie:DIn pozele prezentate trag concluzia ca MEA este un stup friguros...
De fapt acolo ori avem botci si pe podisor, ori populatie numeroasa ce nu are ce face din cauza vremii ori pur si simplu lipsa de mancare, adica nefiind satule nu au nici solzisori pe burta pentru a construi faguri.

Intradevăr albină multă au cei care blochează în felul aceste urdinişul sau leaturile inferioare ale catului de jos, deoarece a fost foarte frig pentru această perioadă a anului.
De botci nu se pune problema, că doar ce-i verificasem cu 2-3 zile înainte. Iar de clădit între leaturile inferioare şi fund nu se pune problema deoarece fiecare MEA are cel puțin 2-3 rame cu FA la clădit, dacă nu un cat, la cei mai puternici.

PS. Faptul că nu ş-a tras nici un MEA botci până acum se poate datora şi faptului că au avut foarte mult de clădit, într-o medie de 1an, fiecare MEA, construindu-şi cuibul (~10 rame Dadant), 2 caturi (încă ~10 rame Dadant) şi ceva peste.
NIMENI nu le ştie pe TOATE ! ... Ascultă-i pe TOŢI şi fă cum e mai bine pentru TINE !
activ

Mesajde SorinDaniel » 27 Iun 2014, 09:26

Ieri am avut placerea sa vad stupina lui Alin (Activ) asa ca pot sa vorbesc in cunostiinta de cauza.

Stupii MEA sunt cu adevarat de luat in seama. Cand vezi la treaba un stup pe 4 corpuri realizezi cu usurinta puterea familiei si forta ei de cules. Ma refer aici la un numar mai mare de albina culegatoare decat la alte tipuri de stupi.
Pe scurt :
- Cuib pe doua corpuri si albina destula pentru cele 4 corpuri ale stupului, 2 corpuri de miere aproape pline.
- Corpurile de cuib pontate bine de matca, inca mai avea spatiu pe ultima rama din corpul 1
- Nu am vazut nici un fel de botci, nici macar incepute.
- Albinele stau mai bine la urdinis, cu un numar mai mic pot controla curentii de aer formati prin sita de pe fundul stupului.
- Cand privesti cele doua corpuri de cuib, iti poti cu usurinta imagina ghemul de iernare. Sunt conditii mult mai bune de a trece iarna, tot stupul datorita dimensiunilor lui este mai apropiat de conditiile ancestrale ale albinelor.
Cand vorbesti cu Activ, el stie ce spune si spune bine. Se vede clar pasiunea si dorinta de a ne impartasi viziunea lui asuora ceea ce inseamna a face apicultura nu doar ca hobi. Tot respectul meu !
Mi-as dori ca si cei cu sute de stupi sa aiba aceeasi atitudine deschisa pentru ca nu cred ca voi veni eu sau altul sa pun in pericol painea de pe masa nimanui. Este loc destul pentru toti. Trebuie munca si pricepere prea multa cand ai sute de stupi asa ca nu orice ajunge ca voi.
SorinDaniel

Mesajde SorinDaniel » 27 Iun 2014, 10:19

cornelioandanciu scrie:Oricum este o treaba interesanta cu acest stup, merita atentie.

Asa este . Sa vedem acest stup la treaba 3,4 ani si vom vedea, poate trecem toti pe asa ceva.
Dar pana atunci sa tinem ochii deschisi, practica si experienta cu el trebuie sa aiba ultimul cuvant.
SorinDaniel

Mesajde Albinel » 01 Iul 2014, 23:59

ne spuneti si noua ..va rugam cu respect ...ce productie ati avut ca medie la fiecare cules pe MEA anul acesta ??? si daca se poate cum stati cu roirile..??? daca ati avut depopulari pana la ora asta ??? multumesc ...poate asa am sa-mi convingerile ce le-am agonisit intr-o viata de experimente .. ;)
albina cat cuprinde..restul vine de la sine !!
Albinel

Mesajde BUNKA » 08 Iul 2014, 00:30

Ce draq baaaa...lipsesc si eu putin si v-ati luat-o in cap...nu mai poate omul sa munceasca ca tre sa intre sa dea raportul !
V-ati obisnuit cu mine ca fiind unul care varsa tot ce are in cap bun rau cum o fi...eu am inteles ca in apicultura trebuie sa stii sa daruiesti daca ai ce daca nu macar sa ai bun simt fata de cei care chiar incearca sa faca ceva. Pana una alta ce fac eu si Alin (activ) o putem trece la capitolul pionierat in apicultura zilelor noastre, fara lipsa de modestie.
Ca fapt divers pentru curiosi...nu m-am imbogatit inca :lol: din vanzarea Delonilor, ba mai mult mi-am aprins paie in cap ca nu pot face fatza la tirul de intrebari pe telefon, nu am vandut mii de bucati de delon, nici macar sute ca sa se poata spune ca e vorba de o afacere la mijloc, am dat una doua lazi in stanga si in dreapta totalizand pana in 40 in toate zonele din tara, catre pasionati, curiosi de ideea propusa, deci nici vorba de inavutire peste noapte.
Ba mai mult unii ma asteapta cu cateva bucati de delon din ianuarie, februarie, si nici pana azi nu am reusit sa le livrez, probabil le vor popula la anul, dar cum totul se face cu rabdare va veni si timpul lor...oricum am proms sa ii ajut cu orice informatie pe posesori legat de populare si nu numai!!
Daca as vinde numai modele stas ar fi afacere, daca printre altele mai dau 3 lazi atipice in stanga si in dreapta e afacere mai mare...oricum as da-o ies prost asa ca nu ma agit.
Eu am trecut de la faza de idee si teorie la punerea in practica, asta imi rapeste timp...nu mai am timpul de alta data pt ca mi-am bagat capul intre ciocan si nicovala si numai eu stiu cum o sa il scot de acolo...
Am zis ca voi pune filme si poze mai multe, pana acum nu a fost timp de asta, dar am ce arata cu sigurantza, sunt mai multi, mai bine dezvoltati si mi-au confirmat asteptarile din cateva puncte de vedere...e normal sa fiu rezervat 1-2-3 ani, e in teste, ce vreti...sa-l idic in slavi si apoi sa-l ingrop tot eu??
Deocamdata nu au tras botci m,ai devreme decat ME, nu au roit mai devreme, s-au dezvoltat frumos, cresc faguri fara foaie fara probleme, albina e considerabil mai mica, nu am facut tratamente la ei de acum 2 ani, anul trecut in primavara nu am facut, in toamna nu am facut, anul asta nu am facut deloc, ultimul tratament facut e acum doi ani in toamna si am mai facut la una-doua colonii pe ME anul trecut in toamna, astept sa vad daca crapa ceva sau nu, nu sunt semne de infestatie masiva cu varoa, nu au fost plimbati in pastoral si au fost inmultiti, populatia de varoa s-a disipat in roiurile nou formate si acestea pare ca fac fatza foarte bine...apare constant fenomenul de descapacire a puietului, initial matca ponteaza compact dupa care pe rama se pot observa 15-20 de celule eliberate pe o fatza a ramei, acolo a fost parazit....nu sunt semne de aparitie a DWV, sau virusul aripilor dezvoltate, albinele au aripile frumoase si nu apar albine nedezvoltate, handicapate...am respectat cateva idei pe care le-am citit pe siturile de specialitate, nu am mai bagat foi, incerc sa schimb si ramele de ME tot pe celule naturale. Am din ce in ce mai putini faguri vechi pe celula mare.
Consider ca interventiile mele pe forum trebuie sa fie mai rezervate de acum inainte, cred ca voi spune la obiect ce am de zis fara prea mult despicat firul in 4, a trecut vremea aceea, acum aplic ce am studiat, voi pune cel mult poze, filme cu cateva explicatii succinte si atat, pt cine e interesat e suficient, doritorii de info mai amanuntita imi pot scrie MP sau ma pot suna, in rest avand in vedere ca 99,9% din apicultori sunt adeptii apiculturii conventionale nu vad de ce as scrie atat de mult aici despre un mod natural de crestere a albinelor de care prea putini sunt interesati....cel mult ca sa-mi iau contre si suturi in fund...zic pass de data asta.
Puteti sa ma treceti la categoria apicultori excentrici sau ciudati...sau "afaceristi"...intr-un final voi onora ultimele comenzi, inchid "afacerea" si ma retrag in paradisul meu inconjurat de albine mici neproductive si Deloni neperformanti ....intre timp ma voi fi imbogatit castigand la 6 din 49 in cel mai bun caz ca din vanzare de 1-2 bucati la curiosi nu cred !!
Acestea fiind zise va las sa ma comentati in lipsa pana la aparitia noilor "pictoriale" si a noilor documentare despre albina mica naturala !
Salutari !!
BUNKA

Mesajde ignatov andrei » 08 Iul 2014, 01:00

Hai ca... te-ai dat dracu', mai BUNKA!
Si cum adica... te superi tu, asa, pe noi... astia... incepatorii si ne lasi far' de "esplicatii"?!? ;)

Sa-ti fie rusine, mai "mujicule" :lol: !
ignatov andrei

Mesajde BUNKA » 08 Iul 2014, 09:16

O sa mai scriu asa 2-3 randuri din an in paste la obiect, in rest doar filme si poze...ce-i prea mult strica, sau cu alte cuvinte am ajuns la concluzia ca multi nu merita sa afle prea multe legat de ce exerimentez eu...care are intradevar dorintza de a invatza o sa puna mana si o sa studieze si o sa exerimenteze singur.
Ca sa dai pe tava, mura-n gura niste chestii si dupa aia sa fii si injurat nu mi se are o afacere...si mi sa intamplat asa ca....
Sa spunem ca e un fel de lasare la vatra... :lol:
BUNKA

Mesajde BUNKA » 08 Iul 2014, 09:33

vslsilviu scrie:Imi pare rau ca trebuie sa asistam cum o discutie transforma o cutie de albine intr-un bideu. Chiar daca nu detin astfel de cutii si poate ca experienta mea tinde spre zero, bunul simt inca il am acasa. Intial am crezut usor deplasata interventia lui Adi, dar atunci cand in spate se ascunde o idee de afaceri si nu ceva constructiv legat de aceasta lada (hai sa arat cat de buna este lada mea, ca poate se gasesc unii care sa o cumpere - cred ca era mai civilizat, daca se pleca de la aceasta idee; cu argumente pro si contra). In acest moment este doar o discutie oarba in care nici macar nu mai este vorba de lada (poate ca nu ar strica "curatat" acest topic).
Incep sa aud din ce in ce mai des afirmatia "decat sa cresc albine/produc miere mai bine vand cutii".
Un exemplu a mai fost si anul trecut... legata de deloni... albina mica, iernare pe nu mai stiu unde, "fara tratament" etc. ... asta pana cand a inceput afacerea. Daca atunci posta si de 3-4 ori pe zi (minim) legat de acest subiect... acum liniste si pace ("Voi face un film sa vedeti cum merg lucrurile...nici urma de botci...construiesc fara foaie fara probleme..unul din ei cere corpul 4" ... etc.). Nu mai spun ca produce aproape orice tip de lada, fara sa mai aiba vreo problema. Afacerea e afacere. Nu am nimic impotriva celor care produc lazi, care muncesc... TOATA STIMA MEA, dar va rog sa respectati pe cei de pe forum si forumul in mod special.
Nu cred ca nea Gica, Janesse si (din fericire) multi altii sa fi venit vreodata cu un topic asa de "efervescent" fara sa aiba in spate zeci de argumente obtinute in ani buni de practica. Daca ma gandesc la ce replica ar fi dat/ar da cei la care fac referire la acest topic... probabil ca Adi a fost rezervat.

Va rog, in numele celor care incercam sa deslusim tainele acestui domeniu, separati producerea de lazi de cresterea albinelor!

Cred ca ar trebui sa faceti curatenie in propria curte inainte de toate...de fapt acest mesaj a fost si motivul pt care am intervenit aici, cand se arunca cu laturi spre mine am instinctual tendintza de a ma feri, apara sau de a disparea din peisaj...intradevar voi scrie mai putin si fiecare fraza va fi dublata de vreo fotografie sau film cu Deloni asta ca sa fie si Domnul vslsilviu sigur ca nu as putea sa vand o lada care nu confirma prin ceva...e la mintea cocosului ca daca vrei sa faci bani vinzi ce se cere si la momentul de fatza nu poate nimeni spune ca Delonul modificat sau MEA rupe gura targului la vanzari :lol:
Mesajul tau silviu este ca o galeata de laturi pt mine aruncata in mecla...multumesc, nu era nevoie...am niste ani in care m-am documentat temeinic si fac ceva diferit ceva ce tu nu ai facut si probabil nici nu o sa faci, nu ai nici un fel de idee despre ce e vorba si totusi te pronunti pe subiect si vii si cu atacuri la persoana ...habar nu ai cata munca, cat risc, cate sacrificii si cati bocanci in fatza iti iei ca sa faci ce fac eu...te invit sa incerci !!
Mult succes !!
BUNKA

Mesajde vslsilviu » 08 Iul 2014, 09:40

Stiu sa imi cer scuze atunci cand este cazul si daca interventia mea a fost tratata ca o jignire... "IMI CER SCUZE!"

Am fost obisnuit cu postarile de la tine aproape zilnic, cu multe reusite, dar si cu multe semne de intrebare... am apreciat si am citit fiecare rand scris, subiectul este interesant si am apreciat curajul de a merge pe acest drum "vreau sa vad ce o sa fie!"

M-am intrebat de ce nu mai posteaza Bunka? Postarea mea a fost ca o tragere de maneca "ne-ai promis ca ne tii la curent si ar trebui sa stii ca asteptam asta, te vrem sa fii om de cuvant".

Daca pentru intentia mea urmeaza acum sa imi primesc si eu, primesc cu placere, atata timp cat ne mai povestesti de albine, deloni, rezultate, intrebari...

Nu am niciun interes/dorinta sa jignesc pe cineva. Sunt un om de cuvant si cer acelasi lucru de la cei care sustin un astfel de comportament.

Bine ai revenit!
vslsilviu

Mesajde ignatov andrei » 08 Iul 2014, 09:46

BUNKA scrie:O sa mai scriu asa 2-3 randuri din an in paste la obiect, in rest doar filme si poze...ce-i prea mult strica, sau cu alte cuvinte am ajuns la concluzia ca multi nu merita sa afle prea multe legat de ce exerimentez eu...care are intradevar dorintza de a invatza o sa puna mana si o sa studieze si o sa exerimenteze singur.
Ca sa dai pe tava, mura-n gura niste chestii si dupa aia sa fii si injurat nu mi se are o afacere...si mi sa intamplat asa ca....
Sa spunem ca e un fel de lasare la vatra... :lol:

Ai dreptate!

Multam pentru salutari!
Sa fii iubit!
ignatov andrei

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR