Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Iernarea albinelor

Mesajde ek90 » 08 Oct 2011, 22:00

Salutari tuturor! Am si eu o intrebare in legatura cu niste roi facuti anul asta pe rame de 3/4. Doi ani am avut numai stupi verticali de 1/1 cu cat de 1/2, dar incepand de anul acesta am zis sa incerc si stupii 3/4. Problema este ca nu am avut suficiente rame cladite si printre cele de 3/4 mai am bagate si rame 1/1 cu provizii, avand aceste rame de 1/1 nu pot organiza familia in corpul de jos, ci este in partea de sus a stupului. Cum poate afecta aceasta situatie iernarea? E posibil ca albinele sa cada pe fundul cutiei si nefiind rame de care sa se agate mor de frig? Ma gandesc sa mai remediez acum ce mai pot pentru a iesii cat mai bine din iarna. Multumesc! Numai bine!
ek90

Mesajde Adrian Galofteanu » 09 Oct 2011, 07:32

Varianta 1 - Le lasi asa pana la primavara.
Varianta 2 - Daca este un roi puternic, intr-o zi calda, scoti ramele 1/1, le tai si organizezi un ME dupa carte.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde alt stupar » 09 Oct 2011, 13:26

vezi cum te organizezi sa mergi pe varianta I
ca altfel, in primavara, e crancen. Vor fi rame1/1 si 2/3 intercalate, puiet pe ambele masuri si posibil zile reci in care e riscant sa ti o rama afara din stup pentru a o modifica, apoi fagurasi atarnand de spetezele 2/3.

Auzi, dar de ce nu-ti simplifici treaba ?
Ia uite o varianta: calculezi cate rame de iernare ai din fiecare si muti rame 1/1 intr-o parte de fosti roi care vor ramane Dadant de sine statator. La fel, din astia scoti 2/3 si formezi cuibul la ceilalti doar pe rame ME.
Si gata!
lada plina de albine, dalta si afumatorul
in rest... Dumnezeu cu mila !
alt stupar

Mesajde ek90 » 10 Oct 2011, 14:10

La sfatul dumneavoastra cred ca voi ramane la varianta de iernare in corpul de sus datorita ramelor de 1/1 si in primavara le dau sa creasca rame de 3/4 sa le pot inlocui pe cele mari. Anul asta am bagat rame de 3/4 la cladit si stupilor de 1/1 (asa cate 1-2 rame) si am observat ca se dezvolta mult mai bine pe 3/4, adica prefera sa oua in 3/4 decat in 1/1.
ek90

Mesajde Cipri S » 14 Oct 2011, 11:16

salutare. e bine sa pun saci de celofan peste capacul stupilor? Adica,sa fiu mai precis,sa imbrac stupul intr-un sac de celofan de sus in jos,evident pana la urdinis?
Cipri S

Mesajde stefan 30 » 14 Oct 2011, 11:58

Si totusi in legatura cu gaurile date in rame sunt folositoare la ceva sau..... Am citit acest topic si nimeni nu a pomenit de asa ceva doar Gabi Bee a incercat ceva , un apicultor cu experienta cum este NENEA GICA poate sa ma lamuresca si pe mine cum sta treaba ca doar sunt si eu GORJAN deal dansului poate ma ajuta cu un raspuns. Un stupar mai batran imi spune ca treb sa dau gauri in rame sa circule albina pe timpul iernari este corect sau stric la rame degeaba . Apropo sunt sunt Gorjan din Novaci casatorit la C-lung muscel . Multa sanatate la toti stupari sa ne ajute DUMNEZEU in toate
!
nimic fara DUMNEZEU
stefan 30

Mesajde dorindafi » 14 Oct 2011, 18:52

:mrgreen: salutare nepoate
pe forumul vechi sa discutat ideea shi parerile au fost impartzite
eu nu am fagurii gauritzi shi au iernat zic eu destul de bine
dorindafi

Mesajde Dragos » 08 Noi 2011, 23:08

La multi ani tuturor apicultorilor cu numele de Mihai,gabriel,.....! Multa sanatate si impliniri pe viitor! :) ;)
Am rezolvat cu roii pe doua rame! I-am unificat si acum sunt cele mai puternice familii. Din 3 roi de anul acesta si o fam care a roit am facut 2 familii numai bune pentru la anu'!
Albinele s-au obisnuit cu noua locatie iar matcile am vazut ca sunt intreagi! Le- Am protejat intr-o cusca de tip ungaria. Ar fi trebuit sa mai unific 3 fam care sunt pe 3 rame dar s-a inrautatit vremea si ... au ramas asa. :(

Numai bine tuturor apicultorilor iar albinelor le doresc o iarna usoara!!
Dragos

Mesajde BUNKA » 09 Noi 2011, 00:38

Gaurile in rame ajuta pt ca functie de temperatura ghemul se afaneaza sau se strange, daca vine gerul se srange si albinele de pe fata exterioara a ultimei rame nu se pot trage in ghem, exista riscul sa moara...daca au gaura se trag foarte usor in ghem , daca nu poti sa pierzi ceva albina total aiurea, cat despre sacii de folie neagra sau despre izolatia termica neagra care se foloseste in SUA uite-aici ce tre sa stii... http://www.capabees.com/main/files/pdf/winteringpdf.pdf
http://www.youtube.com/watch?v=XJTQ_W8y ... re=related
BUNKA

Mesajde bogdannn » 09 Noi 2011, 09:41

BUNKA scrie:Gaurile in rame ajuta pt ca functie de temperatura ghemul se afaneaza sau se strange, daca vine gerul se srange si albinele de pe fata exterioara a ultimei rame nu se pot trage in ghem, exista riscul sa moara

Cu tot respectul pentru BUNKA :D faza cu gauritul ramelor mi se pare o munca inutila, cel putin la stupii mei Dadant nu am gaurit niciodata ramele si nu au fost probleme, la mine ghemul de iernare se formeaza de obicei in partea din fata a stupilor,spre urdinis, in ianuarie si inceputul lunii februarie migreaza spre mijloc iar la inceput de primavara ii gasesc in partea opusa scandurii de zbor deci e nevoie de cel putin trei gauri in fiecare rama.

Singurul posibil avantaj este cel amintit de tine dar dezavantajele, dupa cum stim, sunt mult mai multe
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde BUNKA » 09 Noi 2011, 11:27

Tot respectul..ai niste gheme foarte mici!
In mod normal se face restrangere la dadant pt ca rama sa fie ful din fata pana in spate astfel incat cand vine gerul si se restrange ghemul sa ramana maxim niste colturi de rame goale, in rest ghem...fata exterioara a ghemului adica ultima rama asa e, ar trebui sa aiba 3 gauri, asta de altfel este descris si de MAXIMUS in cartea lui, si subscriu la cele scrise de el, celelalte rame au nevoie de o singura rama central.
Facand asa si avand rame pline de papa nu moare nik...situatia care-ai descris-o tu denota ori un ghem mic pe putine rame, ori un ghem maio mare dar nerestrans lasat pe 10 rame, cu hrana imprastiata pe 10 r ...e o situatie pe care am avut-o in lazi si nu mi-o mai doresc.
Unul din motivele pt care vreau sa schimb macazul pe ME este tocmai felul cum se formeaza ghemul...mai multe!
Despre ce dezavantaje vb explica te rog ca nu ma prind!!
BUNKA

Mesajde bogdannn » 09 Noi 2011, 12:07

am uitat sa precizez, numarul mediu de rame la familiile care ierneaza e de 6, din experienta anilor trecuti am vazut ca daca departez ramele cate 2-4 mm (din noiembrie pana in martie) ghemul la -10grade nu se mai formeaza pe tot intervalul din fata pana in spate. In legatura cu departarea ramelor am observat urmatoarele avantaje: consum mai mic de hrana cel putin 2 kg/familie, albinele ies cu mai mult puiet in primavara cel putin o jumatate de rama, albina mai putin uzata in primavara si mortalitate mai mica. Asa fac eu la mine consider ca este eficienta metoda :D
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde victor s » 09 Noi 2011, 14:00

BUNKA scrie:T
Despre ce dezavantaje vb explica te rog ca nu ma prind!!

unul din dezavantaje este ca rama asa va ramane, gaurita, eventual albinele o vor mari si mai mult devenind intr-un an doi, inutilizabila !
scuze BUNKA si tot respectul pentru experienta ta in apicultura, dar nu m-am putut abtine !
victor s

Mesajde Liviu Began » 09 Noi 2011, 14:21

Cipri S scrie:salutare. e bine sa pun saci de celofan peste capacul stupilor? Adica,sa fiu mai precis,sa imbrac stupul intr-un sac de celofan de sus in jos,evident pana la urdinis?

Daca ai fund AV as spune ca e ok insa daca ai fund plin ai toate sansele sa faci un condens de toata frumusetea, cu urmarile de rigoare ... cele nefaste.
Munceste ca si cum n-ai muri niciodata dar ingrijeste-te de suflet ca si cum ai muri maine .
Liviu Began

Mesajde bogdannn » 09 Noi 2011, 14:36

BUNKA scrie:Despre ce dezavantaje vb explica te rog ca nu ma prind!!

pe langa cel amintit de victor

-munca de gaurire a ramelor
-posibilitatea de a omora regina si albine in timpul operatiunii
-naclairea albinelor, presupunem ca ramele sunt cu miere pregatite de iernat
-posibilitatea iscarii furtisagului, pe fundul stupului curge miere din ramele gaurite
Telefon 0726278393
bogdannn

Mesajde jonny_it » 09 Noi 2011, 14:58

bogdannn scrie:
BUNKA scrie:Despre ce dezavantaje vb explica te rog ca nu ma prind!!

pe langa cel amintit de victor

-munca de gaurire a ramelor
-posibilitatea de a omora regina si albine in timpul operatiunii
-naclairea albinelor, presupunem ca ramele sunt cu miere pregatite de iernat
-posibilitatea iscarii furtisagului, pe fundul stupului curge miere din ramele gaurite

Pe la inceputurile vietii mele de apicultor cand foloseam dadant+cat si orizontali(tot dadant) si eu practicam astfel de gauri. Mai bine zis la fiecare familie faceau cate 2 gauri pe utima rama din fiecare capat, undeva pe la mijloc.
M-am lasat de acest "sport" in momentul cand mi-am dat seama ca nu ajuta la nimic in momentul cand familiile sunt cat de cat normale; in cel mai rau caz la familiile mai slabe le strang pe mai putine rame sa fiu sigur ca nu sunt probleme si gata, fara manopera inutila.
Acum folosesc doar la familiile unde iernez matci suplimentare, dar asta e alta poveste. :)
jonny_it

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR