Mircea_63 scrie:Dezvolta te rog!
Fa-l un topic cu subiect si predicat daca ai ceva de spus sau de intrebat.
cantemir scrie:Acelasi lucru se intampla si in alte domenii.
Multi oameni ramasi fara serviciu, multi pensionari in floarea varstei, multi absolventi de facultati pe bani... toti incearca sa traiasca.
Unii s-au retras la tara si au investit (de exemplu) in solarii, sere, gradini si livezi. Ce s-a intamplat apoi?
A scazut pretul la legume-fructe?
S-au lasat de meserie vechii gradinari?
Nu se mai importa mere din Polonia, rosii din Turcia, usturoi din China, pere din Argentina etc...???
Am saturat pietele mondiale cu produsele noaste "bio"?
Canci!
Cam asa si cu "multii veniti" cu stupi! Au venit, au vazut, vor pleca!
cosming scrie:Buna seara,
Nu prea am inteles nimic din ce e scris aici dar exista posibilitatea ca o matca proaspat eclozata intr-UN roi sa se inperecheze direct in casutza ei si nu afara in zbor?
Mishu05 scrie:Domnule Mirceas pana acum cateva zile si eu gandeam ca dumneata: s-au apucat multi in ultimii 2-3 ani ( ca sa nu zic 4-5 ani) si e posibil sa se lase asa cum s-au apucat. Motivul? Anul asta foarte prost. Pana aici e clara treaba si multi dintre noi gandesc la fel.
Mishu05 scrie:.vor astepta anul viitor ca doar nu au investit degeaba atatia bani ( care va fi un an bun, bineinteles) si vor face treaba dupa care va fi mai greu sa se lase
- sa zicem ca se lasa..ca sa faca..ce? nu vorbesc de cei care s-au apucat cu 5-10 stupi..ci de cei cu zeci/sute de stupi. cui sa ii vanda, la ce pret in perioada asta...un pret mic, desigur. asa ca vor astepta anul urmator..sa iasa pasenta.
delorin I scrie:cantemir scrie:Acelasi lucru se intampla si in alte domenii.
Multi oameni ramasi fara serviciu, multi pensionari in floarea varstei, multi absolventi de facultati pe bani... toti incearca sa traiasca.
Unii s-au retras la tara si au investit (de exemplu) in solarii, sere, gradini si livezi. Ce s-a intamplat apoi?
A scazut pretul la legume-fructe?
S-au lasat de meserie vechii gradinari?
Nu se mai importa mere din Polonia, rosii din Turcia, usturoi din China, pere din Argentina etc...???
Am saturat pietele mondiale cu produsele noaste "bio"?
Canci!
Cam asa si cu "multii veniti" cu stupi! Au venit, au vazut, vor pleca!
Orice ati spune domnule Cantemir, piata agricola arata complet diferit fata de ultimii 5 ani! Avem o diversitate mare, se cultiva multe produse pe care nimeni nu le cunostea acum 5 ani! Inca nu discutam de piete saturate- inca mai e loc dar discutam de diversificare! Cine cultiva acum 5 ani goji? Sau fructe de padure? Aronia? Flori si palnte decorative? deja e o adevarata industrie...Sigur sunt si efecte mai putin asteptate- de pilda vad in tot mai multe locuri abordata problema excesului de plante energetice tip rapita - in dauna unor produse alimentare traditionale tip grau sau floarea soarelui! Cu aceaste culturi sigur nu vom mai fi in topul productiilor interbelice de grau sau floare! Efectul mi se pare greu de prevazut! Se va scumpi graul in curand? Sau alte plante alimentare? Cred ca va fi un efect de bumerang la un moment dat! Dar in acelasi timp- diversificarea cu produse care necesita o atentie mai mare decat altele, va absolvi din forta de munca implicata in agricultura, care cu toate mijloacele mecanizate aparute aproape peste tot, nu va scadea prea curand in Romania sub 50%... revenind la tema topicul - mirajul apiculturii sau poate chiar albina in sine - face inca victime, cu tot anul prost! (Eu refuz inca sa gandesc asa, pentru ca este primul an in care am produs! Daca as calcula ca eficienta, clar resursele implicate depasesc destul de mult produsele rezultate, dar in acest moment altele ma mana in lupta). Pana acum eu unul- incepator fiind am contaminat inca 2! In jurul meu inca 2 persoane fac apicultura, ca incepatori...Inca se asteapta miracolul ca multi sa se lase si albinele celor ramasi sa adune intr-un spatiu mai mare! Suntem departe de acest moment apocaliptic! Ca sa evitam asteptarea si supra aglomerarea care se va produce oricum, va trebui sa depasim momentul si sa ne apucam de treaba- de plantat- pentru noi, dar mai ales pentru altii! Tot ce putem, unde putem! Acum ceva vreme cineva spunea ca Dobrogea singura poate tine toata populatia de albine din acesl moment! Adica ceva peste 1 200 000 familii! A fost oare doar o vorba aruncata? As vrea sa vad statistica! Sa vedem cu cat au crescut loturile melifere in acest an! Clar rapita a dislocat din floarea soarelui! Doar din ea oare? Putem vorbi de un plus al suprafetelor de interes apicol?
vulpea scrie:imi pare rau,dar sunt in masura sa te contrazic.sunt de formatie inginer de constructii si poti sa ma crezi ca orice prost poate sa-si,,traga,, o firma de constructii(ce nu poti sa fi mandatar,sa cumperi materiale dela cineva si apoi sa adaogi o,,margine de profit,,?).poti sa retii ca am peste 40 ani de meserie.!
vulpea scrie:cred ca folosesti cuvinte pe care nu le intelegi.bunaoara,stii de cand a aparut notiunea de economie de piata?.dar notiunea de pret?cumva de sute de ani?.cati ani ai de vorbesti de,,mentalitatea comunista,,?.dece se ocupa educatia financiara?.stii cu ce se ocupa activitatea financiara?.
vulpea scrie:apicultura sau stuparitul s-a folosti la greu prin anii 60 ca sa se justifice averile necinstite,cum se spune astazi-spalare de bani.ca sa faci miere confortabi si rentabil trebuie sa depui foarte multa munca,cu asiduitate(vezi transpiratie) si sa fi rasfoit,daca nu de stiut pe dinafara,teoria apicola.
vulpea scrie:ceeace nu se vede la cei care vin peste noapte cu sute de stupi.cat despre pres.ul din Cehia,ma intreb serios ce pregatire o avea,cumva ca al nostru care le stie cam pe toate ?
vulpea scrie:ai auzit cumva de Intitutul National de Statistica care,din pixel,poate sa scoata orice fel de aberatie?.vrei sa-mi ,,traduci,, ce e aia crestere economica de 0.5 % ?.recomand abtinere si moderatie,mai ales in afirmatii !
vulpea scrie:PS.sper ca ai vrut sa spui afaceri legale,nicidecum legitime.vrei sa ma dumiresti ce inseamna dupa tine afaceri legitime?
vulpea scrie:te asigur,inca odata,ca,daca s-ar aplica,acum,legea din Romania,cred ca 95% din firme ar fi dovedite ca functionand ilegal!totul merge in momentul de fata numai pe cumetrii si relatii.vad ca esti de acord cu pres.ul nostru care a afirmat ca 4 grasi stau in spatele 1 slab.aferim!
Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 39 vizitatori