Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

"După o vară târzie, săracă în polen..."

Mesajde pst_claudiu » 10 Noi 2011, 14:40

Urmatoarea fraza: "După o vară târzie, săracă în polen, urmează o primăvară bogată în nosemoză". am intalnit-o pe un site.O fi adevarat?
pst_claudiu

Re: "După o vară târzie, săracă în polen..."

Mesajde jonny_it » 10 Noi 2011, 14:51

pst_claudiu scrie:Urmatoarea fraza: "După o vară târzie, săracă în polen, urmează o primăvară bogată în nosemoză". am intalnit-o pe un site.O fi adevarat?

Nosema apare cand:
- familii slabe(cel mai important!)
- umiditate mare in stup
- iernare fara zboruri de curatire combinat cu o calitate proasta a mierii/inlocuitori sau miere de mana

Era sa uit: inlocuitorii de polen/polenul in amestec cu miere/inlocuitori dat primavara in absenta unui zbor de curatire; polenul curat nu favorizeaza aparitia nosema. De aceea unii dau turtele separat: turta cu polen/inlocuitori si turta cu miere/inlocuitori. Oricum cel mai bine e sa nu ai nevoie de ele! ;)

.. parerea mea :)
jonny_it

Mesajde mibu » 10 Noi 2011, 15:44

Si la mine a fost o vara saraca in polen ! Nu am cumparat niciodata polen de la apicola ,de teama sa nu fie purtator de ceva nedorit!
Stie cineva vreo metoda de " curatire " ?
BLÎND DAR SIGUR !
mibu

Mesajde jonny_it » 10 Noi 2011, 16:50

mibu scrie:Si la mine a fost o vara saraca in polen ! Nu am cumparat niciodata polen de la apicola ,de teama sa nu fie purtator de ceva nedorit!
Stie cineva vreo metoda de " curatire " ?

Nu cred ca sunt apicultori care sa cumpere polen de la apicola/alte firme pentru ca este scump in comparatie cu inlocuitorii.
Recomandat este sa iti faci rezerve din propria stupina in timpul verii. ;)
Ultima oară modificat de jonny_it pe 10 Noi 2011, 16:52, modificat 1 dată în total.
jonny_it

Mesajde janese » 10 Noi 2011, 16:51

jonny_it scrie:
pst_claudiu scrie:Urmatoarea fraza: "După o vară târzie, săracă în polen, urmează o primăvară bogată în nosemoză". am intalnit-o pe un site.O fi adevarat?

Nosema apare cand:
- familii slabe(cel mai important!)
- umiditate mare in stup
- iernare fara zboruri de curatire combinat cu o calitate proasta a mierii/inlocuitori sau miere de mana

Era sa uit: inlocuitorii de polen/polenul in amestec cu miere/inlocuitori dat primavara in absenta unui zbor de curatire; polenul curat nu favorizeaza aparitia nosema. De aceea unii dau turtele separat: turta cu polen/inlocuitori si turta cu miere/inlocuitori. Oricum cel mai bine e sa nu ai nevoie de ele! ;)

.. parerea mea :)

apare si cand familia este des deranjata de pasari,vehiclule......mancare cu umiditate mare
janese

Mesajde jonny_it » 10 Noi 2011, 16:59

janese scrie:apare si cand familia este des deranjata de pasari,vehiclule......mancare cu umiditate mare

Da.
Inca ceva: nu intotdeauna cand albinele au diaree inseamna ca exista si nosemoza.
jonny_it

Mesajde pst_claudiu » 10 Noi 2011, 17:16

Cum poate lipsa polenului sa provoace nosemoza?Eu asa inteleg, ca lispa polenului provoaca nosemoza.
pst_claudiu

Mesajde pst_claudiu » 10 Noi 2011, 17:19

Sau lipsa polenului din vara care duce la un nr scazut de albine-->consum mare, nevoia de a da polen in primavara in lipsa zborurilor --> nosemoza
pst_claudiu

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE