pst_claudiu scrie:Urmatoarea fraza: "După o vară târzie, săracă în polen, urmează o primăvară bogată în nosemoză". am intalnit-o pe un site.O fi adevarat?
mibu scrie:Si la mine a fost o vara saraca in polen ! Nu am cumparat niciodata polen de la apicola ,de teama sa nu fie purtator de ceva nedorit!
Stie cineva vreo metoda de " curatire " ?
jonny_it scrie:pst_claudiu scrie:Urmatoarea fraza: "După o vară târzie, săracă în polen, urmează o primăvară bogată în nosemoză". am intalnit-o pe un site.O fi adevarat?
Nosema apare cand:
- familii slabe(cel mai important!)
- umiditate mare in stup
- iernare fara zboruri de curatire combinat cu o calitate proasta a mierii/inlocuitori sau miere de mana
Era sa uit: inlocuitorii de polen/polenul in amestec cu miere/inlocuitori dat primavara in absenta unui zbor de curatire; polenul curat nu favorizeaza aparitia nosema. De aceea unii dau turtele separat: turta cu polen/inlocuitori si turta cu miere/inlocuitori. Oricum cel mai bine e sa nu ai nevoie de ele!![]()
.. parerea mea
janese scrie:apare si cand familia este des deranjata de pasari,vehiclule......mancare cu umiditate mare
Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE
Utilizatorii ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat şi 43 vizitatori