Prima pagină APICULTURA GENERALA PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR

Aceasta sectiune este dedicata apicultorilor aflati la inceput de drum .Aici se pot adresa intrebari oricat de simple ...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: invertire zahar cu zeama de lamaie

Mesajde jenica67 » 11 Iun 2014, 16:58

State daca vrei sa te convingi, nu am nimic impotriva. Prepara corect siropul dupa reteta lui Gica, il duci la laborator si ne spui rezultatele. Eu sunt multumit de rezultatele ce le am cu siropul invertit, si nu ma intereseaza proportia exacta, a zaharului invertit. Ce ma deranjeaza este ca in Romania, oameni cu pregatire sumara si fara un studiu aprofundat, pun la indoaiala cercetarile si constatarile inaintasilor, in cazul de fata din mai multe tari, oameni cu renume incontestabil. Cu asta eu am incheiat subiectul zahar invertit si promit ca nu o sa mai scriu nici o data, despre subiectul acesta. Cine vrea poate sa il foloseasca si cine nu vrea nu este obligat.
jenica67

Mesajde ignatov andrei » 11 Iun 2014, 17:12

jenica67 scrie:
ignatov andrei scrie:State are dreptate!
Nu se produce invertire, clar,

ceea ce susti , nu este adevarat, si nici nu sunt de acord cu tine, ma mir cum poti sustine aceasta ?

ignatov andrei scrie:
iar albinele nu au nimic de la zahar, daca reusesc sa-l faca miere, asa cum stiu ele!
Terminati cu mitologia gen: se uzeaza albina, se "produce" nu stiu ce....!
Pe timp calduros, in sezon activ, nu se intampla nimic!

Cine da sirop pe timp calduras la albine ?? Poate la roi. Daca roiul este tare, nu conteaza uzura, dar cum se fac roi pe 1-2 rame, acolo este foarte importanta.

ignatov andrei scrie:
Problema se pune pe timpul iernii, cand e foarte bine sa ierneze doar pe miere, chiar daca este din sirop de zahar!

Daca dai siropul de zahar tarziu, pentru completare rezerve, cum se practica la noi, invertirea de catre albine nu mai este completa si risti peste iarna sa cristalizeze in celule. Plus ca numarul de albine ce trece iarna este foarte important. Primavara, uzura conteaza foarte mult.

Multumesc pentru explicatii!

Asa fac si eu diferenta intre apicultorii cu "metode mitologice" si cei cu probe stiintifice!

Eu vorbeam de apicultura, tu vii cu... daca...
Nu crezi ca e o diferenta?!?
Nu vrei sa crezi ce spun, este treaba ta (sau a altora), totusi retine... AM DRETATE TOT TIMPUL!
ignatov andrei

Mesajde State » 11 Iun 2014, 17:50

jenica67 scrie:State daca vrei sa te convingi, nu am nimic impotriva. Prepara corect siropul dupa reteta lui Gica, il duci la laborator si ne spui rezultatele. Eu sunt multumit de rezultatele ce le am cu siropul invertit, si nu ma intereseaza proportia exacta, a zaharului invertit. Ce ma deranjeaza este ca in Romania, oameni cu pregatire sumara si fara un studiu aprofundat, pun la indoaiala cercetarile si constatarile inaintasilor, in cazul de fata din mai multe tari, oameni cu renume incontestabil. Cu asta eu am incheiat subiectul zahar invertit si promit ca nu o sa mai scriu nici o data, despre subiectul acesta. Cine vrea poate sa il foloseasca si cine nu vrea nu este obligat.

Nu trebuie sa te superi Jenica, pentru ca toate discutiile pot fi constructive.
Si eu am preparat sirop dupa reteta lui nea Gica.
Si eu am cautat pe internet despre invertirea zaharului. Am gasit "N" metode, "N" retete , "N" rezultate. (Nu vreau sa contest nici cele scrise de nea Gica. Reteta nu este a lui , asa cum tot afirmati multi pe aici. El doar a scris-o pe forum. O gasim si prin cartile de pana in '90.)
Eu cred ca sunt lamurit in privinta invertirii zaharului cu sare de lamaie , la 116 grade, pe aragaz. Pentru mine nu fac teste, mai ales ca NU ma mai chinui sa fac treaba asta acasa.(Le administrez exact solutie diluata.) Dar voi face cu proxima ocazie pentru ca acum sunt dator. 8-)
Daca totusi doresti sa ma ajuti cu o chestie, ar fi rugamintea sa-mi spui la ce laborator sa duc probele, asta pentru a nu trezi suspiciunea ca este "laboratoru' lu' peste prajit".

Pana atunci, il rog si pe cel care a facut deja analizele, sa ni le prezinte aici. 8-) Hai mestere cu pregatire sumara si fara studiu!
Chiar daca va trăi printre găini,o privighetoare nu va cotcodăci niciodată.
State

Mesajde State » 11 Iun 2014, 18:01

Pe de alta parte, invertirea Brix, este valoarea Brix a produsului, in care tot continutul de zaharoza a fost invertit in glucoza si fructoza. Acest lucru se poate referi de asemenea la o invertire Brix pe deplin, dar in limbajul nostru, “invertirea Brix”(continutul de zahar invertit) este luata pentru a se intelege pe deplin transformarea. Daca procesul de invertirea a inceput intr-o solutie de zahar dar nu duce la finalizarea completa, vom vorbi apoi despre o invertire partiala a produsului.
In practica, in mod normal, nu intalnim pe deplin invertirea siropurilor sau a bauturilor in fabrica sau pe rafturile de pe piata. Acest lucru se intampla pentru ca au loc aciditati mult mari si conditii de temperatura necesare pentru invertirea deplina a zaharozei.

Acest lucru, oricum, poate fi realizat in laborator prin adaugarea unor cantitati mici de acid concentrat la o proba de bautura si incalzit la o temperatura ridicata (±190 ). In aproximativ 1 ora sub anumite conditii, toata zaharoza este hidrolizata, iar proba este considerata a fi pe deplin invertita. Indicele Brix intr-o astfel de proba face referire la continutul de zahar inverit

Despre asta cred ca trebuia sa vorbim de la inceput.
State

Mesajde State » 11 Iun 2014, 18:30

Si pentru ca suntem la pagina "apicultorului incepator" , am si eu o intrebare, vis-à-vis de invertirea zaharului cu sare de lamaie(sau suc):

La enzima numita Invertase , se recomanda reglarea PH-ului cu acid citric(sare de lamaie). Pai cum naiba ? :?
State

Mesajde TDI » 11 Iun 2014, 21:41

Din ce-am aprofundat eu procentajul de invertire obţinut acasă după reţete verificate e de 30-70%, comparabil cu procentajul de invertire existent în siropurile disponibile pe piaţă. Iernarea pe "miere de calitate" este de obicei mult mai recomandată pentru zonele în care primăvara nu vine în februarie şi unde nu s-a auzit vreodată de miere de ghiocei, 20 grade în decembrie şi ianuarie, unde pasta proteică administrată în ianuarie şi februarie garantează mortalităţi uriaşe, etc.
TDI

Mesajde vasilefi » 13 Iun 2014, 22:31

TDI scrie:Din ce-am aprofundat eu procentajul de invertire obţinut acasă după reţete verificate e de 30-70%, comparabil cu procentajul de invertire existent în siropurile disponibile pe piaţă. Iernarea pe "miere de calitate" este de obicei mult mai recomandată pentru zonele în care primăvara nu vine în februarie şi unde nu s-a auzit vreodată de miere de ghiocei, 20 grade în decembrie şi ianuarie, unde pasta proteică administrată în ianuarie şi februarie garantează mortalităţi uriaşe, etc.

intre 30 si 70% e diferenta mare... ce sa faca diferenta?
vasilefi

Mesajde proapis13 » 13 Iun 2014, 23:05

vasilefi scrie:.......intre 30 si 70% e diferenta mare... ce sa faca diferenta?

Timpul si temperatura la care se presupune ca are loc invertirea ;)
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde TDI » 14 Iun 2014, 07:35

Catalizatorul, respectiv: sare de lămâie, zeamă de lămâie, oţet, invertază(E1101 invertasse - am înţeles că nişte colegi printre care si dragos2006 au achiziţionat aşa ceva de la frăţiorii galbeni). HMF-ul(hidrometixfurfurolul sau furfuralul) e toxic pentru oameni şi albine deopotrivă, după cum spunea domnul proapis cu cât clocoteşti mai mult siropul şi îl faci mai concentrat cu atât dezvolţi mai mult HMF dar limita maximă e de 30 mg/kg, cu cât temperatura şi perioada de fierbere... S-a mai scris pe forum, am tradus şi eu câte ceva. Oricum zeama de lămâie nu face un sirop mai sănătos sau mai invertit, la condiţiile necesare cauţi un catalizator cât mai eficient si mai standardizat, altfel le dăm miere. Dacă este suficientă miere în stup(aprox 75%), la o cantitate totală de 3 kg doar hrană pe fiecare ramă siropul de completare nu e musai să fie 100% invertit, tot secretul este să fie suficient sau mai mult(adăugat la timp) şi natura să ţină cu noi.
TDI

Mesajde mihaiGrig » 05 Aug 2014, 10:20

ignatov andrei scrie:Zeama de lamaie se adauga pentru a nu cristaliza grosier serbetul!

La sirop, nu se adauga nimic, doar se dizolva zaharul in apa fierbinte (se dizolva mai repede)!

State are dreptate!
Nu se produce invertire, clar, iar albinele nu au nimic de la zahar, daca reusesc sa-l faca miere, asa cum stiu ele!

Terminati cu mitologia gen: se uzeaza albina, se "produce" nu stiu ce....!

Pe timp calduros, in sezon activ, nu se intampla nimic!

Problema se pune pe timpul iernii, cand e foarte bine sa ierneze doar pe miere, chiar daca este din sirop de zahar!

Buna ziua.
Deci cum sa preparam siropul de zahar 2/1 pentru completare? Il fierbem, sau doar amestecam la temperatura ambianta in proportiile de mai inainte? Cum este mai bine pentru transformare in miere de zahar pentru albine? Dvs cum le dati la cele N colonii de albine pe care le aveti? Cum se prezinta in primavara? Ma intereseaza ptr ca sunt slabe rezerve de hrana ramase si culese la FS si trebuie sa fac completari cu zahar. Intreb aici si nu la ,, Incepatorii intreaba" ptr ca aici este topicul. Multumesc.
mihaiGrig

Mesajde proapis13 » 05 Aug 2014, 10:57

mihaiGrig scrie:Buna ziua.
Deci cum sa preparam siropul de zahar 2/1 pentru completare?
Intreb aici si nu la ,, Incepatorii intreaba" ptr ca aici este topicul. Multumesc.

Topicul despre Invertirea zaharului este la adresa de mai jos ; spor la citit ;)
viewtopic.php?f=9&t=643
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Anterior

Înapoi la PAGINA APICULTORULUI INCEPATOR