Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: August - pregatirea urmatorului an apicol.

Mesajde irina » 20 Aug 2014, 13:23

andrei_calinescu scrie:Cu mici exceptii cuiburile au 4 rame cu puiet, restul 5-6 rame miere capacita si proaspata.
TRebuie iar sa dau drumul la elicopter.

Inteleg ca 4 rame cu puiet e cam putin.Cate rame cu puiet (minim) ar trebui sa avem acum in stup incat sa asigure albina suficienta pentru iarna? Tinand cont si de faptul ca exista si coronite de miere pe aceste rame.
irina

Mesajde asdf » 20 Aug 2014, 13:55

Intreb si eu ca incepator: practica asta de a debloca cuiburile acum toamna nu e cumva aflare in treaba?
La mine si anul trecut si asta la sfarsit de August albinele au blocat cuiburile urmand ca in Septembrie sa inceteze cu totul ouatul. Au intrat in iarna cu ramele pline de miere capacita si necapacita si au iesit super bine in primavara.
Cei care au sute sau mii de stupi fac treaba asta? Adica as intelege in iunie desi si atunci ar trebui sa nu se intample daca au magaziile puse.

De ex. zilele astea am vrut sa ajut un nucleu facut mai tarziu si i-am dat o rama goala ouata de vreo 2,3 ori. Matca nu a ouat in ea si albinele au bagat deja nectar in celule.
asdf

Mesajde ciptheman » 20 Aug 2014, 13:59

deblochezi acolo unde e nevoie altfel intri in iarna cu miere la greu dar o mana de albine, asta inseamna ca trebuie sa cunosti situatia fiecarui stup in detaliu si sa actionezi ca atare.
ciptheman

Mesajde asdf » 20 Aug 2014, 14:06

Idea e ca matcile au redus mult ouatul. Unde am deblocat a blocat la loc. Pare sa fie o tendinta naturala asa ca nu imi mai bat capul. Nu mi-am batut nici anul trecut si a fost chiar OK.
asdf

Mesajde Adrian Galofteanu » 20 Aug 2014, 19:36

irina scrie:
andrei_calinescu scrie:Cu mici exceptii cuiburile au 4 rame cu puiet, restul 5-6 rame miere capacita si proaspata.
TRebuie iar sa dau drumul la elicopter.

Inteleg ca 4 rame cu puiet e cam putin.Cate rame cu puiet (minim) ar trebui sa avem acum in stup incat sa asigure albina suficienta pentru iarna? Tinand cont si de faptul ca exista si coronite de miere pe aceste rame.

5 rame de puiet cu acoperire de 70-80% sunt foarte bine. Mai important este sa tinem familiile active, adica matca sa nu se opreasca din pontat si pentru asta sa luam masurie care se impun.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Aug 2014, 20:54

Constatare azi, dupa deblocari s-a castigat 1/2 rama, max 1 rama cu puiet.
Matcile sunt active, oua in celulele eclozionate, si sunt bine hranite.
Cules este foarte bun de nectar(urzicuta si maracini) iar polen este potop(4 culori).
Nu-mi mai bag nasul in cuiburi, miere au, media e undeva 4 rame DE puiet.
Le mai fac sambata un Varachet si dupa aia liniste, stimulari doar daca se racesc noptile.
Deocamdata e foarte bine fara nici o stimulare.
andrei_calinescu

Mesajde Dicu Ion » 20 Aug 2014, 21:47

Andrei ,am fost si eu astazi la stupi ,si am luat prin tatonare sa vedem situatia.
Sint multumit de ce am gasit culmea ca ramele care le-am bagat pentru ouat ,au bagat nectar dar reg oua totusi bine pe alte rame .Am gasit cintarul pe plus 400 g ,asta inseamna ca zilele acestea au adunat bine,La calea ferata ,dar pe partea cu ferma este mult cimbru si alte buruieni care nu stiu cum se cheama,iar albine sint foarte multe ,asa ca mai ai de stat acolo linistit .
Dicu Ion

Mesajde Adi Hodis » 20 Aug 2014, 23:25

asdf scrie:Idea e ca matcile au redus mult ouatul. Unde am deblocat a blocat la loc. Pare sa fie o tendinta naturala asa ca nu imi mai bat capul. Nu mi-am batut nici anul trecut si a fost chiar OK.

Pai ia sa ne amintim ... a inceput natura/vegetatia sa lucreze foarte timpuriu anul asta ? ... pai cam da ! ... no, tot asa poa sa fie si toamna, si de ce nu si ... iarna. O iarna cum nu ne-am astepta.

Am deblocat si eu cuiburile si tot asa a fost rezultatul ... la stupii cu rame Dadant.
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
http://adihodis.sunphoto.ro/
Adi Hodis

Mesajde Adi Hodis » 20 Aug 2014, 23:31

andrei_calinescu scrie:Constatare azi, dupa deblocari s-a castigat 1/2 rama, max 1 rama cu puiet.
Matcile sunt active, oua in celulele eclozionate, si sunt bine hranite.
Cules este foarte bun de nectar(urzicuta si maracini) iar polen este potop(4 culori).
Nu-mi mai bag nasul in cuiburi, miere au, media e undeva 4 rame DE puiet.
Le mai fac sambata un Varachet si dupa aia liniste, stimulari doar daca se racesc noptile.
Deocamdata e foarte bine fara nici o stimulare.

Mi-a mers si mie odata la ramele Dadant ... a doua oara nu.
In schimb la ME si MER, am mai dat cate 1 rama buna pentru ouat in cuiburi, adica sub ramele cu miere. Acolo NU au mai blocat cu miere ci au pregatit frumos terenul pentru ouat. Mai mare dragul sa vezi ce se poate obtine cu ME si MER ... aprox. 3000 de albine la o rama.

As mai pacali odata familiile pe rame Dadant, dar nu-i pe cine, ca nu vor si pace !. :)
Albinutele = viata ... importantele albinute ... ” daca albinele ar disparea, omenirea ar mai trai 4 ani. Albert Einstein ”.
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 20 Aug 2014, 23:50

"As mai pacali odata familiile pe rame Dadant, dar nu-i pe cine, ca nu vor si pace !."

Asa-i Adi, si apoi nu poti sa stai cu mana in cuib o data la 3-4 zile.
Nu-i economic si nici sanatos.
Ma bucura ca e abundenta si matcile sunt grase, adica ideal hranite.
Pe de alta parte sunt multumit ca situatia e echilibrata fara nici o stimulare.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 20 Aug 2014, 23:54

Dicu Ion scrie:Andrei ,am fost si eu astazi la stupi ,si am luat prin tatonare sa vedem situatia.
Sint multumit de ce am gasit culmea ca ramele care le-am bagat pentru ouat ,au bagat nectar dar reg oua totusi bine pe alte rame .Am gasit cintarul pe plus 400 g ,asta inseamna ca zilele acestea au adunat bine,La calea ferata ,dar pe partea cu ferma este mult cimbru si alte buruieni care nu stiu cum se cheama,iar albine sint foarte multe ,asa ca mai ai de stat acolo linistit .

Asa este domnul Dicu.
Am un fermier care trage de mine sa mutam la o floare tarzie. Multe hectare. Nici nu ma gandesc deocamdata.
E prea bine unde suntem.
andrei_calinescu

Mesajde Adi Hodis » 20 Aug 2014, 23:57

Cum sa dai pasarea din mîna pe cea de pe creanga ?. :) ... intreaba-l cît da pentru polenizare ? ... ca nectar sigur nu-i.
Adi Hodis

Mesajde andrei_calinescu » 21 Aug 2014, 00:02

Adi Hodis scrie:Cum sa dai pasarea din mîna pe cea de pe creanga ?. :) ... intreaba-l cît da pentru polenizare ? ... ca nectar sigur nu-i.

Si chiar si pentru polen Adi.
Azi cand am ajuns am privit 10 min urdinisele.
Polen alb,crem,mov,galben,portocaliu.
La floare ar fi doar de floare.
Deci inca o data , NU.
andrei_calinescu

Mesajde Adrian Galofteanu » 22 Aug 2014, 01:25

Azi am profitat de ziua buna care a fost si am extras mierea din caturi( 80% flori de camp), familiile sunt bine. N-am mai extras fara deranj de albine venite la furat de multi ani. Puiet pe 5-6 rame, coronitele sunt facute, ramele marginase cu pastura sunt la locul lor. Mai trebuie intervenit pentru scoaterea ramelor noi de prin cuiburi sau dat la margine ramele cu pastura care din diverse motive sunt prin mijlocul cuibului. Apropos - e chiar intamplator ca unele familii isi fac rezerva de pastura in cuib?

Maine si poimaine iau definitiv caturile si fac controlul de organizare. Sper sa ma ajute vremea.
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde jonny_it » 22 Aug 2014, 11:40

Adrian Galofteanu scrie:Azi am profitat de ziua buna care a fost si am extras mierea din caturi( 80% flori de camp), familiile sunt bine. N-am mai extras fara deranj de albine venite la furat de multi ani. Puiet pe 5-6 rame, coronitele sunt facute, ramele marginase cu pastura sunt la locul lor. Mai trebuie intervenit pentru scoaterea ramelor noi de prin cuiburi sau dat la margine ramele cu pastura care din diverse motive sunt prin mijlocul cuibului. Apropos - e chiar intamplator ca unele familii isi fac rezerva de pastura in cuib?

Maine si poimaine iau definitiv caturile si fac controlul de organizare. Sper sa ma ajute vremea.

Pastura aia o sa dispara in momentul cand albinele nu mai aduc polen si incep sa isi formeze corpul gras. Si pe aici la unele familii au cam blocat cu polen.
Ieri am avut ploaie bunicica, deci daca se incalzeste inca o sa mai aduca polen si poate un pic de nectar.
Anul acesta chiar daca nu am avut o vara foarte buna posibil sa intram pe iarna cu familii bune spre foarte bune. :)
jonny_it

Anterior

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR