Prima pagină APICULTURA GENERALA HRANIREA ARTIFICIALA

Discutii despre hranirea familiilor de albine cu diferite produse artificiale sau miere , perioade de hranire , retete de preparare .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Tipuri de hranitoare

Mesajde cristi_vidican » 12 Aug 2014, 00:05

DAcă ajungi din 2 în 2 săptămâni dai o gaură de 1-2 mm nu mai multe.
Vezi să nu se acrească siropul de zahăr.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde maximotgv » 12 Aug 2014, 13:31

Si cum faci sa nu se acreasca siropul? Cel invertit dupa metoda lui nea Gica Romanescu se acreste? Dar siropurile cumparate de la apicola se acresc?
maximotgv

Mesajde alin75 » 12 Aug 2014, 16:02

maximotgv scrie:Si cum faci sa nu se acreasca siropul? Cel invertit dupa metoda lui nea Gica Romanescu se acreste? Dar siropurile cumparate de la apicola se acresc?

Discutia este putin off topic, dar pot sa afirm ca am facut (si fac) sirop invertit (20kg zahar restul apa - am bidoane de 25 l), deci nu este 1:1, in care pun protofil si apicomplex, dar nu s-a acrit (chiar acum cateva minute, am gustat din bidoane care au stat in terasa si au aproape o saptamana!).

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde catalin.profiri » 13 Aug 2014, 01:15

@maximotgv: raspunzandu-ti imi voi ridica probabil multe critici:

Pe scientificbeekeeping se spune de adaugarea de clor (eng: bleach) in sirop 1/1.
Raportul este de 5 ml la 4,5 litri (http://scientificbeekeeping.com/fat-bee ... mmy-aches/)
„În conformitate cu Sfintele Scripturi, capătul posibilităţilor umane este frecvent locul de întâlnire cu Dumnezeu.”
catalin.profiri

Mesajde Florin Dobre » 14 Aug 2014, 09:07

Vreau sa multumesc lui jenica67 pentru ideea cu siropul la punga.
Imi pare cea mai potrivita solutie atunci cand nu dispui de hranitoare suficiente(buget stramtorat).
Dezavantaje:
- iti ia ceva timp cu umplutul pungilor;
- trebuie sa salti podisorul si implicit ai contact cu albinele;
- trebuie urmarita eliminarea pungilor.
Avantaje:
- siropul este luat foarte bine;
- risc de furtisag foarte mic;
- se pot administra la orice ora din zi;
- foarte ieftin.

Pentru mine deocamdata e o varianta care ma aranjeaza. :D
Suntem pulbere de stele.
Florin Dobre

Mesajde delorin I » 14 Aug 2014, 09:24

Nu par prea entuziasmate albinele din filmulet...cam putien la adunat! Si pe mine ma bate gandul sa fac treaba cu petul pentru ca as mai lasa albinele departe de casa acolo unde sunt acum! sambata ma decid! Dar oare cu protofil sau ceiuri adaugate...mirosul nu atrage furtisagul :?: :?: :?:
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde CristianBee » 14 Aug 2014, 14:06

Eu am adaugat in sirop sorbat de potasiu E 202 ( un agent de conservare fara pericol ptr sanatatea omului si a albinei ) , 20 g la 100 de litri de sirop 1/1 si 15 la sirop 2/1 .
CristianBee

Mesajde jenica67 » 18 Aug 2014, 14:52

La siropul 2/1, nu trebuie pus nici un conservant, ca nu este pericol sa se acreasca. Am pus si eu un bidon de 2 l la un rpi si intr-o saptamana nu au luat decat putin peste jumate. In plus data viitoare cand il umplu este mai problematic. Mai buna mi se pare metoda cu punga, sau galetusa de zmantana de 1 l. Daca aveti loc in stup si pungile se pot umple cu 2-3 l de sirop fara probleme.
jenica67

Mesajde thomas » 18 Aug 2014, 18:36

Am incercat si eu in pungi, dar nust ce au, ca mi le tot sparg albinele si curge siropul pana iese pe urdinis. Daca pun 2 pungi, nu.l mai trage.. in fine.

Sa revin la subiect. Vreau sa patentez doar personal un model de hranitor. Nu chiar asa simplu, dar ieftin. O damigeana de apa plata, de 5l, preferabil cu laturi drepte, nu rotunda. Fac o gaura dreptunghiulara cu dimensiunile de 15x2cm, pe una din laturi. Damigeana e asezata orizontal peste rame, cu gaura respectiva in sus. In acea gaura se monteaza o cutiuta care coboara pana pe latura opusa a damigenii. Cutiuta este de forma unui paralelipiped, cu latura de sus libera. Este confectionata din plasa antivaroua sau orice plasa metalica maleabila si deasa ca sa nu treaca albina prin ea. Este ca un fel de cusca care se etanseaza perfect pe gaura taiata a damigenii si permite ca albinele sa intre acolo si sa preia siropul. Plasa din care este confectionata cusca se continua in jurul damigenii, pentru ca albina sa se poata urca si cobori de la hrana.
O sa incep constructia ei in functie de putinul timp pe care il am liber, si o sa va prezint rezultatele. Ma intereseaza pt hraniri de completare: 3-4l. Nu pt stimulare.
Ideea e preluata si particularizata de pe alt forum de apicultura.
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde Gicuta » 19 Aug 2014, 10:24

Cutiuta de smantana sau bidon de apa plata (care mi se pare cam mare pentru un stup mediu si in care risca siropul sa se acreasca daca este slab) trebie captusite cu o tesatura (carpa). Este cel mai ieftin. Eu folosesc cutiile in care am avut lapte praf pt copii captusite cu carpepe dinauntru (carpa o leg pe exterior cu sarma sa stea pe buza cutiei si in interior pana la fund).
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde thomas » 19 Aug 2014, 18:18

Si in interior nu ai o cusca care sa retina albinele sa inoate prin sirop? Sau ai doar carpa respectiva pe care se catara?
Stationar. Dadant 1/1 10 rame. Cat 3/4.
thomas

Mesajde jenica67 » 19 Aug 2014, 20:30

thomas, bidonul tau de 5 l, cu plasa ce ai descris, seamana cu hranitoarele de pe pagina 1. Problema este la familii slabe, ca pot fi pradate din cauza furtisagului. Mai bine pui 5 cutii de smantana de 1 l, cu 50 de gauri cu diametru 2,5 mm si iti garantez ca nu o sa ai nici un furtisag. Daca te uiti pe pagina 1, al 3-lea hranitor este al meu. Incap 5-6 l, dar dupa experientele cu cutia de smantana, sau punga, nu il mai folosesc decat foarte rar. Si acolo, ca sa nu simta siropul, trebuia sa dau mai multe ture cu scoch, ca sa etansez planul de separatie, dar tot se adunau albine. Faci cum crezi, dar e mai simplu dupa parerea mea cu cutia de smantana.
jenica67

Mesajde Gicuta » 20 Aug 2014, 09:05

Tocmai de aceea e pusa carpa: sa se catere si in plus, prin capilaritate, siropul urca mai sus un pic de suprafata siropului.
(..) nu conteaza atat de mult soiul (de albine), ci prostul din spatele soiului. (Kamy)
Gicuta

Mesajde alin75 » 20 Aug 2014, 13:20

jenica67 scrie:thomas, bidonul tau de 5 l, cu plasa ce ai descris, seamana cu hranitoarele de pe pagina 1. Problema este la familii slabe, ca pot fi pradate din cauza furtisagului. Mai bine pui 5 cutii de smantana de 1 l, cu 50 de gauri cu diametru 2,5 mm si iti garantez ca nu o sa ai nici un furtisag. Daca te uiti pe pagina 1, al 3-lea hranitor este al meu. Incap 5-6 l, dar dupa experientele cu cutia de smantana, sau punga, nu il mai folosesc decat foarte rar. Si acolo, ca sa nu simta siropul, trebuia sa dau mai multe ture cu scoch, ca sa etansez planul de separatie, dar tot se adunau albine. Faci cum crezi, dar e mai simplu dupa parerea mea cu cutia de smantana.

Eu am dat gaurile in cutie pe lateral (3 - 4) gauri, umplu cutia cu sirop, pun capacul si rastorn cutia. Siropul curge in acele orificii din lateral (mai da putin si pe langa pina se face vid), apoi este ok.
+: cantitate 1kg/cutie;
nr. de cutii/stup dupa puterea fiecarei familii;
cand sunt scoase (toamna) ocupa un spatiu redus;
igienizare rapida;
-: obligatoriu prezenta catului.
Astea imi trec pe moment prin cap.

Numai bine,
Alin
https://www.youtube.com/watch?v=RI8TEa2gFCo
.... orice supraapreciere duce la dezamagire.....
alin75

Mesajde delorin I » 24 Aug 2014, 23:28

A folosit cineva vreodata, pungi de perfuzii sa hraneasca albinele? In mod normal prin picurare in hranitor, le-am putea da la orice ora din zi ...
Sezi bland si continua! NU moare Moldovanul cand vrea Mayasul!

“Tracii mai povestesc că teritoriile de dincolo de Istru ar fi ocupate de albine şi că din această cauză oamenii n-ar putea merge de ele mai departe“
(Herodot, Istorii, V.10)
delorin I

Mesajde peterneamt » 25 Aug 2014, 07:39

peterneamt

AnteriorUrmătorul

Înapoi la HRANIREA ARTIFICIALA