Salut , anul acesta am facut un pastoral clasic cu mutatul ca tiganu' din loc in loc la fiecare cules . Pentru anul viitor incerc sa pun pe roate vetre la rapita , salcam 1 si mai apoi salcam 2 , tei , daca este faneata si floarea soarelui si daca nu una separata ptr floarea soarelui si mai apoi la cea ptr toamna si iarna , astea la poate max 300 km de casa .
Nu am mai facut asta deloc si de aceea intreb cum rezolvati problema gasirii , primirii acceptului proprietarului sa puneti stupii acolo , furtului si a chiriei pentru loc . A-ti avut probleme dupa ce a-ti amplasat stupii cu furtul de pe acea proprietate ( nu ar fi rude acolo unde as pune stupii deci straini ) sau e problematica ideea . Spre ex duc stupii la rapita in 2 locuri dar apropiate , mai apoi le mut la s1 . La s1 daca ma pozitionez in localitate legal ( anuntat la primarie ) si altcineva se pune in buza padurii nu e cam cu problem pentru mine ? Apoi la s2 , tei cu faneata si fs daca este sa fie daca nu ii mut . Cum faceti voi cei care aveti stupii pe vetre strainilor , nu ale rudelor cu riscul de furt ( gard electrificat , camere de vanatoare ? ) . Eu daca ar fi m-am gandit la punerea stupilor pe un palet cate doi apropiati iar paletul cu rol de soclu ptr stupi fiind detasabil iar urdinisul permanent deschis , doar cand ii mut sa vin sa le pun blocatorul si sa plec cu ei . Cum va intelegeti cu proprietarii privind plata , accesul permanent sau doar cand e acasa ? , puneti stupii mai spre marginea satului sau mai spre centru ? . Nu vine primaria sa zica ca nu ai voie in cutare loc ca ii pre in sat ? .
Cam astea is chestiile la care nu le-am gasit un raspuns ptr ca nu m-am comfruntat cu ele .