Prima pagină APICULTURA GENERALA DISCUTII APICOLE DIVERSE

Discutii despre apicultura care nu sunt clasificate in nici o sectiune a forumului .
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

roitul albinelor

Mesajde FLORINELU » 14 Noi 2011, 18:17

buna seara.am si eu o problema cu albinele,si cer sfatul tuturor binevoitorilor.primesc sfaturi si bune si mai putin bune"stiu si de gluma". nu reusesc sa stapanesc cat de cat roitul.cand incep sa roiasca,stau toata ziua cu ochii prin pomi si cu cosnita dupa roi,tot prin pomi binenteles. singurul noroc e ca nu ma inteapa deloc cand ii prind.astept sfaturi de la domniile voastre despre ce metode se pot folosi ca sa mai temperez cat de cat roitul,care are destule consecinte neplacute. va multumesc anticipat. propun o discutie pe acest subiect. :?: :ugeek:
FLORINELU

Re: roitul albinelor

Mesajde dorindafi » 14 Noi 2011, 19:05

:mrgreen: salutare florinelu
ar fi bine sa ne mai spui :pe ce sistem de stupi lucrezi . cate rame cu puiet sunt la primul cules/ rame cu albina , ce culesuri practici , statzionar/pastoral shi ar mai fi
dorindafi

Mesajde FLORINELU » 14 Noi 2011, 19:46

am stupi dadant pe 22 de rame,dadant pe 10 cu magazii 1/2 si 10 dadant tot cu magazii1/2 cu plsa anti varooa. practic stuparit numai stationar,e o zona colinara,este cules la salcam si tei bun,zic eu si restul faneata si padure,in tot sezonul. anul acesta am stors destul de multa mana si leurda. anul acesta a fost o medie de 30 kg pe familie. multumiri anticipat.
FLORINELU

Mesajde cristi_vidican » 14 Noi 2011, 19:48

Nu-i rau ca roiesc. In felul acesta, numai sa ai lazi goale, rame si faguri, ca te inmultesti cu ei foarte mult. Cand eram si eu la inceput si aveam roi naturali, m-am inmultit foarte mult. Acum, cand fac roi artificiali si ii tin in frau, nu prea ma inmultesc asa de tare (ca nu-mi prea vine sa slabesc stupii).
Lasand gluma, treaba cu roitul e foarte complexa.
Din experienta am observat cateva:
- Daca ai lada mica, cu posibilitati limitate de dezvoltare, riscul e mare pt roire. Ideea e sa ai o lada care sa-ti permita un uib mare la nevoie. DE aceea MER-ul e ideal aici, adica il poti face si mic si foarte mare.
- Rasa: daca ai rasa roitoare, nu prea ai ce face, chiar daca-i dai spatiu si are de lucru, cand ii vine de duca, roieste in plin cules de salcam. Incearca sa cumperi ceva care are instinct de roire mai redus, dar sa nu te astepti la miracole.
- Eu am o zona exploziva in ce priveste polenul in primavara si trebuie sa fiu cu ochii pe ei. De multe ori daca te uiti in ei doar la 7 zile, risti sa-i scapi din mana. Asa ca trebuie sa anticipezi foarte bine ce va urma intr-o perioada cand de fapt stupul explodeaza.
Cam atat acum.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde Adrian Galofteanu » 14 Noi 2011, 20:19

O metoda simpla si destul de eficace pentru stuparit stationar.
Control la 2 saptamani si a şaptea ramă cu puiet(totdeauna aleasa o rama cu puiet in faza de iesire) data la roi sau la familii slabe pentru echilibrare.

In felul asta asiguri un echilibru in stupina si daca mai ai grija sa schimbi si matcile mai batrane de 2 ani o sa ai rezultate din cele mai bune!

Succes!
"Stăpânirea tehnicii de creştere a mătcilor este tot atât de importantă pentru biologul institutului de cercetări ca şi pentru amator şi pentru crescătorul profesionist"

Friedrich Ruttner
Adrian Galofteanu

Mesajde cristi_vidican » 14 Noi 2011, 20:26

Adrian Galofteanu scrie:O metoda simpla si destul de eficace pentru stuparit stationar.
Control la 2 saptamani si a şaptea ramă cu puiet(totdeauna aleasa o rama cu puiet in faza de iesire) data la roi sau la familii slabe pentru echilibrare.

In felul asta asiguri un echilibru in stupina si daca mai ai grija sa schimbi si matcile mai batrane de 2 ani o sa ai rezultate din cele mai bune!

Succes!

Da, dar in primavara, la stupii tari nu ajunge ca iei si 2 rame, ca se intampla ca eclozeaza puietul din celelalte rame, iar stupul bubuie.
In primavara asta am avut un stup iesit mai tare din iarna. L-am lasat sa ierneze pe 10 rame, iar matca era foarte prolifica. Am zis ca-l tin din scurt si la saptamana luam cate o rama si o dadeam la cei mai slabi. A venit rapita, i-am pus catul de 3/4 dar a fost primul cu figuri si a trebuit sa fac din el roi cu matca, ca altfel pleca.
Daca rasa e roitoare, la un moment dat nu ajunge sa iei cate o rama, ca vine puhoiul de puiet tanar care de fapt genereaza conditiile de roit.
Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le şi voi la fel – Matei 7:12a
cristi_vidican

Mesajde proapis13 » 14 Noi 2011, 22:30

Am un prieten in Timisoara care a dat colac de pomana zilei in care a scapat
de stupii roitori dupa salcam, poate ca tu ai fost fericitul cumparator :!:
Vinde la anul toti roii si cu banii stransi cumpara regine noi
Numai asa cred ca nu o sa mai ai pbe cu roitul
Da-le de lucru si spatiu cand au nevoie si stai cu ochii pe ei
salve :D
Informatia se gaseste in carti,carti pe care din pacate,odata cu feisbucareala apiculturii,nu le mai citeste nimeni...
proapis13

Mesajde stroe » 14 Noi 2011, 22:52

Schimbarea matcilor- raspunsul corect. Eu am cumparat acum 3 ani 10 matci si parca am bagat pe dracul in stupina. Un instict de roire exagerat. Cred ca mai am una sau doua urmase pe care la anul care vine le schimb.
stroe

Mesajde FLORINELU » 15 Noi 2011, 08:13

proapis13 scrie:Am un prieten in Timisoara care a dat colac de pomana zilei in care a scapat
de stupii roitori dupa salcam, poate ca tu ai fost fericitul cumparator :!:
Vinde la anul toti roii si cu banii stransi cumpara regine noi
Numai asa cred ca nu o sa mai ai pbe cu roitul
Da-le de lucru si spatiu cand au nevoie si stai cu ochii pe ei
salve :D

mi-a placut gluma cu colacul.numai ca eu nu am mai cumparat stupi de 13 ani (cu atatia roi prin pomi,ar fi culmea)multumesc pentru sfatuti la toata lumea si mai primesc. am retinut din ele.
FLORINELU

Mesajde jonny_it » 15 Noi 2011, 12:27

Cu putina atentie se poate scapa destul de usor de problema roitului:
- stupi de capacitate mare care sa poata fi mariti in functie de nevoi, mai bine zis spatiu pentru matca si pentru miere
- matci tinere si pe cat posibil selectionate; in majoritatea cazurilor stuparii selecteaza matcile neroitoare dar nu tin cont si de puterea familiilor de albine, asa familiile puternice cu matci de calitate dar prost intretinute de apicultor sunt trecute drept familii roitoare si eliminate de la selectie
- cules de intretinere
- multi faguri artificiali, rame claditoare si bineinteles atentie la cantar(extractie)!
La unele tipuri de stupi treaba asta este mai simpla pentru ca asa este sistemul(bineinteles daca si stuparul vrea), vorbesc de ME - MER iar la unele tipuri deoarece constructia nu este cea mai reusita creaza probleme pentru incepatori si nu numai(am vazut multi "experti" care vara stau prin pomi!)

Intr-o exploatatie care se vrea rentabila, indiferent daca se axeaza pe productia de miere sau roi, se considera "acceptabil" sa roiasca maxim 5% din familiile de albine .. nu am spus eu asta dar daca facem cateva calcule cam asta ar fi valoarea maxima.

La dadant (10 - 12 rame) problema principala este numarul mic de rame pentru cuib. In mod normal 8-9 rame ar trebui sa fie suficiente pentru o matca buna, dar nimeni nu tine cont ca ramele respective nu sunt ouate 100% si mult spatiu este folosit de polen, miere pentru puiet, celule goale(care din diferite motive nu sunt ouate de matca) deci matca ajunge sa nu mai aiba spatiu suficient.
jonny_it

Înapoi la DISCUTII APICOLE DIVERSE