Prima pagină APICULTURA GENERALA INTRETINEREA ALBINELOR

Discutii despre lucrari sezoniere,tehnici de ingrijire in diferite tipuri de stupi.Intretinerea familiilor de albine in cele trei tipuri mari de stupi...
Reguli forum
Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii : viewtopic.php?f=35&t=6168

Re: Intretinere familii puternice.

Mesajde andrei_calinescu » 10 Oct 2014, 21:41

TDI scrie:Tot baza melifera si media temperaturilor diurne/nocturne te ajuta sa întreții familii puternice.

Sunt foarte de acord cu tine, spunea undeva Andrei Ignativ ca albina trebuie sa culeaga, nu sa-i dai cules.
Anul asta dezvoltarea a stagnat in prima decada a lui iunie, din cauza a 2 saptamani de toamna(7 grade noaptea si ziua 14-15, cu ploi).
Treaba asta s-a vazut la floarea soarelui.
Acum se vede in mai putina albina de iarna. Lipsa culesurilor e cu siguranta una din cauzele pentru care stupii dau inapoi.
andrei_calinescu

Mesajde andrei_calinescu » 10 Oct 2014, 21:42

TDI scrie:Eu am facut ieri. A murit foarte multa albina.
Trec la seringa.

Poti sa detaliezi?
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 21:43

Inapoi, sau inainte... :lol:

Despre ce vorbim, oameni buni, pe topicul asta?
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde andrei_calinescu » 10 Oct 2014, 21:43

lucky5strike scrie:Parerea mea e ca toate se leaga.

In scopul obtinerii si mentinerii familiilor puternice, nimic nu trebuie lasat la intamplare.

Acum doua ceasuri m-am intors de la o tura de tratamente.

Cristi, cu ce tratezi?
andrei_calinescu

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 21:46

Pentru administrare cu seringa prin picurare, se adaugă la 500 ml apa 1 ml Scabatox. Din soluția astfel rezultata, se administrează cu seringa intre intervale 1 ml la intervalul de albina.(substanta activa amitraz).
* In loc de Scabatox se poate folosi Tactick.
Pentru administrare cu seringa prin picurare, se adaugă la 500 ml apa 1 ml Mavrik. Din soluția astfel rezultata, se administrează cu seringa intre intervale 1 ml la intervalul de albina.
(substanta activa taufluvalinat).
- pentru administrarea manuala cu seringa 1 ml "solutie" la intervalul de albina.

Vreo 2 ani am dat doar asa. Schema de tratament o stabilește fiecare, cum stie.
TDI

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 21:53

Fii mai concret, ca asa, nimeni nu te poate ajuta. Da mana cu forumisti, prezinta-te, fa-ti pagina daca vrei, etc.... si solutiile vin.
...

Poze cam de acum 2 ore. Familii puse la iernat pe 10d. De calitate, asta mi-e telefonul. .. :cry:
F1.jpg
1
Fişiere ataşate
F3.jpg
3
F2.jpg
2
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 21:57

Ca sa nu ma acuze copilul de mai sus ca vorbesc la general, uite mai, Horie, era unul batos la urdinis, pe la 17:00, si facea ochi mari la tine.
Fişiere ataşate
trantor.jpg
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 22:01

andrei_calinescu scrie:Cristi, cu ce tratezi?

Tratez cu atentie, si fac pariu ca faci la fel! :lol:

Glumesc. Pur si simplu, sunt perioade in an cand merita un tip de tratament si altul nu.

Amitraz... benzi... conteaza mult experienta... si momentul... si atentia.
Pax vobiscum!
lucky5strike

Mesajde joohny » 10 Oct 2014, 22:11

TDI scrie:Pentru administrare cu seringa prin picurare, se adaugă la 500 ml apa 1 ml Scabatox. Din soluția astfel rezultata, se administrează cu seringa intre intervale 1 ml la intervalul de albina.(substanta activa amitraz).
* In loc de Scabatox se poate folosi Tactick.
Pentru administrare cu seringa prin picurare, se adaugă la 500 ml apa 1 ml Mavrik. Din soluția astfel rezultata, se administrează cu seringa intre intervale 1 ml la intervalul de albina.
(substanta activa taufluvalinat).
- pentru administrarea manuala cu seringa 1 ml "solutie" la intervalul de albina.

Vreo 2 ani am dat doar asa. Schema de tratament o stabilește fiecare, cum stie.

Va salut.Sa inteleg ca 501 ml=100 stupi a cite 5R 1/1?Si inca ceva:spunea-ti acum 1-2 zile in urma ca,familiile sub 6R asezarea ramelor se face central.Deci in acest caz ce se va intimpla cu ramele laterale care au miere necapacita tinind cont ca ghemul pe ramele laterale au cea mai putina cantitate de albine?Multumesc.Sanatate.
joohny

Mesajde TDI » 10 Oct 2014, 22:14

Nimic nu e bătut in cuie.
TDI

Mesajde popageorgian » 10 Oct 2014, 22:21

nea l5s ne poti pune si cateva poze per ansamblu ? (o parte din stupi sau toata stupina) sau cateva poze cu cei mai slabi? , astept!
http://popageorgian86.sunphoto.ro/

Un om cinstit este cea mai nobila lucrare a Lui Dumnezeu
popageorgian

Mesajde joohny » 10 Oct 2014, 22:23

Horia scrie:[.

Știi ca matcile sunt inima familiilor puternice.

Va salut.Se poate insa eu cred ca matcile sint bune atunci cind este si popor si cules.Parerea mea este ca lipsa unuia din cele 3 incetineste familiile de a ajunge la stadiul de fam. puternice.Sanatate.
joohny

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 22:28

sti scrie:Iarna un cat deasupra nu inseamna de fapt un spatiu in plus de incalzit pentru albine? deci consum mai mare de hrana si probabil exista un risc mai mare de a nu face fata unei ierni grele.

Da si nu .
1-daca mergi pe ''horn'' si fam e la nivel roi o gaseste dracii(aici se vorbeste de FAM nu 3.14 ;) ) .
2- daca adopti ''clopot'' caldura se ridica , se mentine si fam o domneste
Jos n-o mai bate frigu-n fund + capacitate mai mare de disipare a umiditatii .

DA , ''albina '' incalzeste ''cutia'' primavara - toamna [(participa si puietul )20-36*], sub 20* se strange in ghem si nu mai incalzeste decat indirect- doar ce pierde .
nae

Mesajde nae » 10 Oct 2014, 22:33

Horia scrie:Știi ca matcile sunt inima familiilor puternice.
Arată si tu cum faci!
Cam cat costa o matca !
Sa ramanem si noi cu ceva in urma topicului.

Ai 2 postari !?, minune , sper sa treci de 10 . :D
nae

Mesajde andrei_calinescu » 10 Oct 2014, 22:43

Domnule Nae, nu cred ca are domnule importanta cate postari are Horia. A pus o intrebare pertinenta in opinia mea.
Intrebarea ar merita raspuns. Daca nu e raspuns, ce rost are sa mai pierdem vremea cu vorbe goale?
Ori discutam ori ne etalam elitismul.
Acuma daca omul are numai 2 postari, ce sa faca, sa astepte 2 ani ca sa faca vreo 100?
Nu inteleg chestiile astea la romani, frate, ori discutram, ori inchideti dracu subiectu'.
Ziceti ca e numai pentru barosani si gata, ca e tara plina.
Daca nu atingem detaliul, anumite subtilitati care sunt esentiale, ce rost are sa pierdem timpul?
andrei_calinescu

Mesajde lucky5strike » 10 Oct 2014, 22:47

Dragii mei, ce face parte din ansamblu, ramane la mine. Eu sunt facut sa discut tehnica de lucru, nu sa ma pierd in imagini. Fiecare face cum doreste.

Ca sa raspund, la ora asta, pot avea acolo 60 de unitati, pot avea 300... Gruparea familiilor in octombrie-martie, e avantajoasa, intervii mai usor. Tratamente, schimb de matca, hraniri, mentinere vetre, nesfarsitele drumuri. Vara sigur nu exista asemenea variabile. Ce am vrut sa arat este rutina de acolo, familiile cu mici exceptii arata la fel. Roii ierneaza tot la fel. Dar aia au intre 5-6 rame bune de albina. Cand mai ajung, oi face si la cativa roi. Candva aveam obiceiul sa mai iernez roi la diafragma dubla. Acum spun ca nu merita sa te incurci cu nimic sub 6 rame de albina.

Temperatura la pozat sa fi fost 15 grade. Familiile din poza, cu ajutor de sus, vor avea la 15 martie cam 8 rame bune, si ar trebui sa mai discut cu cuibul danselor, sper, prin august.

Eu as vrea peste doi ani sa le deschid cuibul, dar, tratamentele, cate un FA, natura mai... lucreaza si atunci trebuie sa mai bagi mana sa indrepti cuibul.

Deocamdata-s multumit ca de cativa anisori lucrez doar o data pe an, la cam jumatate din ei, cand le schimb matca.
Pax vobiscum!
lucky5strike

AnteriorUrmătorul

Înapoi la INTRETINEREA ALBINELOR